‘Straotse Parel’ wordt dorps en groen
15 december 2023
Nieuw wijkje Lepelstraat krijgt vorm
Meer woningen en meer groen. Dat kan Lepelstraat tegemoet zien, nu er een stedenbouwkundig ontwerp is voor het Antoniusplein, de Franciscusstraat en de Pater Damiaanstraat. De presentatie van het ontwerp was op 11 december in gemeenschapshuis Het Patronaat. Daar kregen de aanwezigen – samen een goed gevulde zaal – ook de naam van het gebied voor het eerst te zien: Straotse Parel.
Anderhalf jaar geleden kregen huurders aan het Antoniusplein, de Franciscusstraat en de Pater Damiaanstraat te horen dat Stadlander hun woningen gaat slopen. “De woningen zijn oud, versleten en voldoen niet aan de tegenwoordige eisen,” zegt Peter van den Berg, gebiedsontwikkelaar bij Stadlander. “Wil je ze duurzaam en gasloos maken, dan is de investering veel groter dan wanneer je sloopt en nieuwbouwwoningen terugplaatst.”
Meedenken
Stadlander nam stedenbouwkundig bureau Welmers Burg in de arm om een plan te maken. Dat gebeurde samen met een kleine twintig bewoners. “Iedereen heeft de kans en de gelegenheid gehad om zijn zegje te doen en mee te denken,” aldus Toon van Schilt, een van de participerende bewoners.
Stedenbouwkundige Inge Burg sprak van een leuk en spannend proces. “We zijn vier avonden bij elkaar geweest om het samen te hebben over hoe dit gebied er in de toekomst uit zou moeten zien. Er is hard gewerkt en veel geschetst. Soms waren er verhitte discussies, maar uiteindelijk ontstond er een grote gemene deler. We mogen content zijn met het resultaat.”
Kleinschaligheid
Tijdens het proces kwam duidelijk naar voren, dat de bewoners nieuwbouw willen die past bij de kleinschaligheid en het gemoedelijke karakter van Lepelstraat. Dus geen grote gebouwen en geen platte daken, maar schuine daken met pannen. Een andere grote wens: veel groen.
Een en ander komt duidelijk naar voren in het stedenbouwkundig plan dat Welmers Burg heeft gemaakt na de sessies met de bewoners. Het openbaar groen kan dienen als waterberging, maar ook als speel- en ontmoetingsplek.
In de plaats van de 42 verouderde woningen komen 64 nieuwe woningen. “Een flinke toevoeging,” zegt Inge. De nieuwbouw bestaat uit 36 eengezinswoningen, 14 levensloopbestendige woningen (met een badkamer en slaapkamer op de begane grond), 4 starterswoningen en 10 appartementen. Het appartementengebouw bestaat uit twee lagen en heeft ook een schuin pannendak. De appartementen zijn geschikt voor starters en voor senioren. Het gebouw komt mooi in het groen te staan.
Parkeren
De woningblokken zijn straks korter en soms haaks ten opzichte van elkaar geplaatst. De tuinen bij de huidige woningen zijn nu heel groot. In het ontwerp zijn die kleiner. De woningen staan veelal gericht op de groene omgeving. Parkeren gebeurt straks zoveel mogelijk uit het zicht. Er komen meer parkeerplaatsen, maar hoeveel is nog niet bekend. Een parkeeronderzoek van de gemeente moet daar duidelijkheid over geven.
Ook is er duidelijkheid nodig over de aankoop van grond. Die heeft Stadlander nodig om het plan met 64 woningen te realiseren. Lukt het niet om de extra grond aan te kopen? Dan komt er een alternatief plan op tafel: dat bestaat uit de bouw van 53 woningen. Dat is nog altijd 11 meer dan in de huidige situatie.
“We zijn er druk mee bezig. In het eerste kwartaal van 2024 willen we duidelijkheid hebben,” zegt Peter. “Ook bij het vervolg kunnen bewoners weer meepraten en meedenken, bijvoorbeeld als de architect de details gaat uitwerken.”
Een ’thuis’
Aan het eind van de presentatieavond in Het Patronaat werd de naam onthuld van het gebied dat op de schop gaat. Er waren verschillende namen ingediend, door mensen die bij de toekomst van dit deel van Lepelstraat betrokken zijn. ‘Straotse Parel’, ingezonden door Petra Weijdt, kreeg de meeste stemmen.
“Tijdens vastelaovend heet Lepelstraat De Straot en dit wordt de parel van het dorp. Vandaar,” licht Petra haar winnende inzending toe. Ze heeft meegedacht in een van de werkgroepen. “Hoe dat ging? Heel goed. Het belangrijkste is, dat bewoners gehoord worden. En vooral dat we straks weer een thuis hebben, zoals nu. Geen blokkendozen, maar een wijkje met een dorpse uitstraling, voor jong en oud. Met veel groen.”