Maatwerk voor woningzoekende rolstoeler: ‘Christel Verbogt opende ons de ogen’

Je bent jong en zoekt een plek voor jezelf. Een eigen huurwoning. Maar: je bent afhankelijk van een rolstoel. Dan valt zoeken niet mee, want lang niet elke woning past bij jouw situatie. Ja, misschien een appartement voor 55-plussers. Maar daar kun je niet op reageren.

Het is precies wat Christel Verbogt (25) ondervond. Ze nam contact op met Stadlander. Het resultaat: een sterk verbeterde procedure.

“Op Zuidwestwonen.nl, waar Stadlander alle woningen adverteert, kon ik op het zoekformulier niet aangeven dat ik rolstoelafhankelijk ben,” schetst Christel hoe het was. Ze moest gewoon als ieder ander meedingen naar woningen, waar ze vanwege haar rolstoel niet kon en wilde wonen.

Gevolg: na drie jaar – want dat is de regel – werd ze uitgeschreven bij Zuidwestwonen.nl en moest ze weer opnieuw beginnen. Het zette haar aan het denken. Ze sprak erover met mensen die in dezelfde situatie zitten en kreeg bijval. “Ik ben echt niet de enige, ontdekte ik. Het zijn er stiekem best veel.”

Geen spoed, wel een verhuiswens

Dat was voor haar genoeg aanleiding om Stadlander te benaderen met haar verhaal. Ze kwam in contact met gebiedsmanager William Dircken en Carlijn Jansen, adviseur wonen. “We kennen wel speciale woningtoewijzing, bij urgente medische noodzaak,” legt Carlijn uit. In dat geval kan iemand voorrang krijgen en wordt er maatwerk geleverd door Stadlander.

Maar dat is niet van toepassing op Christel. “Ik woon nu nog bij mijn ouders en wil graag op mezelf gaan wonen.” Precies zoals zoveel van haar leeftijdgenoten. Echt urgent? Nee. Maar wel logisch voor deze twintiger. “Het opende onze ogen,” vertelt Carlijn Jansen. “Eerder bereikten deze verhalen ons niet. Het is fijn dat Christel dit probleem bij ons meldde. Want nu konden we dingen veranderen.”

Adviesgesprek en begeleiding

Wil je niet echt met spoed verhuizen, maar heb je wel extra wensen of eisen aan een woning hebt door een medische oorzaak? Dan kan het fijn zijn als iemand met je meedenkt.
Daarom kun je Stadlander nu ook vragen om een medisch adviesgesprek. Een deskundige collega geeft dan advies bij het zoeken naar (bijvoorbeeld) een rolstoelgeschikte woning. “Dat is al een goede stap vooruit,” vindt Christel.

Ook maatwerk na toewijzing

De gesprekken die Christel met William en Carlijn had leverden niet alleen deze verbetering op. Er gebeurde meer. “Als je een woning krijgt aangeboden, heb je twee dagen de tijd om te gaan kijken of het wat voor je is. Als je gehandicapt bent is dat veel te kort.”

Want als er aanpassingen nodig zijn in de woning, zoals een onder-rijdbare keuken zonder onderkastjes of een badkamer met aangepast sanitair, is altijd overleg nodig met de WMO-ambtenaar van de gemeente. “Ook moet je weten hoe Stadlander erin staat: wat mag wel en wat mag niet in een woning worden aangepast.” Dus ook nadat een woningzoekende op een woning heeft gereageerd, is maatwerk nodig. Stadlander levert dat, als dat mogelijk is.

En Christel? Ze heeft zich opnieuw ingeschreven als woningzoekende. Met goede begeleiding vanuit Stadlander heeft ze er dit keer alle vertrouwen in dat ook zij een passende woning vindt.

Hulp bij het vinden van een huurwoning

Op deze pagina vind je meer informatie en kun je lezen welke mogelijkheden er zijn:
Hulp bij het vinden van een huurwoning.

Lees voor