‘Het gele hesje doet wonderen’

Wim Oerlemans (Large)

Wim Oerlemans stopt na 10 jaar als coördinator van buurtpreventieteam Gageldonk-West

52 jaar woonde Wim Oerlemans in Gageldonk-West. De eerste drie jaar in een flatje aan de Anemoonstraat; inmiddels al weer 49 jaar in een rijwoning aan de Vijverberg-Zuid. Vanwege zijn gezondheid verhuist Wim binnenkort naar een appartement op de Bergse Plaat. Wat hij het meest zal missen aan Gageldonk? Het buurtpreventieteam, waarvan hij 10 jaar lang de coördinator was. “Dat is echt een vriendenclub geworden!”

Wim weet nog goed hoe hij met zijn vrouw Corrie in Gageldonk-West terecht kwam. “We werkten allebei bij de V&D. Onze bedrijfsleider stelde voor om een brief te schrijven naar de gemeente, zodat we een huis zouden kunnen krijgen. Binnen twee weken kregen we al bericht voor een ‘meubelkeuring’ om te kijken of er geen houtworm in zat. Maar het ging zo snel. We hadden nog niet eens meubels!”

96 gulden huur

De flat aan de Anemoonstraat was destijds een geschenk uit de hemel. “We betaalden destijds 96 gulden huur per maand. Nu geen geld, maar toen waren er zelfs mensen die zich afvroegen of dat niet boven onze stand was. Er woonden toen veel officieren van de vliegbasis en hooggeplaatste mensen van de gemeente.”

Later verhuisden het stel naar hun rijwoning aan de Vijverberg-Zuid. “Kijk waar we zitten. Het is hier prachtig”, wijst Wim naar de Vijverberg aan de overzijde.

Buurtpreventieteam

Hij heeft zich altijd betrokken gevoeld bij de wijk. “Vroeger zat het wijkspreekuur nog aan de Kamperfoeliestraat. Dan zat ik daar vrijwel iedere week om dingen aan te kaarten bij de woningstichting en de wijkagent. Het was Wendy Rooze (buurtregisseur, red.) die destijds met het idee kwam om een buurtpreventieteam op te richten. We zijn met een man of vier begonnen. Inmiddels lopen we met zo’n 25 vrijwilligers”, vertelt Wim.

Vaak zien we dezelfde week al resultaat

Ook zelf heeft hij heel wat kilometers door de wijk gelopen. “Je komt altijd wel iets tegen. Een kapotte lantaarnpaal, een gat in de weg of afval dat ergens ligt. We geven onze meldingen door aan de gemeente via de Buiten Beter App. Dat werkt goed. Vaak zien we dezelfde week al resultaat. Het zou nog beter werken als we ook een terugkoppeling krijgen. Dan weten we dat de gemeente ermee aan de slag gaat.”

Gevoel van veiligheid

Wat hem het meest bijblijft, zijn de mensen die Wim heeft ontmoet. “Je komt altijd wel iemand tegen. Ik weet nog goed dat we door de brandgangen in de Platanenbuurt liepen, toen een vrouw ons aansprak. Voor we het wisten, waren we al een uur aan het praten. Zo iemand wil haar verhaal kwijt en bij ons kan dat. Het gele hesje is in dat geval een wondermiddel. Het geeft veel mensen een gevoel van veiligheid, alsof we een verlengstuk van de politie zijn. Dat zijn we natuurlijk niet. Maar we zijn wel de ogen en oren van instanties als de politie, gemeente en Stadlander.”

Wim zou graag zien dat het buurtpreventieteam een goede afspiegeling is van de wijk. “We kunnen altijd nieuwe mensen gebruiken. We hebben daarom laatst geflyerd in de nieuwe straten. Het kost je niet veel van je tijd. Je loopt eens in de drie weken. Dat kost je dan een uurtje of anderhalf uur, maar je leert er de wijk heel goed door kennen.”

Veranderingen

Wim heeft Gageldonk-West de laatste jaren wel zien veranderen. “Toen we hier vijftig jaar geleden kwamen wonen, was het top. Daarna zagen we de wijk afglijden. Nu gaat de wijk weer vooruit. Er is veel nieuwbouw, er zijn ook nieuwe mensen komen wonen. Maar of je nu in een nieuw of oud huis woont: zorg er zelf voor dat je stoepje voor en achter je huis er netjes bijligt. Dan draag je zelf ook bij aan een schone en nette wijk.”

Toch zal Wim de vernieuwing zelf niet meer ervaren. Zijn woning aan de Vijverberg-Zuid ligt tussen de appartementen die gesloopt zullen worden. “We gaan het niet meer meemaken hoe de nieuwe buurt eruit komt te zien. Ergens wel jammer. Ik heb altijd gezegd dat ik hier honderd wilde worden. Dat gaat nu niet meer. Maar we zullen vast nog eens met de fiets naar Gageldonk komen om te kijken wat er in de wijk gebeurt.”

Houd je stoepje voor en achter je huis schoon. Dan draag je zelf ook bij aan een nette wijk.

Buurtpreventieteam

Het buurtpreventieteam kan altijd nieuwe en enthousiaste mensen gebruiken. Vind je het leuk om af en toe een rondje door de wijk te lopen? Meld je dan aan via:

Sylvia Geers
Parallelweg 57
4621 JR Bergen op Zoom
Telefoon:          0164-314222
Mobiel:             0630288542
E-mail:             Buurtpreventiegageldonk@gmail.com

Over Gageldonk-West

Gageldonk-West is altijd al een bruisende en ondernemende wijk geweest. Op elk moment van de dag is er volop leven. Bijvoorbeeld in één van de ambachtelijke winkels of in een gezellig theehuis. Op de hoek van de straat, waar mensen elkaar ontmoeten voor een praatje. Of in één van de speeltuinen of parken, waar jong en oud vrij kan bewegen.

Ook nu is de wijk volop in beweging. De gemeente Bergen op Zoom en Stadlander werken aan de vernieuwing van Gageldonk-West. Dat doen we samen met bewoners, ondernemers, bouwpartners en tal van organisaties. Via Wij Maken de Wijk brengen we alle initiatieven uit de wijk samen.

Naar de wijk
Lees voor