Modern, fris en energiezuinig

Een flinke opknapbeurt en een moderne, frisse uitstraling. Dat krijgen 112 woningen van Stadlander in de wijk Warande-Oost (Bergen op Zoom-Zuid). Daarnaast zijn de woningen aan het eind van de werkzaamheden veel energiezuiniger. De eerste woningen zijn al onder handen genomen. In juli 2018 rondt Induco, dat de werkzaamheden uitvoert, het project af.

De 112 woningen staan aan de Beukenlaan, Jupiterweg, Saturnuslaan, Rheastraat, Carinastraat. Dionestraat en Van Heelulaan. Het groot onderhoud en energiezuinig maken bestaat uit het isoleren van vloeren, gevels en daken, het vervangen van de kozijnen en het aanbrengen van HR++-glas. Verder krijgen de woningen nieuwe dakbedekking en dakranden en nieuw voegwerk. Nieuwe gevelbekleding – steenstrips in plaats van metalen platen – en een luifel bij de voordeur maken de opknapbeurt compleet. De werkzaamheden duren gemiddeld elf werkdagen per woning.

Klankbordgroep

De bewoners van Warande-Oost hebben vooraf kunnen meepraten over het project. Daarvoor was een klankbordgroep opgericht. Die kon verschillende keuzes maken: de kleur van het schilderwerk, de gevelbekleding, de voordeur en de luifel. De klankbordgroep kwam met een unaniem standpunt, wat vervolgens is doorgevoerd en waarvan nu de eerste resultaten zichtbaar zijn.

Alles vlakbij

Een van de leden van de klankbordgroep is Walter Huijskens. Met zijn vrouw Annie woont hij bijna 23 jaar aan de Saturnuslaan. Tot volle tevredenheid. ‘Een prima huis met zat plek in een goede, gezellige buurt. Je hebt hier alles vlakbij: winkels, de huisartsenpost, het ziekenhuis, de bus, de snelweg… Echt ideaal. Wij zitten hier helemaal naar onze zin. Verhuizen? Ik zou niet weten waar naartoe.’

Geven en nemen

‘Goed dat Stadlander deze woningen aanpakt’, zegt Walter, wiens woning bijna klaar is. ‘We merken al dat de muren zijn geïsoleerd en dat er nieuwe ramen zijn geplaatst. Het is behaaglijker en het zal ook best schelen op de energierekening. Ik ben benieuwd. Overlast van de werkzaamheden? Dat viel mee. Ja, als ze die oude voegen aan het uithakken zijn, dan hoor je dat in het hele huis. Maar dat hoort erbij, ik zit er niet zo mee. Het is een kwestie van geven en nemen.’

Er is echt naar ons geluisterd

Walter Huijskens, lid van de klankbordgroep

Walter is positief over het feit dat bewoners konden meedenken in de klankbordgroep. ‘We waren met zes, zeven bewoners. En er is echt naar ons geluisterd. Voor de nieuwe gevelbekleding waren er drie opties. Hout was ook mogelijk, maar we hebben gekozen voor de steenstrips. Die zijn het mooist en makkelijk te onderhouden.’

Chic huis

Annie Geers, die aan de Jupiterweg woont, is blij met de steenstrips, maar vindt de gekozen verfkleur op de kozijnen minder geslaagd. ‘De gele voordeur vind ik mooi, maar die oranje kozijnen…’, zegt ze kritisch. ‘Het is verder wel een chic huis geworden. En goed geïsoleerd; de slaapkamers zijn duidelijk warmer.’

Walter en Annie Huijskens wonen al bijna 23 jaar aan de Saturnuslaan. Walter is als lid van de klankbordgroep ook betrokken geweest bij de renovatie.
De woningen krijgen een frisse en moderne uitstraling. Daarnaast worden ze energiezuiniger gemaakt.
Lees voor