Door Leergeld hoeft geen kind aan de zijlijn te staan
12 november 2024
Alle kinderen mogen meedoen’. Dat is het motto van Stichting Leergeld De Brabantse Wal. De stichting betaalt bijvoorbeeld een laptop, een fiets of de contributie van een sportvereniging voor kinderen, wanneer ouders hier geen geld voor hebben.
Leergeld is een landelijke organisatie met 115 lokale stichtingen. Leergeld De Brabantse Wal is actief in een deel van het werkgebied van Stadlander: de gemeenten Steenbergen, Bergen op Zoom en Woensdrecht. Daarom geeft Stadlander graag een podium aan deze stichting: zodat onze huurders de stichting weten te vinden en kinderen in ons werkgebied gewoon kunnen meedoen met hun leeftijdsgenoten.
“Wij laten per jaar 800 tot 900 kinderen meedoen”, vertelt Peter Winters, secretaris bij Leergeld De Brabantse Wal. “Dat aantal stijgt licht, omdat de armoede groeit en de eisen vanuit het onderwijs toenemen. Daarnaast weten steeds meer mensen wat Leergeld doet.”
Helpende hand, maar geen geld
Leergeld biedt de helpende hand, zodat geen enkel kind van 4 tot 18 jaar aan de zijlijn hoeft te staan. Ouders die geen laptop, fiets of contributie kunnen betalen, krijgen hulp om hun kinderen te laten meedoen: op school, aan zwemlessen, op een sportvereniging, om te leren een muziekinstrument te bespelen…
Leergeld springt bij als ouders een laag inkomen hebben. De norm is meestal een inkomen dat lager is dan 120 procent van de bijstandsnorm. Dat vloeit voort uit de regeling Maatschappelijke Participatie Schoolgaande Kinderen, die Leergeld uitvoert voor de drie gemeenten op de Brabantse Wal. In sommige gevallen geldt zelfs de grens van 130 of 140 procent van de bijstandsnorm.
Denk je als ouders dat je in aanmerking komt voor deze ondersteuning? Meld je dan aan via de Interregionale Sociale Dienst (ISD). Wordt de aanvraag goedgekeurd? Dan ontvangen de ouders geen geld. Leergeld zorgt namelijk rechtstreeks voor de betaling aan de vereniging, het zwembad of de zaak die de laptop of de fiets levert. Niemand weet verder dat het kind zwemt, voetbalt, toneelspeelt enzovoorts met ondersteuning van Leergeld. Ook weet niemand dat Leergeld zijn of haar fiets of laptop heeft betaald. De hulp is dus helemaal anoniem. Ook post van Leergeld is niet herkenbaar: enveloppen van Leergeld hebben geen naam of logo.
Volwaardig meedoen
Peter Winters: “Naast de vergoedingen via de regeling Maatschappelijke Participatie Schoolgaande Kinderen, heeft Leergeld ook eigen middelen voor iets extra’s om volwaardig te kunnen meedoen aan het onderwijs, sportieve of culturele activiteiten. Alles wat je jong leert, maakt je sterker in de rest van je leven. Wij zeggen: nu meedoen, later meetellen.”
Vrijwilligers van Leergeld, intermediairs genoemd, komen thuis op bezoek om de financiële gezinssituatie te bekijken. “Onze intermediairs zijn kundig en ervaren en hebben invoelend vermogen”, zegt Peter Winters.
Het geld dat Stichting Leergeld De Brabantse Wal zelf uitgeeft voor deze extra’s, komt onder meer van bedrijven, serviceclubs en fondsen. “We zien ook wel dat mensen die met pensioen gaan of een feestje vieren, een gift vragen voor Leergeld in plaats van cadeaus. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee. Zo kunnen we alle kinderen een kans geven.”
Meer informatie: www.leergelddebrabantsewal.nl.