‘In Halsteren zit je nergens beter dan hier in Vogelenzang’

dhr. Jan Heinen | tel. 0164-741580 / Vogelenzang (Leeuwerik) nr.50, Halsteren

‘In Halsteren zit je nergens beter dan hier in Vogelenzang’

Jan en Riet Heijnen, bewoners van De Leeuwerik
op Vogelenzang in Halsteren.

Drie jaar geleden waren Jan en Riet Heijnen de eerste bewoners die vanuit het inmiddels gesloopte deel van De Leeuwerik verhuisden naar een nieuwe woning. Heel ver zochten ze hun nieuw geluk niet. Ze wonen nog steeds in De Leeuwerik, maar dan in een ander vleugel. Vogelenzang verlaten is voor hen dan ook geen optie. “In Halsteren zit je nergens beter dan hier.”

Riet is een echte Halsterse, Jan komt oorspronkelijk uit De Heen. Jarenlang woonden ze aan de Frankenberg, tot de jaren gingen tellen en Vogelenzang in zicht kwam. “In Halsteren zit je nergens beter dan hier. Dichtbij de winkels en onder de mensen. Je loopt zo naar de bakker, de slager en andere ondernemers”, wijst Riet naar buiten.

Verhuizen

Het nieuws dat hun woning in de laagbouw van De Leeuwerik plaats moest maken voor de nieuwe ontsluitingsweg vanaf de Steenbergseweg, kwam drie jaar geleden. Jan kan zich het moment nog goed herinneren: “We waren op dat moment net op vakantie in Spanje. Een vriend belde op en zei: ‘Weet je dat je je huis uit moet?’ Vanuit Spanje heb ik meteen naar Stadlander gebeld en werd alles in gang gezet om een nieuwe woning te vinden.” Jan en Riet zagen al snel een woning vrijkomen aan de andere zijde van De Leeuwerik, het deel dat niet gesloopt wordt. Daar zitten ze nog steeds naar hun zin, al zou Riet inmiddels graag weer gelijkvloers willen wonen. “Hier beneden, in De Merel, of straks in de nieuwbouw. Als het maar op Vogelenzang is.” Wat dat betreft kijken Jan en Riet reikhalzend uit naar de ontwikkelingen in het dorpshart van Halsteren.

“Het duurt allemaal wat lang”

Dus het is goed dat de nieuwbouw nu eindelijk begint”, zegt Jan. Toch heeft hij wel vertrouwen in de uitvoering. “Als je kijkt naar de nieuwe Plus en de hele omgeving daar; dat is heel netjes geworden. Als dat wordt doorgetrokken naar de rest van Vogelenzang, dan wordt het echt prachtig.”

Tijdelijke buren

Daarnaast zijn Jan en Riet ook benieuwd naar de toekomst van De Leeuwerik. In het complex staan nog meer woningen op de nominatie om gesloopt te worden. Stadlander start in september met de ontwikkeling van de plannen en verwacht in de loop van 2019 meer duidelijkheid te kunnen geven over het gebouw. In de tussentijd worden de sloopwoningen via tijdelijke contracten verhuurd. “Er wonen nu niet zo veel oudere mensen meer”, constateert Jan. De tijdelijke woningen worden onder meer bewoond door studenten en jongeren.

“Je merkt dat het anders is”

Die jongelui zijn veel de hort op. Als ze ’s avonds thuis komen, is het aanvegen van de galerij niet het eerste waar ze aan denken. Met alleen ouderen is dat anders. Dan doe je het samen. Maar er zit geen kwaad in de jongeren hoor. Het zijn leuke jongens en meiden.” Zelf probeert Jan de contacten met zijn buren goed te houden. “Veel ouderen ken ik nog van de voetbal of via de biljart. En de jongeren zeg ik altijd gedag. Je moet het toch samen doen. En hoe meer leven, hoe meer vreugde.”

Lees voor