Woongebouw De Gelder ligt aan de Zuid-Westsingel in Bergen op Zoom. Deze plek kent een bijzondere historie.

Houtzagerij & ijzergieterij

In 1906 vestigt Alex Nerincx zijn bedrijf N.V. Constructiewerkplaats Bergen op Zoom Alex Nerincx op deze plek. Dat gebeurde na een verbouwing van de voormalige houtzagerij van G.J. Verheul die hier eerst gevestigd was. Alex Nerincxk breidt de machinefabriek en ijzergieterij in 1912 uit. Door de stijgende vraag naar producten van Nerincx verhuist hij zijn bedrijf naar de Havendijk.

Koperpletterij

In 1918 trekt een nieuwe onderneming in de fabrieksgebouwen. Dit is de N.V. Koperpletterij, Kopertrekkerij en Handelsmaatschappij Cuprum. De onderneming verkopert metaal. Daarbij wordt metaal bedenkt met een laagje koper. Dit wordt gebruikt in draad- en kabelfabrieken. Het bedrijf levert ook koperplaten aan drukkerijen. Twaalf jaar later wordt het bedrijf opgeheven.

Wegenbouw

De volgende eigenaar wordt in 1931 Naamloze Vennootschap Aug. van Dijck-Petit Wegenbouw. De firma bestond al langer. Als het verhuist naar de Zuid-Westsingel wordt het bedrijf omgezet naar een Naamloze Vennootschap. De nieuwe locatie wordt ingericht als centrale werkplaats. Hier staan walsen, (vracht)wagens, asfalteereenheden, schaftketen en allerlei gereedschappen en toebehoren voor de wegenbouw.

Van Dijck-Petit gaat in 1972 op in een grotere wegenbouwer: NBM (Nederlandsche Basalt-Maatschappij). Later wordt dit NBM Amstelland en weer later de Koninklijke BAM Groep. Daarmee komt de functie van de centrale werkplaats te vervallen.

Woongebouw

In 1973 worden de fabriekspanden gesloopt. Op deze plek bouwt Stadlander in 1978 het woongebouw De Gelder. Het woongebouw bestaat uit 78 appartementen.

In de entree van het woongebouw hangt een gedenkplaat. Deze is door August van Dijck geschonken aan Stadlander. De gedenkplaat was vroeger zichtbaar aan de toegangspoort van NV. Aug. van Dijck-Petit Wegenbouw. Op 28 november 2024 is de plaquette feestelijk onthuld.

Lees voor