‘Een mooie, veilige en gezellige Vlierstraat, daar gaan we voor!’

Als er één straat is die in 2018 veel in het nieuws is geweest, dan is het de Vlierstraat in Gageldonk-West wel geweest. De straat werd geteisterd door meerdere branden. Daardoor zat de angst er bij de bewoners goed in. Het bracht ook veel ongerustheid naar boven. Want waar omliggende straten vernieuwden, werd het geduld van de Vlierstraat op de proef gesteld. Toch is er sinds kort een verandering gaande in de straat. De bewoners weten elkaar steeds beter te vinden en staan nu vooraan bij het werken aan hun gezamenlijk doel: een gezellige, veilige en mooie Vlierstraat.

“Het jaar 2018 begon nog goed. We hebben nog best een mooi voorjaar en begin van de zomer gehad”, blikt Ed Everaardt terug. Samen met zijn vrouw Angele en overbuurvrouw Clarissa Groffen is hij één van de drijvende krachten achter vele acties in en rond de Vlierstraat. “Maar in juni begon het”, verwijst hij naar de eerste brand. In de daaropvolgende maanden was het regelmatig raak. Met slapeloze nachten voor veel bewoners tot gevolg. Ze willen actie van de gemeente, politie en Stadlander. De sfeer in de straat is al snel om te snijden.

Facebook

“Je gaat dan bij jezelf na of je hier wel wilt blijven. Maar dit is toch ons plekje. We hebben ons huis naar ons zin ingericht. En de tuin, hè. Zo groot als ze hier zijn, zo vind je ze niet. Ook niet bij de nieuwbouw”, verklaren Ed en Angele. En zo gaat de knop om. Het gevoel dat de Vlierstraat het waard is om voor te vechten. Angele: “Het begon met een Facebookgroep Wij Zijn Het Zat. Daarop kwamen meldingen uit heel Gageldonk binnen. Maar dat werd te veel voor de beheerster om bij te houden. Toen die groep uit de lucht ging, zijn we met een eigen, besloten Facebookgroep voor de Vlierstraat begonnen. Eén groep, waarop mensen hun meldingen en ideeën kunnen delen. En dat werkt, want ook voor instanties als Stadlander, de gemeente en WijZijn is dat makkelijk om te volgen.”

Zaken die wij melden, worden nu snel opgepakt

Angele Everaardt, bewoonster Vlierstraat
Korte lijnen

De Facebookgroep is nu een goede maand actief en de eerste successen zijn er al. “We hebben hele korte lijnen met wethouder Andrew Harijgens, met Youssef El Farissi en Jack van Zundert van Stadlander en Wendy Rooze en Mounir El Addouti van WijZijn. Zaken die wij melden, worden nu snel opgepakt. De wethouder is hier Tweede Kerstdag nog geweest, nadat er ’s nachts een vuurwerkbom was afgegaan. En Stadlander is bezig met verlichting in de brandgangen”, vertelt Angele.

Kerstversiering

De bewoners zitten zelf ook niet stil. Angele surveilleert een paar keer per nacht door de brandgangen en de straat om te voorkomen dat er weer vuurwerk wordt afgestoken. Ze heeft korte lijntjes met het Flying Team van WijZijn. En Clarissa kwam met het idee om alle huizen in kerstsferen te hullen. Met dank aan Wij Maken De Wijk en de Praxis in Bergen op Zoom konden er genoeg lampjes gekocht worden. “We zijn bij iedereen langsgegaan. Er zijn ook mensen met een buitenlandse achtergrond die meedoen. Zij hebben zelf weinig met kerst, maar wilden wel meedoen met de straat.”

Contacten

Ondertussen verbeteren ook de contacten tussen de buren onderling. Angele wijst naar één van de huizen aan de overzijde. “Met onze buurvrouw hadden we al bijna tien jaar een hoop gedoe. Iets uit het verleden. Maar nu op Facebook kan ik met haar het hardst lachen. We hebben het uitgesproken. En als we elkaar nu op straat tegen komen, zijn de praatjes een stuk langer!” Ed: “Je zag het ook met de Pop-Up Spreekuren. De eerste keer waren er vijf huishoudens. De tweede keer al iets meer. De derde keer hebben we overal aangebeld en was het echt druk, gezellig!”

Een nieuwe straat

Met 2019 in het zicht, hebben de bewoners er hoop op dat hun straat erop vooruit gaat. “We zitten elke maand met de gemeente aan tafel over alle meldingen. En in februari volgt weer een gesprek met de burgemeester. In 2019 knapt de gemeente de straat op. Het gaat er straks echt mooi uitzien. En het zou natuurlijk helemaal mooi zijn als we dan ook iets met zijn allen kunnen organiseren in onze mooie, gezellige Vlierstraat!”

Lees voor