Besparen op de energierekening?Vraag advies aan de energiecoach
15 november 2024
Radiatorfolie, led-lampen, een brievenbusborstel. Met kleine ingrepen is het energieverbruik naar beneden te brengen. En dus ook de energierekening. Wie een energiecoach inschakelt, krijgt advies op maat om energie te besparen. Haast iedere gemeente in het werkgebied van Stadlander heeft energiecoaches. In dit artikel lees je meer over de energiecoaches in de gemeente Tholen.
De gemeente Tholen is in 2024 begonnen met een team van vijf energiecoaches. Het zijn vrijwilligers, die een opleiding hebben gehad om bewoners te adviseren. Zowel kopers als huurders kunnen zich aanmelden voor een bezoek van een energiecoach.
Wethouder Peter Hoek over het initiatief: “Sinds januari hebben we enthousiaste opgeleide energiecoaches, die onze inwoners helpen met het verduurzamen van hun huis. Iedereen die niet zo goed weet wat ze aan hun huis kunnen doen om te besparen, kan een huisbezoek van een energiecoach aanvragen via de gemeente. Met als doel: lagere woonlasten voor bewoners en bewustwording van hun energieverbruik.”
Een van de energiecoaches is Rob de Vries uit Sint-Annaland. “Ik ben altijd bezig met energiebesparing. We rijden al acht jaar elektrisch en we hebben zesendertig zonnepanelen op het dak. Onze woning heeft een AAA+-label”, zegt Rob. “Hier is niet veel meer te doen voor een energiecoach…”
Maar bij tal van andere inwoners van de gemeente Tholen dus wel. Rob: “Er zijn aardig wat oudere woningen met een laag energielabel. Iedereen kan zich aanmelden voor een bezoek van een energiecoach. Onze adviezen zijn vrijblijvend en gratis. Bovendien kun je tot een waarde van 150 euro gratis energiebesparende maatregelen krijgen van de gemeente.”
Tijdens het bezoek van de energiecoach komt de energierekening ter sprake. “Ook maken we een rondje door het huis, om te kijken wat de mogelijkheden zijn om te besparen. Vaak kun je met ‘kleine dingen’ al veel bereiken. Zo hoeft het raam van de slaapkamer echt niet de hele dag open te staan. Een kwartiertje is genoeg om te luchten. Houd je het raam langer open, dan vliegt de warmte het huis uit.”
“Zet de thermostaat niet dag en nacht op 21 graden, dan bespaar je veel energie. Dat doe je ook als je tl-lampen of spaarlampen vervangt door led-verlichting”, vervolgt Rob, die dit jaar veertien keer op pad ging voor een advies. “Soms zie ik een tweede koelkast in de schuur. Het is beter om die niet de hele winter aan te laten staan. Een oude koelkast vervangen is ook goed, want een nieuwe heeft altijd een beter energielabel.”
Er zijn nog veel meer ‘kleine dingetjes’ waarmee eenvoudig besparing te realiseren is. “Ken je die radiatorventilatoren, die je onder de radiator klikt? Die verspreiden de warmte in je kamer. Dat werkt prima.” Na afloop van het bezoek ontvangt de bewoner altijd een rapport over de verbeteringen die de energiecoach adviseert.
Ook een huisbezoek van een energiecoach aanvragen? Dat kan via tholen.nl/energiebesparen of telefoonnummer: 14 0166. Voor huurders uit de andere gemeenten in ons werkgebied, kijk eens op regionaalenergieloket.nl.