Narcissenveld 2.0: dé plek voor spel en ontmoeting

Lavendel, anjers, scabiosa, hortensia, salvia. De vaste planten en enkele eenjarigen staan klaar om uit hun potjes te komen. Hun nieuwe bestemming is even verderop in aanbouw: vijf langwerpige houten plantenbakken. Straks gaan de kinderen de plantjes in de bakken zetten. Maar eerst tuinaarde scheppen. Hoera, de eerste plantenbak is klaar, de grond kan erin.

Dit is werk in uitvoering. Leuk werk: het speelterreintje aan het Narcissenveld gaat er heel anders uitzien. De gemeente heeft het groen al aangepakt. Bosjes en een oude boom zijn verwijderd en er is fris nieuw groen voor in de plaats gekomen. Ook heeft de gemeente pas een schommel en een wip geplaatst. Eerder was er al een tafeltennistafel neergezet.

En nu, woensdag 22 mei, gaat de metamorfose verder. Medewerkers van De Kok Bouwgroep zijn druk bezig met de plantenbakken. De Kok is partner van Stadlander en doet dit voor en met de mensen in de wijk. Maatschappelijk verantwoord ondernemen als onderdeel van de afspraken met Stadlander, waarvoor het bouwbedrijf veel werk uitvoert.

Het blijft niet bij de vijf plantenbakken, maar er wordt vanmiddag ook een houten kast met sport- en spelmateriaal getimmerd.

Muurschildering

De komende weken staat er nog meer te gebeuren. Onder leiding van Iwaz, die is ingevlogen door het Buurtcultuurfonds, gaan de kinderen een muurschildering ontwerpen. Iwaz, bekend van kunstzinnige participatieprojecten, zet vervolgens het ontwerp op de muur bij het speelterrein, waarna de kinderen de kwast ter hand nemen om het grote schilderij af te maken. Met de houten kast als 3D-element. Al schilderend ontstaan binnenkort ook een hinkelbaan en een twister-spel.

Als dat gebeurd is, is Narcissenveld 2.0 een feit. Het ietwat verlopen speelterreintje van weleer is dan een aantrekkelijk speel- en spelveld voor alle leeftijden, waar het goed toeven is en waar je elkaar kunt ontmoeten. Ouders en andere buurtbewoners kunnen er bovendien even lekker zitten, om naar de spelende kinderen te kijken of om een praatje te maken. De vijf plantenbakken zijn namelijk voorzien van bankjes.

Mensen kunnen elkaar ontmoeten en kinderen kunnen veilig spelen

Anissa Azoul, projectleider leefbaarheid bij Stadlander

Narcissenveld 2.0 is een idee van twee bewoonsters: Anuschka en Marion. WijZijn, de gemeente Bergen op Zoom en Stadlander (Buurtcultuurfonds) ondersteunden het initiatief en bundelden de krachten om het te realiseren.       

Veilig spelen

Namens Stadlander was projectleider leefbaarheid Anissa Azoul nauw betrokken. Terwijl de kinderen de planten in de bakken zetten, zegt ze: “Stadlander heeft veel woningen in deze buurt. De huurders zijn verschillend qua cultuur, leeftijd en leefstijl. Het is belangrijk dat deze speelplek zo is ingericht dat al die verschillende mensen elkaar hier kunnen ontmoeten en dat de kinderen veilig kunnen spelen. Hier is een prettige leefomgeving gecreëerd. Zo maak je het leefbaar voor en met elkaar.” De bewoners gaan zich inzetten om dat zo te houden. Zo gaan ze zelf de speelkast beheren en de plantenbakken bijhouden.

Piraye (bijna 11) staat klaar om de lavendel, salvia’s en andere planten in de eerste bak te zetten. “Ik kom hier vaak spelen”, zegt ze met een grote glimlach. “Het is hier heel fijn, vooral nu die schommel er is.”

Marion, een van de initiatiefneemsters van Narcissenveld 2.0: “Kijk eens hoe blij en enthousiast de kinderen zijn. Dit is zó goed voor de buurt. Het ziet er nu al veel mooier uit. Helemaal super.”

Lees voor