Acacialaan in Gageldonk-West, één jaar later

Dat er veel kan gebeuren in één jaar, laat de Acacialaan in Gageldonk-West zien. Een jaar geleden, in september 2017, werd begonnen met de sloop van de 48 verouderde huurwoningen. Maandag 22 oktober 2018 reikte Stadlander de laatste sleutels uit aan de nieuwe bewoners. En is de Acacialaan met 41 Nul-op-de-Meter woningen, waarvan 25 levensloopbestendig, helemaal klaar voor de toekomst.

Acacialaan, november 2017

Bekijk ook de video van de Acacialaan, één jaar in beeld.


Puin

In de tussenliggende tijd heeft de Acacialaan een flinke metamorfose ondergaan. De 48 woningen zijn zorgvuldig afgebroken, waarbij alle bruikbare materialen zijn ‘gedolven’ als nieuwe grondstoffen. Er is zelfs nog een stukje ‘oude’ Acacialaan terug te vinden. Het puin uit de woningen is vermalen met de betonnen materialen uit de stoepen. Het gebroken mengsel is gebruikt als ondergrond voor de bouwweg.

Acacialaan, november 2017

Nieuw straatbeeld

Inmiddels is het straatbeeld compleet vernieuwd. In april is begonnen met de bouw van de Nul-op-de-Meter woningen van het concept MorgenWonen. De woningen zijn grotendeels in een fabriek voorbereid en worden ter plaatse enkel nog geassembleerd. Daarmee staat er binnen een dag een nieuwe woning.

Acacialaan, september 2018

Stadlander heeft gekozen voor een mix aan bouwstijlen. 25 woningen zijn levensloopbestendig uitgevoerd. Dat betekent dat alle voorzieningen, zoals de badkamer en slaapkamer, op de begane grond zijn gerealiseerd. De andere 16 woningen zijn traditioneel opgezet met de voorzieningen verdeeld over twee bouwlagen en een kap. De woningen zijn daarmee geschikt voor diverse doelgroepen; van jonge gezinnen tot mensen die nu of in de toekomst zorg aan huis nodig hebben.

Acacialaan, oktober 2018
Acacialaan, oktober 2018
Acacialaan, oktober 2018

Sleutel

Acacialaan, oktober 2018

In oktober is het zover en ontvangen de nieuwe bewoners de sleutels van hun nieuwbouwwoning. De straat is dan bijna helemaal gereed. Bijna… want in het afgelopen jaar is gebleken dat veel van de Acacia’s in de laan ziek waren. De oude bomen zijn daarom uit voorzorg verwijderd. In het voorjaar volgt de aanplant van nieuwe bomen. En heeft de straat ook zijn groene karakter weer terug.

Lees voor