Hulp nodig? Op zoek naar gezelligheid? ‘Tholen ziet je!’ zorgt ervoor
28 november 2024
Gezien worden. Daar draait het allemaal om bij ‘Tholen ziet je!’. Alle inwoners van de stad Tholen kunnen er terecht, als ze wat hulp kunnen gebruiken. Of als ze bijvoorbeeld op z’n tijd eens een praatje willen maken bij een kopje koffie. ‘Tholen ziet je!’ voorziet duidelijk in een behoefte, vooral van mensen met een klein of ontbrekend netwerk. Als Stadlander vinden we dit ontzettend belangrijk, daarom geven we ‘Tholen ziet je!’ graag het podium om hun waardevolle werk uit te leggen.
Linda Bogert is bestuurslid van de stichting ‘Tholen ziet je!’ en vrijwilliger. “Ik wilde iets doen voor een ander, heb me aangemeld als vrijwilliger en ben een hondje gaan uitlaten voor een oudere meneer. Dat doe ik twee of drie keer per week. Er is een clubje vrijwilligers ontstaan om het hondje dagelijks uit te laten. Als je daar bent om de hond op te halen, heb je ook gelijk een praatje. Zo kan je iemands dag mooi maken. Het geeft veel voldoening om iets te doen voor je naaste.”
Een fijn systeem
‘Tholen ziet je!’ telt zo’n vijftig vrijwilligers. Niet iedereen is even actief. “We zoeken er nog meer”, zegt Linda. “Het mooie is dat je als vrijwilliger een hulpvraag kunt uitzoeken, die je het beste ligt. Hulpvragers vullen een contactformulier in op de website van ‘Tholen ziet je!’ of ze bellen op. De verzoeken komen binnen bij de coördinator en die stuurt ze naar de vrijwilligers. Die kunnen zelf beslissen of ze op zo’n verzoek reageren of niet. Lijkt het je wat, dan geef je je op. Het is een fijn systeem.”
Leren fietsen
Linda heeft al een voorbeeld genoemd van een hulpvraag: wil iemand mijn hond uitlaten? “Een ander voorbeeld is tuinonderhoud. Daar stellen we wel een grens aan. De klus moet in anderhalf of twee uur te doen zijn en is eenmalig, we komen niet elke week de tuin doen.”
Boodschappen doen, begeleiden naar de huisarts, kleine klusjes in huis, zoals het indraaien van een lamp of het ophangen van een schilderijtje, een formulier invullen – ook dat zijn voorbeelden van wat vrijwilligers van ‘Tholen ziet je!’ kunnen doen. “We hadden pas nog iemand die wilde leren fietsen…”
Wat gezelligheid
“Mensen die eenzaam zijn kunnen behoefte hebben aan een praatje en wat gezelligheid. Dat kunnen onze vrijwilligers bieden”, zegt Linda. “Die komen dan bijvoorbeeld één keer in de week op bezoek. Als je veel mensen om je heen bent kwijtgeraakt en je kinderen wonen ver weg, dan kun je daar echt naar uitkijken.” De meeste hulpvragen komen van ouderen, maar er zijn ook jongere bewoners die een beroep doen op ‘Tholen ziet je!’.
Zorgloket in De Meulvliet
Sinds januari 2024 is er een extra mogelijkheid om hulpvragen te stellen: op het Trefpunt van het zorgloket in De Meulvliet, dat elke donderdagochtend geopend is van 10 tot 12 uur. Linda, eveneens vrijwilliger van het zorgloket: “Behalve dat bewoners hier terecht kunnen met hulpvragen, kunnen ze zich er ook aanmelden als vrijwilliger van ‘Tholen ziet je!’. En je kunt ook gezellig koffiedrinken en een spelletje doen of een puzzel maken. Er is echt behoefte aan. Bezoekers spreken ook buiten dit koffiemoment met elkaar af. Dat is een mooi effect van het zorgloket.” Twee keer per jaar organiseert ‘Tholen ziet je!’ een grotere koffiebijeenkomst in de foyer van De Meulvliet.
Wie op donderdagochtend naar De Meulvliet komt, kan zelfs qigong-oefeningen doen en zo bewuster en beter bewegen. Qigong is een Chinese bewegingsleer.
Stadlander-spreekuur
Op de derde donderdag van de maand is woonconsulente Pam van Stadlander bij het zorgloket aanwezig. Zij kan vragen beantwoorden over bijvoorbeeld het inschrijven als woningzoekende via Zuidwestwonen of over woonoverlast. “Ik help direct of stuur de vraag door naar een collega om ermee aan de slag te gaan”, zegt Pam. “Het werkt positief. Veel mensen hebben behoefte aan persoonlijk contact. Daarom komen ze naar dit spreekuur.”
Blij en dankbaar
‘Tholen ziet je!’ is het zorgloket van Tholen-stad. Ook in de andere kernen op het eiland zijn dergelijke loketten. Ze zijn mede gerealiseerd op initiatief van de lokale overheid. Linda: “Het zorgloket is toekomstgericht, het is bedoeld om mensen te helpen die anders een beetje buiten de boot vallen. Bij ‘Tholen ziet je!’ zien we, dat we hulpvragers ontzettend blij kunnen maken. En dankbaar.”