Zelfkritisch Langeweg werkt in kleine stapjes aan leefbaarheid

31 augustus 2018

Ze geven het eerlijk toe, de bewoners van de Hof van Sulzbach en Hof van de Paltz in de wijk Langeweg in Bergen op Zoom. Ze voelen zich niet zo betrokken bij hun buurt. Uitgedrukt in een cijfer geven ze zichzelf een 5,4. Toch zouden ze graag wat meer willen doen voor hun omgeving. Gewoon een keer meehelpen als er wat gebeurt, een kopje koffie zetten of meepraten. Niet te groots en niet te vaak, maar een klein beetje extra aandacht voor hun woonomgeving. Om er samen voor te zorgen dat het fijn wonen is.

Het is een opvallende uitslag uit het buurtonderzoek van Stadlander en WijZijn in dit deel van de ‘hofjes’. Via de ingevulde vragenlijsten en in de persoonlijke gesprekken toonden de bewoners van Hof van Sulzback en Hof van de Paltz zich behoorlijk kritisch. De eigen woning krijgt een 5,8. Groot en ruim genoeg, maar het onderhoud kan beter. Een rustige buurt, met een Lidl op loopafstand, maar dat brengt ook weer zwerfvuil met zich mee. En ook het aanzicht van het groen en de speelvoorzieningen laten volgens de bewoners nog te wensen over.

Positief
Gelukkig waren er ook positieve signalen. De meeste mensen voelen zich veilig in hun eigen woning en durven overdag goed de straat op. Er is weliswaar overlast van hangjongeren, maar gemiddeld geven de bewoners toch een ruime voldoende (6,7) op de vraag of zij weinig criminaliteit ervaren.

Bewonerscommissie
En dan toch nog die betrokkenheid. Die blijkt er heus wel te zijn. Tijdens het Pleinpraat op woensdagmiddag 29 augustus, waarbij Stadlander en WijZijn de resultaten van het onderzoek presenteerden, was het een drukte van belang. De SRV-wagen van Stadlander werd omringd door tientallen bewoners. Die ook zeker bereid zijn om zelf op te komen voor hun buurt. Enkele bewoners hebben zelfs het initiatief genomen om een bewonerscommissie op te richten.

“We gaan hier zeker nog een vervolg aan geven”, kondigt gebiedsconsulente Sandra van Riet alvast aan. “Samen met de bewoners gaan we in gesprek om te kijken hoe we de leefbaarheid en betrokkenheid kunnen verbeteren. In kleine stapjes, niet meteen heel groot, maar juist die kleine stapjes zijn voor een buurt waar het goed toeven is heel belangrijk!”

Lees voor