Groot onderhoud in de Oranjebuurt

6 mei 2021

Nieuwe dakramen en regenpijpen, zonnepanelen, betere isolatie… Het is zomaar een greep uit de renovatie die op de planning staat voor de Oranjebuurt in Fort-Zeekant. Van april tot oktober zal de buurt in fases een verbeterslag maken. Hoe dat alles gebeurt? Ron van Huuksloot (gebiedsconsulent bij Stadlander) en Esther Dijt (wooncoach bij de Coen Hagendoorn Groep) vertellen het graag.

Gebiedsconsulent Ron licht toe: “We willen de Oranjebuurt meer verduurzamen. Zo krijgen de woningen zonnepanelen. Mensen mogen zelf kiezen of ze er drie of zes willen. Om zo’n verduurzaming van de wijk te laten plaatsvinden, moet er een draagvlak zijn van minstens 70 procent van alle bewoners. Toen we de rondvraag deden bij bewoners, kregen we een akkoord van maar liefst 92 procent. Het geeft veel voldoening om te zien dat de bewoners zo welwillend zijn.”

Bewoners betrekken

Ook wooncoach Esther is blij met het enthousiasme van de bewoners in de Oranjebuurt. “Het is toch leuker werken als de mensen er, net als wij, zin in hebben. De werkzaamheden gaan echt voor fijnere woonomstandigheden zorgen. Maar we moeten wel even door de werkzaamheden heen. Daar proberen we de bewoners zoveel mogelijk in te betrekken. Bijvoorbeeld door de opruimdag die we op 1 mei organiseerden. We nodigden bewoners uit om hun zolders lekker leeg te maken. Lege zolders zijn nu eenmaal gemakkelijker voor de werkzaamheden. Wij zorgden voor een grote container en een centrale plek waar ze hun spullen kwijt konden. De opruimdag was ook meteen een gezellige dag voor de buurt.”

Op naar een mooi eindresultaat

Ron kijkt uit naar het uiteindelijke resultaat. “Fort-Zeekant is enorm in ontwikkeling. Er loopt nu van alles door elkaar. Dat kan bij bewoners voor frustratie zorgen, wat ik goed begrijp. Maar meestal, als de werkzaamheden eenmaal gedaan zijn, zijn ook deze bewoners blij. Het levert echt iets moois op.”

De bewoners van de Oranjebuurt hebben er zin in!

Lees voor