Op de Wijktijdbijeenkomst in de Tuinwijk kun je je verhaal kwijt

29 oktober 2018

“Tuinwijk is een rustige, vriendelijke wijk. Echte calamiteiten zijn er niet”, zeggen Albert Snoek en Rien Buuron van het Buurtpreventieteam Tuinwijk. “Maar als we ons rondje door de wijk lopen, krijgen we wel regelmatig vragen waar we niet direct een antwoord op hebben. Vragen voor bijvoorbeeld de gemeente, de politie, Stadlander, Saver, de wijkzuster of WijZijn.” Op de Wijktijdbijeenkomst, die het buurtpreventieteam op poten zette, waren deze en andere instanties en organisaties aanwezig om wijkbewoners te ontmoeten, vragen te beantwoorden en suggesties aan te horen.

Veel bewoners kwamen woensdag 24 oktober op de Wijktijdbijeenkomst af. Het was de hele middag druk in de Marco Poloschool. Wijktijdbijeenkomst, wat betekent dat? “Wij geven de wijk de tijd om hier vrijblijvend binnen te lopen en hun problemen aan te kaarten”, zegt Albert Snoek. Samen met enkele andere leden van het buurtpreventieteam – stuk voor stuk goed herkenbaar in hun gele jasjes – ontvangt hij de bezoekers. Om ze vervolgens door te verwijzen naar de tafeltjes met vertegenwoordigers van de verschillende instanties en organisaties.

Snoek: “De reden dat we dit inloopspreekuur hebben georganiseerd is dat veel wijkbewoners onbekend zijn met de instanties. Ze weten niet bij wie ze moeten zijn. Bij wie moet je overhangend groen melden, waar moet je naartoe als er parkeerproblemen zijn? Of ongewenst gedrag, of drugsoverlast?” Eerder maakte het Buurtpreventieteam Tuinwijk al een flyer met contactgegevens van gemeente, politie, WijZijn et cetera.

Veegwagentjes
“Dit is een goed initiatief”, zegt Piet Vos, die met zijn hulphond de Marco Poloschool binnenwandelt. “Dit geeft je de mogelijkheid om ‘dingetjes’ onder de aandacht te brengen. Ik ben hier om de wijkagent te bedanken en om de gemeente te vertellen dat de veegwagentjes stukken overslaan in onze wijk. Daar lag in mei nog vuurwerkafval…”

“Je kunt je verhaal kwijt”, vindt Kees Gideonse, die iets wil aankaarten bij Stadlander. “Aan de Dahliastraat zijn twee rijtjes woningen met parkeerplaatsen op eigen grond. Die parkeerplaatsen zijn voorzien van zo’n beugel. Alleen: niemand maakt er gebruik van en het onkruid staat torenhoog. En dat terwijl er te weinig parkeerruimte is in de wijk. Het zou mooi zijn als we die parkeerplekken aan de Dahliastraat – het zijn er een stuk of twaalf – ook kunnen gebruiken.”

Anissa Azoul van Stadlander heeft het verhaal aangehoord en zegt dat ze het gaat bespreken met haar collega’s die over dit soort zaken gaan. Zelf is ze projectleider leefbaarheid en gebiedsconsulent voor Bergen op Zoom-Noord. Signalen uit de buurt krijgt ze van gebiedsbeheerders, maar ook van het buurtpreventieteam.

Nuttige signalen
Tijdens de Wijktijdbijeenkomst is het druk aan het tafeltje van Anissa. Wat ze te horen krijgt varieert van leegstaande panden tot bewoners die misschien wel wat hulpverlening kunnen gebruiken. “Wij zijn natuurlijk niet van alles op de hoogte wat er speelt in de wijk, maar hier krijg je nuttige signalen. Stadlander is deze middag hier omdat we dicht bij onze huurders willen staan en gemakkelijk benaderbaar willen zijn. Bovendien ontmoet je hier andere partijen die in de wijk actief zijn. Dat maakt de lijntjes korter”, aldus Anissa, die ook duidelijk maakt dat dit inloopspreekuur geen eenmalig initiatief hoeft te blijven.

Intussen hebben de buitengewone opsporingsambtenaren (BOA’s) heel even geen ‘klanten’. De jongste van de twee is enthousiast over de Wijktijdbijeenkomst: “Een heel goed initiatief. Er wordt volop gebruikgemaakt van de mogelijkheid om iets met ons te bespreken. En de bewoners leren ons kennen…”


Lees voor