Nieuw fotoproject geeft gezicht aan Halsteren en Lepelstraat

18 oktober 2022

We maken duizenden foto’s met onze telefoon. Op vrijwel elk moment van de dag. Maar wat doet dat eigenlijk met de waarde van een foto? Dit is iets wat fotograaf Christian Keijsers bezighoudt. Het is zijn wens om terug te gaan naar de ouderwetse manier van foto’s maken. Gewoon: analoog, met een wegwerpcamera en de mooiste foto uitlichten. Met financiële hulp van het Stadlander Buurtcultuurfonds en de Gemeente Bergen op Zoom zet hij een nieuw fotoproject op en zo volgt er een bijzondere samenwerking! 

Hoe kijken de bewoners van Halsteren en Lepelstraat naar hun dorp? Christian: “Het is heel simpel: deelnemers krijgen een wegwerpcamera en de opdracht om drie foto’s te maken. Dit kan zijn van een betekenisvol plekje, een mooie herinnering of een omgeving die indruk maakt. Een foto is vaak een makkelijke stap om een verhaal te vertellen en juist naar die verhalen zijn wij op zoek. Waarom heb je deze plek gefotografeerd? Wat betekent dat voor jou? We willen die verhalen vangen en deze uiteindelijk tentoonstellen in een expositie. De tien beste foto’s willen we afdrukken en groot inlijsten”, licht Christian toe.

Nieuwe inzichten

Stadlander Buurtcultuurfonds ondersteunt met het fotoproject een andere kijk en nieuwe inzichten op de wijkvernieuwing in zowel Halsteren als Lepelstraat. “Dat doet veel met mensen”, licht Chantal Tebbens vanuit haar rol als projectleider voor het Buurtcultuurfonds toe. “Wij kijken met een professioneel oog naar een herontwikkelingsproject terwijl de bewoners dit vooral vanuit gevoel doen. Juist samen kom je tot nieuwe inzichten. Vooral de aankondiging van de sloopactiviteiten in de wijk doet veel met mensen. Vooral met mensen die al jaren in een van de twee dorpen wonen. Ik verwacht daar veel foto’s van.”
Christian beaamt: “Dat zijn dingen die leven in de wijk. Als je al heel lang ergens woont en je moet ineens je huis uit voor de bouw van nieuwe woningen, doet dat veel met je. Voor iedereen is het een manier om tijdens de expositie het gesprek met mensen hierover aan te gaan. Ik ben benieuwd wat daar uitkomt.”

Waar ben je trots op?

Wat Christian vooral aanspreekt in dit project is dat bewoners op een andere manier naar hun plek gaan kijken. “Waar ben je trots op? Waarop juist niet? Welke herinnering roept een bepaalde plek bij jou op? Je krijgt zoveel nieuwe verhalen te horen die we vaak vergeten.”

Christian is dankbaar dat zijn fotoproject binnenkort van start gaat. “Ik krijg vele positieve reacties uit onverwachte hoek. Zelfs van mensen die ik niet ken. Dat geeft wel aan dat mensen dit project omarmen. Het is de bedoeling dat mensen de camera zelf doorgeven aan een ander. Daarbij vullen ze een formulier in met vragen als: wie ben je? Hoelang woon je er? Welke plek heb je gefotografeerd en waarom? Er kunnen 27 foto’s op een camera en ik heb nu 15 camera’s liggen. Dat moet genoeg zijn voor een mooie expositie die naar verwachting begin volgend jaar plaatsvindt.”

Wil jij ook meedoen aan dit fotoproject? Stuur dan een mail naar info@christiankeijsers.nl.

Lees voor