BWI, al 12 jaar een begrip in Woensdrecht: ‘Wij bieden een helpende hand’

2 september 2022

‘Het leven van mensen prettiger maken. Dat is wat we doen!’, dat is de slogan van BWI Woensdrecht. Iedereen uit de gemeente kan aankloppen bij Brede Welzijnsinstelling Woensdrecht, zoals de naam voluit luidt. Na 12 jaar een begrip inmiddels.

Mark_Inja

BWI bevindt zich in het gemeentehuis aan de Huijbergseweg in Hoogerheide. Samen met organisaties als Bibliotheek West-Brabant, MEE West-Brabant, maatschappelijk werk WijZijn, maar ook de afdeling WMO van de gemeente Woensdrecht. Samenwerken, dat is de kracht van deze plek vertelt Mark Inja, directeur van BWI. “Ook de politie zit hier en af en toe medewerkers van Stadlander.”

Oekraïne

BWI: wat houdt dat in? Wie bwiwoensdrecht.nl aanklikt ziet een enorm scala aan diensten. De B van BWI staat er niet voor niks. Van ondersteuning van mantelzorgers tot maaltijdservice, van Grip op geld (hulp met je financiën) tot de begeleiding van Oekraïnse vluchtelingen die tijdelijk onderdak vinden op de Volksabdij. Maar ook sport en bewegen met sportcoaches staat op de agenda, zelfs een rollatorspreekuur. Teveel om hier op te noemen.

En de laatste tijd in toenemende mate begeleiding bij het aanvragen van energietoeslag. Iets waar mensen recht op hebben als ze weinig inkomen hebben. “Die formulieren waren eerst zo ingewikkeld, je moest wel 6 pagina’s invullen”, verzucht Inja. “Gelukkig is het nu iets beter.” Hij begrijpt maar al te goed dat veel mensen het lastig vinden en hulp zoeken.

Kopje koffie

Aankloppen bij BWI Woensdrecht kan redelijk anoniem als je dat wilt. Er zitten in hetzelfde pand allerlei organisaties, zoals politie, maatschappelijk werk, MEE, de bibliotheek. Een bezoekje aan BWI valt niet op. Toch wil de organisatie in overleg met de dorpsplatforms ook in elke kern eens per maand trefpunten starten. Waar mensen elkaar ontmoeten, een kopje koffie kunnen drinken, maar ook die professional vinden waar ze een probleem bij kunnen aankaarten.

“Als iemand met een vraag bij ons komt kijken we altijd naar het totale plaatje.” Want wie lastig met geld uitkomt en schoolgaande kids kan mogelijk beroep doen op financiële ondersteuning van de Stichting Leergeld. De medewerkers van BWI weten de weg. Zien ook of iemand bijvoorbeeld recht heeft op toeslagen voor de huur, voor de zorgpremie. Niet alleen binnen de BWI met al zijn verschillende diensten. “Als het nodig is overleggen we ook met de andere organisaties in het gemeentehuis.” Makkelijk, want de medewerkers kunnen zo bij elkaar binnenlopen.

Lekker sporten

Als mensen geld tekort komen zet dat vaak ook de relatie onder druk. “Je kunt minder, kunt niet meer gelijk op met je vrienden. Als er kinderen zijn is het nog lastiger.” Juist dan telt dat de BWI kijkt naar wat er allemaal speelt. “Als iemand al langere tijd geen werk heeft proberen we vanuit ons Startpunt naar Werk mensen te begeleiden. We kunnen beginnen zo iemand mee te laten doen aan sport. Dan moet hij of zij er ’s ochtends om 9 uur al zijn. Net zoals wanneer je werkt.”

Zo probeert BWI mensen te activeren. En vervolgens te bemiddelen naar werk. “We hebben inmiddels een heel netwerk van bedrijven in de gemeente Woensdrecht waar we zo mensen kunnen plaatsen. We bellen met ze, gaan er langs. Als we zeggen: dit is iemand uit het dorp die werk zoekt gaat het meestal heel makkelijk.” Zo wist bijna de helft van de Oekraïnse vluchtelingen in no time werk te vinden. “Vooral in de horeca, maar er werken er ook bij Ricoh in Bergen op Zoom.”

In de breedste zin

“We zijn onafhankelijk, dat maakt het makkelijk voor ons om in actie te komen.” De organisatie wordt bijna volledig door de gemeente Woensdrecht gesubsidieerd. Met die gemeente is er overleg over wat er op welzijnsgebied nodig is. “Wij kijken vanuit de mensen van Woensdrecht naar wat er nodig is.”

Of zoals BWI op de eigen website zegt: “Waar mensen vastlopen of de weg niet weten, bieden wij een helpende hand. We adviseren, begeleiden of wijzen je de weg.”

In de breedste zin!

Kijk voor meer informatie op bwiwoensdrecht.nl.

Lees voor