Verduurzaming woningen in de Bou Kooijmanstraat in Oud-Vossemeer

1 oktober 2024

Op verschillende manieren werken we bij Stadlander aan de verduurzaming van onze woningen. In totaal maken we alleen al in Tholen de komende jaren ruim 900 woningen energiezuinig en klaar voor de toekomst. Voor de woningen aan de Bou Kooijmanstraat nummer 62 t/m 76 hebben we uitgebreid onderzoek gedaan naar verschillende toekomstmogelijkheden. We zijn tot de conclusie gekomen dat het beste toekomstbeeld ontstaat als we de woningen slopen om plaats te maken voor nieuwbouw. In dit scenario zien we kansen voor evenveel of meer eengezinswoningen, gasloos en duurzaam.

De woningen aan de Bou Kooijmanstraat

De huurwoningen hebben gemiddeld een laag energielabel. Met de overheid is afgesproken dat er in 2029 geen huurwoningen met een E-, F- of G-label meer mogen zijn. Deze woningen moeten verduurzaamd zijn of plaatsmaken voor energiezuinige nieuwbouwwoningen. En er is meer. Al onze woningen moeten technisch in orde zijn. Ook willen we, dat de woningen passen bij de woonbehoefte van onze huurders, nu en in de toekomst. Verder spelen ook de kosten en de impact voor onze huurders een rol.

We hebben verschillende toekomstmogelijkheden onderzocht voor de woningen aan de Bou Kooijmanstraat. We hebben onderzoek gedaan naar renovatie in bewoonde staat en in onbewoonde staat. In beide gevallen zijn de kosten te hoog, in vergelijking met de kwaliteit die we ervoor terugkrijgen. Sloop en nieuwbouw biedt juist kansen voor evenveel of zelfs iets meer eengezinswoningen, duurzaam, gasloos en passend in het straatbeeld.  

Sociaal plan

De huurders van de woningen zijn maandagavond 30 september geïnformeerd over de uitkomst van het onderzoek. Gebiedscoördinator Jeffrey Verweij: “De boodschap die we onze huurders brengen is heel ingrijpend. Met ons besluit raken we hun thuis. We zijn aan de deur geweest bij de huurders, om de boodschap persoonlijk te komen brengen. Ons bezoek hadden we aangekondigd. Huurders ontvangen een sociaal plan. Dit betekent dat we ze begeleiden in de zoektocht naar een andere woning. We hebben maandagavond meteen afspraken gemaakt voor de verdere begeleiding.”

De bewoners krijgen in sommige situaties voorrang op andere woningzoekenden. Zij ontvangen daarnaast een vergoeding voor de verhuiskosten. Het sociaal plan gaat in op 15 oktober 2024 en loopt tot 15 april 2026.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie en voor antwoorden op veelgestelde vragen op onze projectpagina.

Naar de projectpagina
Lees voor