‘Met elkaar kun je iets leuks creëren’

Fort-Zeekant Boeit - Annemarieke van Peppen 1 (Large)

‘Dit is de plek waar ik mijn eigen feestje bouw. Wie wil, doet mee!’

Een jaar geleden opende Annemarieke van Peppen vol trots Cafe Atelier. Het café benadert ze als een plek waar je blij moet zijn. Bewoners uit de wijk kunnen hier lezen, eten, spelletjes spelen, schilderen en workshops volgen. En dat alles kan hier voor een kleine bijdrage, want het voornaamste doel is dat mensen uit de wijk elkaar ontmoeten. De winst van Cafe Atelier gaat terug de wijk in. Vol energie vertelt Annemarieke over deze gemoedelijke plek op Fort-Zeekant.

De Zuid-Amerikaanse deuntjes klinken uit de speakers en zomerse attributen hangen aan de muren en plafonds van Cafe Atelier. Deze plek ademt de sfeer van een strandpaviljoen, het enige dat ontbreekt is het strand zelf. Maar in ruil daarvoor kijk je hier naar een parkachtig uitzicht.

“Zullen we lekker buiten op het terras gaan zitten?”, stelt Annemarieke voor. “Dit is toch een prachtige plek! Soms kunnen mensen het café niet vinden, omdat het aan de achterkant van de Scheldeflat ligt. Daarom staan er nu aan alle kanten gekleurde vlaggen.”

Sinds een jaar stelt Annemarieke dit café aan Fort-Zeekant elke woensdag en vrijdag open voor bewoners. Iedereen is welkom, maar er is wel één regel: “Klagen mag hier niet! Dit is de plek waar ik mijn eigen feestje bouw, wie wil doet mee.”

Kennismaken met mensen uit de wijk

In de wijk Fort-Zeekant is de afgelopen jaren veel beweging. Voor een groot gedeelte ging de wijk op de schop en nu zijn Stadlander en de gemeente druk aan het bouwen aan een nieuw gezicht. Annemarieke heeft veel contacten met mensen in de wijk. Bij Cafe Atelier kan ze haar werk als kunstenares uitvoeren en houdt ze een oogje op het café. Annemarieke: “Ik noem dit ook wel een impact art project. Hier kan ik mensen motiveren om op hun manier een bijdrage te leveren.”

Het gaat niet om het eindresultaat, maar om de weg ernaartoe en de mensen die je ontmoet

Nu is Annemarieke nog veel tijd kwijt aan het runnen van het sociale café en komt ze niet altijd aan haar eigen werk toe. Dus op den duur hoopt ze dat meerdere mensen hun steentje bijdragen. “Met elkaar kun je zo iets leuks creëren. Het gaat namelijk niet om het eindresultaat, maar om de weg er naartoe en elkaar ontmoeten.”

Verbondenheid tussen bewoners

Overal het algemeen zijn mensen in Fort-Zeekant heel trots op hun wijk. Annemarieke: “Dat zie je ook terug bij initiatieven als Fort Smakelijk waar je voor weinig geld culinair kunt eten, en bij bewoonster Ricky Dinkelberg die werkt vanuit haar hart in de KeeT in het Amaliapark. Als ‘moeder van de wijk’ organiseert zij activiteiten voor kinderen. Als je zelf de schouders eronder zet, kun je het goede voorbeeld geven.”

De opbrengt van Cafe Atelier gaat naar de wijk voor nieuwe initiatieven. “Zo hadden bewoners in de buurt van het Heinsiusplein behoefte om elkaar te ontmoeten, dus hebben we hier een bloemschikworkshop georganiseerd. Dat beviel de bewoners zo goed dat er van daaruit en biljartclubje is ontstaan. Iedere vrijdagmiddag komen ze hier samen.” Annemarieke is trots dat ze hierdoor de verbondenheid tussen bewoners ziet groeien.

Vakantie in eigen land

Met het initiatief van Cafe Atelier wil Annemarieke Fort-Zeekant opvrolijken. “In het café zie je veel invloeden uit Indonesië. Mijn vriend en ik spreken de taal en zijn er op wereldreis geweest. Dat is zo goed bevallen, dat Lovina in Bali sindsdien als onze thuishaven voelt.”

Met die vrolijke uitstraling hoopt ze vooral dat mensen hier graag komen. “Het is een soort wijkhuis 2.0. Mensen kunnen hier een taartje eten, lunchen en alles is vers bereid met zoveel mogelijk biologische producten.” Het belangrijkste is dat niemand zich er eenzaam voelt. In deze vrolijke setting is het leuk om elkaar te ontmoeten. Annemarieke hoopt dat ze mensen hiermee ook kan inspireren. “Je moet zelf je leven maken en ook je omgeving.”

Samen met de wijk

Dit initiatief draait volledig op vrijwilligers. Annemarieke: “Zo werkt hier sinds kort een oudere dame die echt niet achter de geraniums wil zitten. En ook een meisje die hier in de Scheldeflat woont.” Samen organiseren ze er van alles: elke vrijdag is er het soepcafé en in de middag om 16.00 uur een gratis weerbaarheidstraining. Op de creatieve woensdag kun je voor vijf euro meedoen met de schildersclub. “Het is zo leuk als mensen uit de wijk spontaan meedoen, daar worden we blij van!”

Zo leuk als mensen uit de wijk spontaan meedoen!

Over Fort-Zeekant

Van oudsher is Fort-Zeekant een echte volksbuurt. Het is een wijk met veel sociale contacten, waar de mensen nog tijd hebben voor een praatje op straat. Het maakt dat de wijk vol met verhalen zit. Over oude tijden, toen de Schelde nog tot aan de randen van de wijk reikte. Maar ook over de vernieuwing van de wijk.

Aan het Scheldebalkon ontwikkelen de gemeente Bergen op Zoom en Stadlander een nieuwe woonbuurt met levensloopbestendige en energiezuinige woningen. Een boeiende omgeving die volop inspiratie biedt aan (toekomstige) bewoners om hun eigen levensverhaal op te stellen. 

Meer over Fort-Zeekant
Lees voor