Het wordt elke dag mooier in Gageldonk-West

1 september 2022

Jongeren over de metamorfose van hun wijk


De wijk Gageldonk-West in Bergen op Zoom ondergaat een complete metamorfose. Stadlander, Lithos bouw & ontwikkelingZenzo Maatschappelijk Vastgoed, en de gemeente Bergen op Zoom werken hier sinds 2014 samen aan het vergroten van de leefbaarheid en een betere toekomst van de wijk. Het is een grootschalige vernieuwing. Het gaat hier om veel meer dan alleen nieuwbouw en renovatie. Het ontwikkel- en bouwproces is de aanjager voor allerlei sociale vernieuwingen.

Gageldonk_luchtfoto

De bewoners spelen daarbij een hoofdrol. Zonder hen gaat het niet. Zij zijn degenen die in de wijk wonen. Daarom zijn hun ideeën, hun dromen, hun werk en hun dagelijks leven een belangrijke leidraad in het hele vernieuwingsproces. Sinds 2014 is er veel gebeurd. Er is gesloopt, gebouwd en er is van alles voor en door de bewoners, van jong tot oud, georganiseerd. De wijkvernieuwing is over de helft, maar er staat de komende jaren ook nog veel te gebeuren. Een mooi moment om bewoners te laten vertellen hoe zij de metamorfose van hun wijk ervaren en wat zij nog aan wensen hebben. In dit artikel maken we kennis met de zussen Jasmine en Manal Amezian, allebei opgegroeid in Gageldonk-West.

Acht jaar later

Het is alweer even geleden. Maar bij degenen die het nieuws over Gageldonk-West altijd hebben gevolgd, gaat misschien een lampje branden: Jasmine Amezian, is dat niet dat meisje met die krullen in die video over de start van het project ‘Vijverberg-Noord’ in Gageldonk-West. En inderdaad, dat is ze. Maar we zijn wel 8 jaar verder. Jasmine is inmiddels 17, zit in haar examenjaar van de mavo en gaat in het nieuwe studiejaar de opleiding allround schoonheidsspecialiste doen bij Curio in Breda. Het meisje op de video van toen herken je niet meer terug. We ontmoeten Jasmine en haar jongere zus Manal in eethuis Marhaba. Dit familiebedrijf wordt door haar vader, broers en andere familieleden gerund in het hart van Gageldonk-West.

Een mooie wijk om in op te groeien

Manal is nog onderweg, maar Jasmine staat al te wachten voor de deur van het eethuis. Zodra we binnen zijn, begint ze enthousiast te vertellen: “Gisteren ben ik nog eens gaan kijken naar die video van toen. Ik was daar een soort symbool voor de kinderen die toen in de wijk woonden. Want ook voor die kinderen gingen ze de wijk renoveren. Voor hun toekomst. Het zou een mooie wijk worden om in op te groeien. En dat is tot nu toe goed gelukt. Als ik de wijk van toen vergelijk met nu, dan is er heel veel veranderd. Vroeger zag de wijk er lelijk uit. Er was veel slecht onderhoud. Je zag duidelijk dat het een achterstandswijk was. Maar als je nu gaat kijken, zie je dat er heel veel vooruitgang is geboekt. Niet alleen aan de huizen, maar ook op straat.”

Jasmine

“Toen de video gemaakt werd, zat ik in groep 6 van de basisschool. Ik was 9 jaar en buiten spelen was natuurlijk heel belangrijk voor mij. Daar ging het toen óók over. Over veilig buiten spelen en over de speeltuinen in de wijk en waar een zebrapad moest komen. De speeltuin vlak bij ons huis was toen een afgebrande boel met een zandbak waar onkruid en gras in groeide. Er was alleen nog een draaimolen die het een beetje deed, echt geen speeltuintje meer. En dat vond ik toen heel erg. Nu staat daar alweer een hele tijd een mooie speeltuin met schommels en een wipwap en alles wat erbij hoort. De kinderen van nu hebben daar weer veel plezier. En die veranderingen zie je op steeds meer plekken in de wijk. Zo wordt het hier elke dag mooier.”

Jong en oud maken samen de wijk

De 10-jarige Manal is er intussen bij komen zitten. Ze vindt het ook leuk om in deze wijk te wonen, maar ziet ook dingen die nog beter kunnen: “Wat ik niet zo leuk vind, is dat soms mensen hun vuil op straat gooien. Er zijn overal prullenbakken, dus dat hoeft niet. Bij de speeltuin naast ons huis zie je soms heel veel troep naast de prullenbakken. Ik zit op De Grebbe, dat is een school hier in de wijk. In mijn klas, ik zit in groep 6, praten we ook over het milieu en over het vuil op straat. Ik let er nu zelf ook op. Want aan mooie en schone straten kun je zelf ook een hoop doen. Dat is fijn voor jezelf en ook beter voor het milieu.  Wat ik juist leuk vind, is dat er vaak wat in de wijk wordt gedaan. Zoals een barbecue of voor kinderen een middag met springkussens. Of zoals pas met YouthGoals in de Kamperfoeliestraat.”

Youthgoals

Jasmine haakt erop in: “Ja, op die activiteiten komen altijd veel mensen uit de wijk af. Het helpt ook echt om de wijk meer samen te krijgen. Bij YouthGoals bijvoorbeeld komen kinderen en ook wel ouderen spelletjes doen en dan gaan ze alles daarna allemaal weer samen opruimen. Het wordt georganiseerd door jongerenwerkers van WijZijn Traverse Groep. Bij zulke dingen was ik vroeger vaak betrokken. Nu niet meer, omdat ik het druk heb met school. Maar Manal is er bijna altijd als er iets wordt georganiseerd.” Manal: “Ik ken ook veel andere kinderen in de buurt. Daarmee ben ik vaak buiten. Je kunt hier fijn buiten spelen. Sommige straten zijn wat drukker, maar er zijn ook veel rustige straten en er zijn de speeltuintjes.”

Een eigen plek in de wijk voor de jeugd

Jasmine en Manal zijn blij met alle verbeteringen in de wijk. Toch hebben ze ook nog wensen. Jasmine: ”Het zou fijn zijn als er iets op het gebied van uitgaan komt in onze eigen wijk. Ik hoor ook van mijn vriendinnen dat ze zouden willen dat er wat leuks en wat nieuws komt. Zelf ga ik nu vaak naar het Open Leer Centrum in Sporthal Gageldonk. Daar hebben ze op elke donderdag een meidenavond. De ene keer is dat een filmavond en een andere keer doen ze weer wat met leuke maskertjes. Op dinsdag organiseren ze voor jongens wat, zoals een competitie op de Play Station. Het is een plek waar jongeren bij elkaar komen en ook wat voor elkaar doen. Op zaterdag is er iets te doen voor de kleinere kinderen. Dat is leuk want die leren elkaar dan ook heel goed kennen. Ze hebben daar ook persoonlijke coaches. Dat zijn jongeren die andere jongeren helpen met school of als ze hulp thuis nodig hebben. Of met andere dingen. Het is social work gericht op jongeren. Eigenlijk is het Open Leer Centrum een soort buurtcentrum.”  

Gageldonk-West is in beweging

Gageldonk-West is van oudsher een ondernemende en veelkleurige wijk. Met oorspronkelijke Bergenaren en ook veel nieuwkomers is er op elk moment van de dag volop leven. Maar de wijk is ook een typische naoorlogse stadswijk met alle uitdagingen die daarbij horen. De grootschalige wijkvernieuwing heeft daarin in de afgelopen 10 jaar drastisch verandering gebracht. Gageldonk-West vernieuwt. Nieuwbouw en renovatie spelen daarbij een belangrijke rol. Maar de hoofdrol is weggelegd voor de mensen die er wonen en voor alle betrokken organisaties en partijen die met tal van initiatieven de wijk opnieuw inkleuren. Hier wordt gewerkt aan een sociaal sterke wijk waarin alle mensen fijn en duurzaam kunnen wonen. “Eerst de mens en dan het gebouw” krijgt hier de invulling waarvoor Zenzo en Lithos zich samen met Stadlander en de gemeente Bergen op Zoom elke dag weer sterk maken.

HoutNooitOp
Lees voor