Gedicht komt uit de ‘schaduw’

11 april 2022

Met een stevige groene ondergrond en strakke witte letters valt het gedicht van Toos Bosters nu ineens wel op. “Het kwam helemaal niet uit”, vertelt uitvoerder Pim Potappel van Noom Vastgoedonderhoud. “De ondergrond was lichtgroen, de letters grijs, je kon ze niet lezen.”

Dat klopt helemaal weet buurtbewoonster Sylvia Feij. “Ik woon hier elf jaar, het was me nog nooit opgevallen dat die dichtregels er stonden, nu wel.” Noom is als bouwpartner sinds eind september aan de Rijtuigweg-Zuid in Bergen op Zoom bezig met onderhoud aan 150 appartementen. Schilderen, voegen uitkappen en opnieuw zetten. ”Een behoorlijke klus”, aldus Potappel. Hierdoor kunnen de woningen er weer heel wat jaren tegenaan.

Terug van weggeweest

Ook van de muur waar het gedicht sinds 2019 op prijkt, moesten de voegen worden vernieuwd. Daarom moesten ze er opnieuw worden opgezet, de regels uit het gedicht Ode aan de kastanjeboom dat buurtbewoonster Toos Bosters in 2018 schreef. Met de herinrichting van de straat, lijkt het gedicht terug van weggeweest. Het is snel vergeten, maar kastanjebomen domineerden lange tijd het beeld in dit karakteristieke stukje van de stad. Ze moesten weg want zo nu en dan waaide er een om.

‘Ik zat in jouw schaduw op mijn bank

Deze zomer voor het huis

hartelijk dank’

Die paar dichtregels uit de ode zijn met steun van het Buurtcultuurfonds van Stadlander destijds op de gevel gezet. Pas nu komen ze echt tot hun recht. ”Ik vind het nu wel heel mooi”, wil bewoner Marco Schrauwen wel kwijt terwijl hij samen met Sylvia Feij staat te kijken. “Want eerst was het heel licht.” Ook Wouda van Elsäcker is enthousiast over wat de schilders doen. Ze was destijds ook al aanwezig bij de eerste onthulling. “Ik weet nog dat het toen heel hard regende. Het gedicht komt nu veel beter uit.”

Voor de medewerkers van Noom zit de klus aan de Rijtuigweg-Zuid er bijna op. ”Nog een week op twee”, schat Potappel. “We hebben prettig samengewerkt met de bewoners.” Af en toe was het best wel lastig, zeker ’s ochtends vroeg als er bijvoorbeeld steigers gezet moesten worden, zegt Marco Schrauwen. ”Maar onderhoud is nu eenmaal nodig.”

Als toegift liet Noom daarom een frietwagen komen, zodat bewoners  een gratis frietje of snack konden nuttigen.  

Lees voor