Feest in steeds kleurrijkere Heiningen-flats

Feest in steeds kleurrijkere
Heiningen-flats

Nieuwe entrees, nieuwe banken en deuren, en straks ook nieuwe liften. De activiteitencommissie trakteerde bewoners op een feestje.

HEININGEN_FEESTJE_5244 web

Vrolijk opgeschilderde deuren naast de lift. Nieuwe bankjes in de hal, ook al in fleurige kleuren. En straks geheel vernieuwde liften. Dat was voor de activiteitencommissie van de drie woongebouwen van De Heiningen reden genoeg voor een feestje.

Voor alle bezoekers was er woensdagmiddag bovendien een kwartetspel als cadeautje. Helemaal in de stijl van de deuren en bankjes, met ook nog eens veel weetjes over de buurt. Voorzitter Anny Luijsterburg van de activiteitencommissie is trots op wat er allemaal bereikt is. ,,De bewoners hebben enthousiast meegedaan.”

Je ziet dat het opfleurt in de wijk

Oud-bewoonster van de Heiningen

Veel is er de voorbije jaren al verbeterd, in en rond De Heiningen. Monique heeft er acht jaar gewoond en is na haar verhuizing altijd als vrijwilliger betrokken gebleven. ,,Je ziet dat het opfleurt in de wijk.” Huismeester Theo de Bruijn kan het enkel maar beamen. ,,Natuurlijk gebeuren hier ook dingen die je liever niet ziet, net als overal. Maar de stijgende lijn is duidelijk zichtbaar. Iedereen is positief.”

Handjes en talent

Ruim een jaar geleden werd begonnen met het project. De Bergse kunstenaar Iwaz – in de flats al langer bekend vanwege zijn medewerking aan een eerder project met beschilderde brievenbussen – werd gevraagd mee te doen. Iwaz verrichtte het voorwerk aan de deuren naast de lift, in zijn bekende graffiti-achtige stijl.

Daarna waren de bewoners aan zet, legt Anny Luijsterburg als kartrekker van het project uit. ,,Zij hebben de tekeningen ingekleurd.” Via Facebook, posters en mond-tot-mond reclame werden de vrijwillige kunstenaars gezocht. Er bleken onverwacht veel handjes beschikbaar. En talent. Anny noemt het belangrijk dat de bewoners zelf hun schouders onder het karwei hebben gezet. ,,Voor de saamhorigheid. En omdat dingen heel en schoon blijven, als ze door de bewoners zijn gemaakt.’’

Vrolijker entrees

Buiten op het speelveld geniet intussen de jeugd op het springkussen en met pannavoetbal. Ook zijn er ijsjes, appelflappen, koffie en thee. Wind en soms regen kunnen de pret niet drukken.

Enzo van Bers laat als projectleider Vastgoed bij Stadlander ondertussen de vernieuwde liften zien. Het werk is in volle gang en wordt begin volgend jaar opgeleverd. ,,Het was nodig om de entrees een ruimer en vrolijker aanzien te geven. Datzelfde geldt ook voor de liften. Het gaat er allemaal meer hedendaags uitzien, met een nieuwe vloer en nieuwe tableaus. Ook alle gebruikte technieken worden vernieuwd. Niks zo vervelend als een lift die het niet doet als je thuiskomt. Als het goed is, behoren storingen straks tot het verleden.”

Niets zo vervelend als een lift die het niet doet. Die storingen behoren straks tot het verleden

Enzo van Bers, projectleider Vastgoed bij Stadlander

Stadlander is volgens Van Bers voortdurend bezig met het verbeteren van het wooncomfort in de 360 woningen in De Heiningen. ,,We zijn ook aan het nadenken over meer ruimte voor scootmobielen.”

Niet stilzitten

De leden van de activiteitencommissie schilderden eigenhandig de bankjes in de entrees. Het was een intensief karwei, zegt Anny Luijsterburg. ,,Ik kan nu even geen verf meer zien.” Stilzitten gaat de activiteitencommissie zeker niet doen.

Anny en haar team bruisen van energie. ,,Het buitenspelen van de kinderen is al hervat. Ook voor de volwassenen gaan we weer van alles organiseren. We zijn blij dat die ruimte er na corona eindelijk is.’’

Lees voor