José en Ruud Belet thuis aan de Bloemenlaan

23 juli 2024

“Wij hebben het mooiste uitzicht.” José en Ruud Belet zijn meer dan enthousiast over de plek waar ze sinds dit voorjaar wonen: een appartement op de begane grond in de nieuwbouw aan de Bloemenlaan. Pal tegenover woonzorgcentrum Maartenshof.

Een ruime woning. Vlak naast het park in aanleg. Een tuin heb je niet nodig met zoiets naast de deur. “Er komen allerlei bomen, ook fruitboompjes. De jeu de boulesbaan is al klaar.” Ze zitten eerste rang, zien hoe alles zich ontwikkelt. Dat deze zeventigers voor Sint-Maartensdijk hebben gekozen is geen toeval. Ze zijn hier thuis. Al hebben ze hun wortels in West-Brabant. Dat heeft eventjes wat uitleg nodig: de voorbije jaren vertoefden ze afwisselend in een chalet in Nispen en ’s winters aan de Spaanse kust. “Maar we worden ouder.” Tijd voor een vaste stek, vonden ze. Daarom schreven ze zich vorig jaar in. Tot hun verrassing kregen ze binnen een maand al een positief bericht terwijl ze net in Spanje waren neergestreken om te overwinteren.

Bericht in Spanje

Een bericht dat ze een nieuw thuis krijgen op het eiland dat al zo eigen voor ze is. “We hebben met onze toercaravan hier gestaan.” Ook woonden ze een tijd lang bij hun zoon waardoor ze Sint-Maartensdijk en het eiland nog beter leerden kennen. “We wandelen en fietsen veel.” Eventjes naar stad Tholen? Geen enkel probleem. Dat is niet verwonderlijk als we horen dat ze de Vierdaagse van Nijmegen hebben gelopen. En ook de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Duizend kilometer in zes weken vanaf Bordeaux in Frankrijk!

De twee wonen in een van 20 huurwoningen van Stadlander in het nieuwe woongebouw. Er tegenover staat een vergelijkbaar gebouw met 13 koopwoningen. “We hebben goed contact. We maken een praatje over en weer.” José is ook al gaan wandelen met een van de overburen. “Wij kunnen het overal goed vinden, dat ligt aan je zelf.” Het merendeel van hun medebewoners komt uit Sint-Maartensdijk. José en Ruud voelen zich er prima tussen.

Mix van oud en jong

Met gebiedsbeheerder Ramon van Stadlander kunnen ze goed overweg. Uit de gesprekjes die ze met hem hebben is het idee ontstaan een bewonerscommissie op te zetten. Toch wel handig, denken Ruud en José. Omdat anders iedere bewoner voor zich aan de bel trekt. “We zijn nu al voor veel mensen het eerste aanspreekpunt, omdat we op de begane grond naast de ingang wonen.” Ze doen het graag. Of het nu gaat om een pakje aannemen of eventjes iemand binnenlaten die de sleutel is vergeten.

In hun appartementencomplex wonen oudere en jongere bewoners. “Dat mixt heel goed”, vinden ze. De inrichting van hun appartement deden ze zelf. Vloer leggen, behangen. De twee fitte Smerdiekenaars draaien er hun hand niet voor om. Ze genieten er elke dag van. Smerdiek-West en José en Ruud: dat klikt!

Lees voor