Van Dijck-Petit is ’terug’ aan de Zuid-Westsingel

2 december 2024

In de entree van woongebouw De Gelder aan de Zuid-Westsingel in Bergen op Zoom is donderdag een gedenkplaat onthuld die herinnert aan de Naamloze Vennootschap Aug. Van Dijck-Petit Wegenbouw. Deze aannemer en wegenbouwer was van 1931 tot 1972 op deze plek gevestigd. De naamsteen hing destijds op de toegangspoort en is nu binnen in De Gelder te vinden. Als eerbetoon aan dit destijds zo bekende bedrijf. 

Tot grote vreugde van nazaten Connie, Guust, Luc, Charles en Govert van Dijck. “Als familie zijn wij blij dat de steen is gered en op deze plek is gekomen”, zegt Guust van Dijck. Hij had de steen in bezit. Zijn credo: “Nooit iets weggooien.” Maar vertelt hij: “Ik ben nu op een leeftijd dat je begint op te ruimen.” De massieve steen was door het bedrijf in eigen beheer gemaakt. Naast wegenbouw bestond het bedrijf ook uit een steenhouwerij. Zo’n flinke steen is niet iets dat je iemand zomaar cadeau doet. Niks doen was geen optie voor hem. “Dan weet je niet wat ermee gebeurt.”

Prominente plek

Daarom zocht hij contact met erfgoedexpert Tom van Eekelen en met Marc van der Steen, tot eerder dit jaar bestuurder van Stadlander. “Het is aan hen te danken we nu hier staan”, zegt Guust. Want Stadlander toonde zich bereid de steen te plaatsen in De Gelder. Op een prominente en opvallende plek. “Wij zijn fier en content met deze uitkomst.”

Maar nog mooier zou het zijn als De Gelder omgedoopt wordt tot Hof van Van Dijck-Petit, opperde Guust. In navolging van Hof van Asselbergs.

Heden en verleden

Connie van Dijck, de oudste van de kinderen, mocht van haar broers de gedenkplaat onthullen. Ze deed dat samen met gebiedsmanager William Dircken van Stadlander. Hij benadrukte tijdens een korte toespraak het bijzondere van het moment. “De plaquette verbindt heden en verleden en geeft het gebouw meer karakter. Nu bevinden we ons hier in het centrum van Bergen op Zoom, maar nog niet zo lang geleden was dit industrieel gebied.”

William had zelfs een persoonlijke herinnering aan het bedrijf Aug. Van Dijck-Petit. “Toen ik jong was, voetbalde ik en stonden er langs het veld reclameborden met de naam erop.”

Sloop

De aannemer was destijds zo groot dat er weinig wegen zijn waar in het verleden niet aan is gewerkt. In de beeldbank van het West-Brabants Archief zijn foto’s te vinden van werkzaamheden die destijds door de N.V. Aug. Van Dijck-Petit zijn uitgevoerd. Het bedrijf ging begin jaren ’70 op in NBM wegenbouw. Aug. Van Dijck, de vader van Connie, Guust, Charles, Luc en Govert, besloot tot die verkoop. NBM ging later op in de Koninklijke BAM Groep.

Door de verkoop was de weg vrij voor woningbouw na sloop van de loodsen op het terrein. De steen overleefde dat en bleef in de familie. Als enige tastbare herinnering aan de tijd van toen.

Meer informatie over de bedrijvigheid op de locatie van De Gelder lees je hier.

Lees voor