’Huizen tijdelijk verhuren is beter dan dichttimmeren’

,,Het tijdelijk laten bewonen van sloophuizen is beter voor de leefbaarheid dan ze leeg te laten staan. Dat is absoluut bewezen’’, zegt Pedro van de Velde van VVB Wonen vastgoedbeheer overtuigd. Hij verhuurt leegstaande woningen van Stadlander in Smerdiek-West.  ,,Als er woningen een paar maanden leeg staan, dan worden als eerste de ramen ingegooid.’’ En dat is een doorn in het oog van de andere bewoners in de wijk. ,,Het gevolg is dan dat de woningen helemaal worden dichtgetimmerd en dat is het laatste wat je als eigenaar wilt.’’

VVB Wonen heeft zo’n 300 tot 350 woningen van verschillende woningcorporaties in beheer door heel Zeeland en West-Brabant. Voor Stadlander zijn dat er zo’n vijftig, waarvan het merendeel in Sint-Maartensdijk.

Mensen die op korte termijn onderdak zoeken, kunnen er via een tijdelijke bruikleenovereenkomst terecht. En daar is veel animo voor, vertelt Van de Velde. ,,Het zijn jongeren, mensen die gescheiden zijn en mensen die een tijdelijk onderkomen nodig hebben, omdat ze een nieuw huis laten bouwen en hun oude huis al verkocht hebben.’’ 

Opzegtermijn

Elke huurder krijgt een intakegesprek. Elke inschrijving wordt door Stadlander gecontroleerd. Dan pas mag de woning worden bekeken. Huurders betalen 175 euro per maand. Exclusief water, gas en elektriciteit. Plus een borgsom van 175 euro.

Goede huurders stromen door naar een gewone huurwoning

Goedkoop, maar dat houdt wel in dat ze maar één maand opzegtermijn hebben omdat de huizen worden gesloopt. ,,Daar kiezen ze dan voor. Jongeren hebben daar geen moeite mee: ik zie wel en anders kan ik altijd wel terug naar mijn ouders.’’

Tuinen

De tijdelijke bewoner dient zich wel als een ’goed huisvader’ te gedragen, zegt Pedro. ,,Maar omdat het tijdelijk is, interesseert velen de tuin niet. Dat valt dan op. Vooral bij de oudere bewoners in de wijk. Anderen maken er wel wat van. We vragen ze om hun pad netjes te houden en gordijnen op te hangen. Het gros houdt zich daaraan.’’

Er is ook toezicht op, verzekert hij. ,,Een van de bewoners loopt voor ons regelmatig door de wijk. Zelf gaan we regelmatig langs om te zien hoe het er uitziet. En één keer in de twee tot drie maanden gaan we ook binnen kijken. En elke klacht pakken we op.’’  Volgens Van de Velde is het een bijzondere doelgroep. ,,Maar het is soms ook een kweektuin voor goede huurders die doorstromen naar een gewone huurwoning.’’

Lees voor