Stichting Struikroven maakt debuut in Bergen op Zoom: ‘We redden het groen bij de Scheldeflat’

20 december 2022

Het lijkt zo gewoon: bewoners van woonzorgcentrum Stuijvenburgh in Fort-Zeekant samen aan tafel om kerststukjes te maken. Een tafereeltje dat zo vlak voor Kerstmis vertrouwd aanvoelt. Toch is het op deze decembermiddag net even anders. Hier maakt Bergen op Zoom kennis met een nieuw fenomeen: struikroven!

Wat dat is? Beslist geen boeven of vandalen! Wat wel? Dat legt Iris Blom van de Stichting Struikroven maar al te graag uit. De creatieve middag in Stuijvenburgh heeft alles te maken met de sloop van de Scheldeflat, waar woningcorporatie Stadlander opdracht voor heeft gegeven aan sloper Van Liempd. Veel materiaal uit dat gebouw wordt hergebruikt. Wat nog goed is, wordt als het ware ‘gered’ en krijgt een nieuwe bestemming. Circulair slopen heet dat.

“En wij redden in opdracht van de sloper de planten in de tuin”, maakt struikrover Iris duidelijk. Bijzonder, want normaal gesproken gaat het groen van tuinen bij sloopprojecten meestal de hakselaar of afvalcontainer in. “Dat gebeurt helaas nog veel te vaak. Voor deze middag hebben we nu al wat planten gesnoeid. Daar maken we samen met de bewoners kerststukjes van.” Kerststukjes die de bewoners mogen meenemen naar hun kamer. Voor zichzelf. Ze doen dat samen met leerlingen van de internationale schakelklas van Curio.

Deelhuisje

Maar daar houdt het niet mee op. “We maken ook nog twaalf kerststukjes extra.” Die gaan naar het Deelhuisje van Annemarie de Jong aan de Prinses Marijkestraat. “Ze zijn voor mensen in de wijk die wat aandacht verdienen”, vult Jeffrey Verweij, gebiedsconsulent bij Stadlander, aan. En die zijn er genoeg, weet Annemarie: “Ik ben heel blij mee met deze stukjes. Mooi toch dat dit kan.”

Tekst gaat verder onder de foto

Ze zijn een welkome aanvulling op wat Fort-Zeekant normaal vindt in haar Deelhuisje, variërend van maandverband tot ingrediënten voor een maaltijd. Hard nodig. Zeker nu, laat Annemarie nog maar eens nadrukkelijk weten! Aan bewoonster Dina Bergmans is de activiteit welbesteed. “Ik vind het leuk om te doen. Ik gun mensen in de wijk ook zo’n kerststukje.”

Bergse Buren

De kerstactiviteit in Stuijvenburgh is voor de Stichting Struikroven slechts het begin. “Komend voorjaar willen we een struikroversdag houden waarbij we bewoners van de wijk uitnodigen”, zegt struikrover Iris. “We vragen hen of ze planten en struiken uit de tuin van de Scheldeflat willen hebben voor in hun eigen tuin.” Voor groter groen zoekt de organisatie een andere oplossing. “We benaderen boeren, maar kijken ook naar sportcomplexen. Overal waar ruimte is.”

Tekst gaat verder onder de foto

Stadlander en bouwpartner ERA Contour gaan intussen nog een stapje verder om Fort-Zeekant te vergroenen. “We hebben met alle nieuwe bewoners van Bergse Buren, zowel onze huurders als de kopers, een workshop gehad om ze enthousiast te maken voor groen”, aldus Jeffrey. Geen tuin vol bestrating, maar met fris en levend groen. “Dat verbetert de biodiversiteit, het gaat om een stukje bewustwording.” Waarvan Jeffrey hoopt dat het zich uiteindelijk als een inktvlek over Fort-Zeekant verspreidt.

Tekst gaat verder onder de foto

De volgende stap heeft hij ook al in gedachten. “Als dit aanslaat, willen we misschien wel de struikrovers betrekken bij andere projecten van Stadlander waar wordt gesloopt. Om nog meer groen te redden!”

Over Stichting Struikroven

Stichting Struikroven is ontstaan uit een initiatief van Annelous Fleuren en Bernice Kamphuis. Zij beseften dat al te vaak het groen in de hakselaar gaat bij het bouwrijp maken van een terrein. Steeds meer bouwmaterialen worden circulair gebruikt, dus waarom dan niet ook het groen, bedachten ze.

“Het is begonnen in Eindhoven”, weet struikrover Iris Blom. Inmiddels is de organisatie landelijk actief. “Er zijn nu 38 opgeleide struikrovers. Er is zelfs een Struikroven Academy waar deelnemers leren hoe ’t werkt.”

Stadlander had van de organisatie gehoord en besloot de struikrovers bij de sloop van de Scheldeflat, het icoon van Fort-Zeekant, te betrekken. Jeffrey Verweij: “We willen de flat zo circulair mogelijk slopen. En dus ook het groen.”

Kijk voor meer informatie op www.struikroven.nu.

Lees voor