Zomerse tips

4 juli 2024

Het is zomer! De tijd dat veel mensen er op uit trekken of het vakantiegevoel thuis creëren. Daarom geven we graag een paar tips voor het thuisgevoel tijdens de vakantie.

Wordt het een hete zomer?
Als de temperaturen buiten oplopen wordt het binnen ook al snel warm. Hang gordijnen of andere zonwering dicht bij de ramen en houd ze gesloten als de zon erop schijnt. Dit helpt om de warmte buiten te houden. Zet ramen en deuren open als het koeler is buiten, bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg en ’s avonds. Maar houd ze overdag dicht. Zet elektrische apparaten uit als je ze niet gebruikt. Ze worden warm en verhogen de temperatuur in huis. Zet planten in je woning. Ze zorgen niet alleen voor een prettige sfeer, maar kunnen ook helpen de temperatuur te verlagen.

Tip voor volgend jaar: vervang de tegels in je tuin zoveel mogelijk door groen: planten en/of gras (geen kunstgras). Groen zorgt ervoor dat de temperatuur lager is. Zo koel je meer af in je groene tuin!

Het vakantiegevoel thuis
Buiten eten geeft een vakantiegevoel. Let wel op: barbecueën op een balkon mag alléén elektrisch! Dus niet op kolen of gas. In de tuin zet je een barbecue of vuurkorf op een vlakke ondergrond en zorg dat je een emmer water of zand bij de hand hebt. Dan is een brandje snel geblust.
Een eigen zwembad is een heerlijke manier om af te koelen. Zorg ervoor dat je zwembad veilig is, vooral als er kleine kinderen in de buurt zijn. Zwembaden mogen niet in de gemeenschappelijke ruimten of tuinen van woongebouwen worden geplaatst.

Ga je op er op uit?
Laat geen waardevolle spullen in het zicht liggen als je op vakantie gaat. Sluit deuren en ramen voordat je vertrekt. Denk ook aan de ramen in bijvoorbeeld de wc of op zolder. Kijk of de verwarming op een lage stand staat en draai de gaskraan in de keuken dicht. Je kunt voor de lampen in huis een timer zetten zodat de lampen aan- en uitgaan. Dan lijkt het alsof er iemand thuis is. Controleer of verder alle stekkers uit de stopcontacten zijn. Zo voorkom je onnodig verbruik van energie.

Thuis van weggeweest?
Vakantiegangers lopen een groter risico op een legionella-besmetting in hun eigen huis. Zijn kranen langer dan een week niet gebruikt? Spoel de kranen dan een minuut lang door, gewoon met koud water. Dit zorgt ervoor dat het water in de leidingen ververst wordt en eventuele legionellabacteriën weggespoeld worden.

Lees voor