Nieuwe stap bij eerste fase van Vitale Vesting: bouwpartner is bekend

27 september 2024

Een mooie stap in de realisatie van de Vitale Vesting. Stadlander heeft de bouwpartner voor de eerste fase gekozen: Nederlandse Bouw Unie (NBU) uit Etten-Leur. Een bouwpartner met veel ontwikkel- en bouwervaring in dichtbewoond gebied.

Adjunct-directeur Thijs Voesenek van NBU en gebiedsontwikkelaar Michiel Miedema van Stadlander in de Gummarusvelden

Adjunct-directeur Thijs Voesenek van NBU vertelt dat het bouw- en ontwikkelbedrijf in de afgelopen bijna zestig jaar veel ervaring heeft opgedaan met uiteenlopende bouwprojecten, waaronder een groot aantal ‘binnenstedelijke’. “Bij het binnenstedelijk bouwen komen bijzondere aspecten aan de orde. De logistiek is daarvan een belangrijke. Ook bij de Gummarushofjes willen we zorgen dat omwonenden zo min mogelijk hinder ervaren. Het project omvat meer dan alleen het realiseren van gebouwen. Het gaat om het creëren van een complete leefomgeving, waarbij prettig duurzaam samenleven in het groen centraal staat.”

Stadlander heeft gepland om in 2025 te starten met de sloop van de woningen in en rond de Gummarusvelden. Op de plaats van deze 39 woningen komen zo’n 78 nieuwbouwwoningen. De bouw zal ongeveer anderhalf jaar duren. Dus eind 2026 of begin 2027 ontvangen de nieuwe huurders van de Gummarushofjes de sleutels van hun nieuwe thuis. Voor dit zover is heeft Stadlander een intensieve periode van voorbereiding achter de rug. Een proces waarbij ook huidige bewoners en omwonenden zijn betrokken.

Ouderen, jongeren, gezinnen en alleenstaanden krijgen allemaal een prettig plekje.

Toekomstbestendig wonen

Gebiedsontwikkelaar Michiel Miedema van Stadlander benoemt nog eens de doelstelling van de Vitale Vesting: “Het uitgangspunt is om het wonen en leven in de Vitale Vesting toekomstbestendig te maken. Er is meer aandacht voor wonen en zorg. We hebben in 2023 een routekaart gemaakt met zeven aandachtsgebieden en deze gedeeld met de inwoners van Steenbergen. De huizen waarom het gaat, horen bij ons oudste bezit. Ze zijn slecht geïsoleerd, gasgestookt en moeten flink worden verduurzaamd. Ze sluiten ook niet meer aan bij de behoefte. Wij willen een diverser aanbod creëren dat past bij bredere doelgroepen. We hebben te maken met vergrijzing – met een grotere zorgvraag – en met kleinere huishoudens. Het is dus belangrijk dat er meer variatie in de woningen komt. Zo krijgen ouderen, jongeren, gezinnen en alleenstaanden allemaal een prettig plekje. Ook dat verhoogt de kwaliteit van wonen.”

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Goede samenhang

NBU heeft al eerder met Stadlander samengewerkt in Bergen op Zoom. Daar werd tegenover het station het ‘Hof van Asselbergs’ gerealiseerd, een modern en energiezuinig wooncomplex met 83 woningen rondom een stedelijk hof. Een samenwerking die voor beide partners naar volle tevredenheid verliep.

Voor de Gummarushofjes – ontworpen door Mulleners + Mulleners Architecten – heeft NBU onder meer een landschapsarchitect in de arm genomen. “Hierdoor ontstaat een goede samenhang in de natuurinclusieve leefomgeving”, aldus Thijs Voesenek.

Belangrijk is ook de inbreng van bewoners en omwonenden. Zij zijn in de voorfase geïnformeerd en er is geluisterd naar hun reacties. Ook is een lijst samengesteld van belangstellenden voor een klankbordgroep. Stadlander en NBU willen bij de uitwerking van het plan de klankbordgroep als vertegenwoordiging van de bewoners en omwonenden betrekken.

Prettig en duurzaam samenleven

Michiel Miedema benadrukt dat Stadlander het bereiken van de doelstelling voorop heeft staan: het prettig en duurzaam kunnen samenleven in de Gummarushofjes. “De eerste klap is immers een daalder waard en belangrijk voor de andere zes gebieden in de Vitale Vesting.”

Dit artikel stond ook in de Steenbergse Courant op 27 september 2024.

Vitale Vesting

Onder de vlag ‘Vitale Vesting’ werken de gemeente Steenbergen, zorgorganisatie tanteLouise en woningcorporatie Stadlander samen aan een toekomstbestendig centrum van de stad. Ieder vanuit zijn eigen verplichtingen en ambities, maar in samenhang en met hetzelfde doel: een stadskern waarin het nu en straks prettig wonen en leven is.

Bekijk de website: Vitale Vesting

Lees voor