Circulair bouwen: “Elke container die je niet afvoert, telt mee!”

21 oktober 2024

Papier, verpakkingsbandjes, hout, restafval, rest metaal, plastic pvc, schoon puin. Als je de bouwplaats aan de Teunisbloemstraat oploopt, springen de gele containers van Sinke Recycling BV meteen in het oog. Dit is niet standaard op de bouw. Bouwpartner Lithos bouw & ontwikkeling laat hier zien dat circulair niet alleen met de lippen wordt beleden. Maar gewoon praktijk is. Voor onze serie over Circulair Bouwen gaan we daarom langs op de bouwplaats.

“Je moet er uiteraard wel de ruimte voor hebben”, vertelt Bjørn Jongste, projectleider ter plekke. En dat is hier het geval. Bij bouwprojecten komt het nog vaak voor dat alle afval in dezelfde container gaat en wordt afgevoerd. Zonde, want ertussen zit vaak ook nieuw materiaal dat nog prima is te gebruiken. Door goed te scheiden, bespaart de bouwpartner geld, maar ook CO2. Elke ritje dat niet hoeft te worden gemaakt, telt in beide opzichten.

Competitie

Lithos gaat nog een stap verder op deze bouwplaats in Gageldonk-West. “We geven de buurt een keer per maand de kans om in de containers te snuffelen.” PVC nodig? Hout? Misschien wel een restpartijtje tegels? Lithos biedt het graag aan.

Binnen de bouwpartner is er al sprake van een ‘competitie’ met als inzet: welke bouwplaats heeft het minste afval. Overal wordt de afvalstroom gemonitord. “Wie het beste jongetje van de klas is, belonen we bijvoorbeeld met een etentje.”

Rekenen

De gele containers vallen op. Minder in het oog springt het feit dat de bouwketen door zonnepanelen van stroom worden voorzien. En als er extra stroom nodig is, is dat heel bewust groene stroom. “Bovendien gebruiken we een elektrische kraan. Zo proberen we bij elk detail op de bouw stil te staan en maken we stapjes.”

Precies zoals dat bij de bouw van de 32 appartementen ook gebeurt. Niet alleen traditioneel bouwmateriaal wordt hier toegepast, maar bijvoorbeeld ook gerecyclede kalkzandsteen en beton, sanitair (zo goed als nieuw!) dat van de sloop komt, de naam Op de Vijverberg van hergebruikt trespa, cv-radiatoren van de Scheldeflat als decoratie in de hal.

Als je langer met elkaar samenwerkt, wordt circulair langzamerhand vanzelfsprekend

“We hebben naar het ontwerp gekeken. Dat lag al vast. We zijn gaan rekenen wat haalbaar is voor het gebruik van circulair materiaal. Zo zijn we tot een lijstje gekomen.” Want de totale prijs van het project speelt een belangrijke rol. Het gaat nog altijd om sociale woningbouw, dat wil zeggen: wonen tegen betaalbare huren.

Vanzelfsprekend

In ons gesprek benadrukt projectleider Jongste: “We hebben als aannemer circulaire ambities.” Een ontdekkingsreis die de aannemer, Stadlander en sloper A. van Liempd Sloopbedrijven samen maken. “Als je langer met elkaar samenwerkt, wordt circulair langzamerhand vanzelfsprekend.”

De Teunisbloemstraat is de zoveelste fase in een traject dat al veel langer is ingezet. Zo is het puin dat vrijkwam bij de sloop van oude woningen langs de Vijverberg-Zuid vermalen en gebruikt als ondergrond voor de straten in dit gedeelte van Gageldonk-West. “In goed overleg met de gemeente.” Het puin is de wijk niet uit geweest. Dat scheelt transportkosten, kosten voor de aanschaf, maar spaart ook CO2. “Het was best een puzzel, maar het is goed gekomen.”

Serie circulair bouwen

We horen het zo vaak, circulair bouwen. Een containerbegrip waar je van alles onder kunt schuiven. Maar wat betekent circulair bouwen nu voor Stadlander? En hoe werkt dit in de praktijk? In de serie Circulair Bouwen nemen we je mee in onze stappen op weg naar een circulaire economie.

Lees ook:

Stap voor stap op weg naar circulair bouwen – met vastgoedontwikkelaar Joke Franken en projectleider exploitatie Wilco Kok

Circulair bouwen begint al bij de sloop – met Barthel van Dinther van Sloopbedrijf A. van Liempd

Circulair slopen & bouwen: op weg naar het nieuwe normaalmet Tjerk van de Wetering van Spring Architecten

Lees voor