“In Karmelietenhof ben je er voor elkaar!”

17 december 2024

In Karmelietenhof bouwen we samen met onze (nieuwe) huurders aan een gemeenschap. Een gemeenschap van bewoners die voor elkaar klaarstaan en wat extra’s willen doen. Hoe vind je die bewoners? Door woningzoekenden te vragen naar hun motivatie. En op die oproep kwamen maar liefst honderdvijftig brieven binnen. Daaruit selecteerden we een grote groep kandidaten. Zij kregen op woensdag 11 december de gelegenheid om hun interesse toe te lichten.

Projectleider Inge Jonkers legt uit waarom we kiezen voor deze aanpak: “Bij Stadlander willen we de leefbaarheid verbeteren en het welzijn van de bewoners vergroten. Met het oog daarop zijn we op zoek naar ‘dragers’. Dat zijn mensen die iets willen betekenen voor hun buren in Karmelietenhof. Mensen die met elkaar een gemeenschap willen opbouwen. We zoeken geen bewoners die meteen de voordeur achter zich dichttrekken, maar bereid zijn om te helpen. Om wat te doen voor een ander. Met deze uitgangspunten hebben we de motivatiebrieven van de kandidaten gelezen. Voor vandaag hebben we 36 kandidaten uitgenodigd om te pitchen.”

“Het podium is aan u”

Dat pitchen vond na het bezoekje aan Karmelietenhof plaats in het kantoor van Stadlander. Op drie plekken hoorden corporatiemedewerkers de motivatie van de kandidaten aan. Waarom willen ze zo graag in Karmelietenhof wonen?  “Het podium is aan u!”

Een van de kandidaten is mevrouw Van Overveld. Een beetje gespannen, maar met veel enthousiasme vertelt zij: “Ik dacht wow, wat een mooi concept: niet alleen een dak boven je hoofd, maar je buren helpen. Ik denk dat ik veel kan betekenen. Ik ben een mensenmens en wil ondersteunen waar het maar kan. Je bent een deel van een gemeenschap en kunt er zijn voor elkaar. Ja, ook voor je buren met psychische problemen. We zijn allemaal mens en medemens.”

Ons-gevoel

Even later is het podium voor Femke en Miquel Mertens. “We wonen nu in Breda, maar hebben heimwee naar Bergen op Zoom. We willen terug naar Karmelietenhof. We hebben hier eerder gewoond, toen het gebouw nog De Karmel heette. In Karmelietenhof willen we oud worden”, beginnen ze hun pitch.

Femke: “Ik heb een achtergrond in de financiële en administratieve hoek en wil een inloopspreekuur beginnen om mensen in Karmelietenhof te helpen hun zaken te regelen.” Miquel: “Ik ben kynoloog en kan helpen als mensen vragen hebben over hun huisdier. Een hond die de hele dag blaft, is een probleem. Maar in negen van de tien keer is het op te lossen.”

Nee, Femke en Miquel hebben zelf geen concrete hulpvragen. “Maar we zijn wel op zoek naar een thuisgevoel, een ons-gevoel. Het is fijn als je elkaar kent.”

Dat ons-gevoel kwam diezelfde middag al tot stand. In de ontvangstruimte wisselden de kandidaten meteen al ideeën met elkaar uit. Er werden zelfs al WhatsApp-groepen opgericht om verder te sparren over de activiteiten!

Beoordeling

De bal ligt nu bij Stadlander. Inge Jonkers: “De projectgroep gaat de pitches beoordelen. Volgende week hopen we bekend te maken wie voor een woning in Karmelietenhof in aanmerking komt. Daarna volgt nog een intake met onze klantbegeleiders. De sleuteluitgifte staat gepland voor dit voorjaar. En dan kan het bouwen aan de nieuwe gemeenschap echt beginnen. Wij hebben er al zin in en zo te zien de kandidaten die er vandaag waren ook!”

Over Karmelietenhof

Het woongebouw Karmelietenhof (Tuinwijk, Bergen op Zoom) ondergaat op dit moment een flinke renovatie. Sommige kleine woningen zijn samengevoegd tot ruimere appartementen. Ook wordt het hele gebouw duurzamer en energiezuiniger gemaakt.

Een deel van de huidige 87 appartementen is nog altijd bewoond. Daarnaast worden er 20 woningen verhuurd aan mensen met een Beschermd Thuis-indicatie. Zij bevinden zich in de laatste fase van hun herstel en krijgen begeleiding vanuit GGZ WNB. Binnen twee jaar maken ze de stap van begeleid wonen naar zelfstandig wonen.

De overige 42 woningen zijn onlangs aangeboden via Zuidwestwonen.nl. Voor deze woningen zijn we op zoek naar kandidaten die samen met ons bouwen aan de nieuwe gemeenschap van Karmelietenhof. Meer over Karmelietenhof lees je op onze projectpagina.

Naar de projectpagina
Lees voor