Wonen voor morgen in een MorgenWonen-woning

15 juni 2017

Een huis bouwen, dat duurt toch minimaal negen maanden? Nee hoor, het kan ook anders. Stadlander heeft in Sint-Maartensdijk en Bergen op Zoom woningen laten bouwen die in één dag staan. Wonen-voor-Morgen woningen heten ze. Jorg van de Sanden van Stadlander noemt het ‘lego voor volwassenen’.

VolkerWessels

De woning is ontwikkeld door VolkerWessels en Stadlander. Dit op basis van het concept waar VolkerWessels mee kwam om het seriematig bouwen vorm te geven. Alle elementen van het casco komen uit de fabriek en worden op de bouwplaats in één dag in elkaar gezet. Jorg van de Sanden: “Een kraanmachinist en vier man personeel voor het monteren beginnen ’s morgens vroeg met bouwen en zijn soms om drie uur in de middag al klaar.” VolkerWessels heeft inmiddels zeshonderd van deze woningen gebouwd.

Levensloopbestendig

De woningen van VolkerWessels zijn gezinswoningen in een rij. De Wonen-voor-Morgen woningen van Stadlander zien er van de buitenkant hetzelfde uit, al zijn ze iets dieper en iets breder. Het grootste verschil zit vanbinnen, want Stadlander wilde een levensloopbestendige woning. Dat betekent dat de bewoners kunnen slapen en douchen op de begane grond. “Dat heeft te maken met de vergrijzing en de ontgroening in onze regio”, aldus Van de Sanden. “Daar spelen wij op in.”

Zoektocht

Stadlander en VolkerWessels hebben nog flink moeten puzzelen om beneden een slaapkamer en een ruime, rolstoeltoegankelijke badkamer te creëren. “Voortbordurend op het basisconcept van VolkerWessels moesten we een zo compact mogelijke oplossing vinden, met de bestaande vaste modules. Dat was nog een behoorlijke zoektocht”, aldus Van de Sanden.

De woningen zijn gasloos en voorzien van zonnepanelen en een warmtepomp

Vastgoedontwikkelaar Jorg van de Sanden

Maar het resultaat mag er zijn. In Bergen op Zoom, aan de Plataanstraat in Gageldonk-West, staan 28 Wonen-voor-Morgen woningen en in Sint-Maartensdijk, aan de Vier-Meistraat, vijftien. De belangstelling van potentiële huurders was in beide gevallen groot.

Bouwproces

“We zijn begin maart gestart”, vertelt Van de Sanden over de Wonen-voor-Morgen woningen in Gageldonk-West. “Eerst is een standaard fundering gemaakt. Daarna is het casco in één dag geplaatst. Het huis is dan wind- en waterdicht. Wat volgt is de afwerking, de aanleg van de elektriciteit, enzovoorts. Begin mei was alles klaar en op 15 mei kregen de bewoners hun sleutels.” De Wonen-voor-Morgen woningen zijn gasloos en uitgerust met zonnepanelen en een warmtepomp. Het resultaat is nul-op-de-meter.

Omwonende

Stadlander gaat in totaal honderd van deze woningen plaatsen op kleinschalige bouwlocaties. “Dit is een goede manier om snel te bouwen. Voor de omwonenden is dat prettig, want die hebben maar korte tijd te maken met bouwwerkzaamheden in hun omgeving en er is ook weinig afval”, aldus Jorg van de Sanden, die vastgoedontwikkelaar voor Gageldonk-West is, de wijk in Bergen op Zoom waar Stadlander druk bezig is met stedelijke vernieuwing. Een van de 28 woningen gebruikt Stadlander als modelwoning “om het concept aan de buitenwereld te laten zien”.

Volg het bouwproces van een MorgenWonen-woning.
Lees voor