Meer woningen, meer parkeerplaatsen en meer groen voor Koning Willem II Straat

22 augustus 2024

Op verschillende manieren werken we bij Stadlander aan de verduurzaming van onze woningen. Ook voor de 35 huurwoningen in de Koning Willem II Straat hebben we uitgebreid onderzoek gedaan naar verschillende toekomstmogelijkheden: renovatie in bewoonde staat, renovatie in onbewoonde staat en sloop en nieuwbouw. We zijn tot de conclusie gekomen dat het beste toekomstbeeld ontstaat als we de woningen slopen om plaats te maken voor nieuwbouw. In dit scenario zien we kansen voor meer woningen, meer parkeerplaatsen en meer groen.  

De huurwoningen in de Koning Willem II Straat hebben een slecht energielabel (E, F of G). Met de overheid is afgesproken dat er in 2029 geen huurwoningen met een E-, F- of G-label meer mogen zijn. Deze woningen moeten verduurzaamd zijn of plaatsmaken voor energiezuinige nieuwbouwwoningen. Maar er is meer. Al onze woningen moeten technisch in orde zijn. Ook willen we, dat de woningen passen bij de woonbehoefte van onze huurders, nu en in de toekomst. Verder spelen ook de kosten en de impact voor onze huurders een rol.  

We hebben verschillende toekomstmogelijkheden onderzocht voor de Koning Willem II Straat. We hebben onderzoek gedaan naar renovatie in bewoonde staat en in onbewoonde staat. In beide gevallen zijn de kosten te hoog, in vergelijking met de kwaliteit die we ervoor terugkrijgen. Sloop en nieuwbouw biedt juist kansen voor meer woningen, meer parkeerplaatsen en meer groen. 

Sociaal plan 

De huurders van de Koning Willem II Straat zijn woensdagavond 21 augustus geïnformeerd over de uitkomst van het onderzoek. Gebiedscoördinator Edwin Ouwens: “We beseffen dat ons besluit het thuis van onze huurders raakt. Zij zullen moeten verhuizen naar een andere woning. Dat is ingrijpend. We zijn daarom aan de deur geweest bij de huurders, om de boodschap persoonlijk te komen brengen. Onze huurders bieden we nu een sociaal plan aan. Dit betekent dat we onze huurders begeleiden in de zoektocht naar een andere woning. We hebben meteen persoonlijke afspraken gemaakt met onze huurders voor de verdere begeleiding.”  

De bewoners van de Koning Willem II Straat krijgen in sommige situaties voorrang op andere woningzoekenden en een vergoeding voor de verhuiskosten. Het sociaal plan gaat in op 1 oktober 2024 en loopt tot 31 maart 2026. 

Meer informatie

Kijk voor meer informatie en voor antwoorden op veel gestelde vragen op onze projectpagina.

Naar de projectpagina
Lees voor