Zonnepanelen laten Kloostertuin stralen

10 april 2018

Zonne-energie is hot. Wereldwijd wordt inmiddels meer in zonne-energie geïnvesteerd dan in fossiele brandstoffen. Ook in het appartementencomplex Kloostertuin in de Bergse wijk Fort-Zeekant levert de zon blije gezichten op. De bewoners namen in 2015 zelf het initiatief om het gebouw te bedekken met zonnepanelen. En met succes.

Tachtig procent van de bewoners doet inmiddels al mee. En ook de beloofde rendementen worden ruimschoots gehaald. “Maar al zouden we quitte draaien, dan blijft de grootste winst er voor het milieu”, klinkt het bij Sjaan Nuijten en Mieke Verbiest van de bewonerscommissie.

Geprikkeld

Het initiatief voor de zonnepanelen komt van Sjaan. Hij was geprikkeld door Stadlander. De woningcorporatie plaatste enkele jaren geleden zonnepanelen op haar kantoor aan de Rooseveltlaan. “Ik dacht meteen: waarom kan dat bij ons ook niet?” Al in 2013 trok hij daarom bij Stadlander aan de bel. “Maar het was toen nog allemaal moeilijk. In 2015 heb ik het weer gevraagd en kon het wel geregeld worden.”

Gedeeltelijke huurverhoging

Dat regelen lag voor een groot deel in handen van de bewonerscommissie. Stadlander stelde als voorwaarde dat minimaal zeventig procent van alle huurders akkoord zou gaan met de plaatsing van vijf panelen per woning. Daarvoor moesten de bewoners ook instemmen met een gedeeltelijke huurverhoging.

De grootste winst is er voor het milieu

Bewoonster Mieke Verbiest

Sjaan legt uit: “De panelen zouden 276 euro aan energiekosten per jaar besparen. Dat komt neer op 23 euro per maand. Stadlander vraagt voor de investering van de zonnepanelen een huurverhoging van 11,50 euro per maand, de helft van de besparing dus. Daar moesten de deelnemende huurders mee instemmen.”

Winst voor het milieu

De bewonerscommissie is huis-aan-huis langs alle bewoners gegaan. In totaal doen 38 van de 47 huishoudens mee. “Inmiddels zijn er mensen die nog geen zonnepanelen hebben, maar wel graag willen meedoen. We zijn daarom aan het onderzoeken of we een tweede fase kunnen uitrollen”, meldt Sjaan. Want de resultaten zijn tot nu behoorlijk positief.

Februari 2018 was een absolute topmaand qua zonuren, maar ook bij bewolking weten de panelen toch energie op te wekken. “We komen ruim uit”, doelt Mieke op het rendement, dat momenteel hoger ligt dan de vooraf voorspelde besparing.

Al is voor haar geld niet de belangrijkste motivatie. “De grootste winst is er voor het milieu. Op de momenten dat de zonnepanelen hun werk doen, hoeft er geen elektriciteitscentrale voor ons te draaien. Zo leveren we samen onze bijdrage aan een beter milieu.”

Sjaan Nuijten en Mieke Verbiest op het dak van hun appartementencomplex.
Lees voor