Uitleg Wet Natuurbescherming

We staan er niet altijd bij stil. Maar in en rond onze woningen wonen ook heel veel dieren. Een aantal daarvan zijn beschermd via de Wet Natuurbescherming. Dat zijn huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen. Op deze pagina lees je meer over deze dieren en hoe Stadlander onderzoek doet naar hun aanwezigheid.

Onderzoek Wet Natuurbescherming
In deze video geven we uitleg over de gevolgen van de Wet Natuurbescherming voor projecten in de wijk.

Het onderzoek

Je komt ze tegen. ’s Avonds zodra het schemert. Of ’s ochtends juist heel vroeg. In felgekleurde hesjes. Hebben verrekijkers bij zich en wat vreemde apparaten die je niet meteen thuis kunt brengen.

Als je ze aanspreekt krijg je te horen wat ze in jouw wijk aan het doen zijn. Nee, dit zijn echt geen dieven in de nacht. Dit zijn onderzoekers die in opdracht van Stadlander in West-Brabant en op Tholen op pad zijn.

Eikenprocessierups

Waar zitten er vleermuizen, gierzwaluwen, huismussen? Dat willen ze weten. Waarom? Simpel. Vanwege de Wet natuurbescherming. Die mus, vleermuis of gierzwaluw zijn beschermd. Ze rusten of hebben hun nest in gebouwen, bijvoorbeeld onder het dak. Ze dreigen langzaam te verdwijnen omdat er steeds minder plekken voor ze overblijven. Bij renovatie of sloop van woningen moeten we daarom goed rekening met ze houden.

Want iedereen is erbij gebaat dat ze niet worden weggejaagd. Dat er een goede plek voor ze blijft of terugkomt, ook na sloop. Vleermuizen, mussen, gierzwaluwen zijn belangrijk voor ons mensen, benadrukken André Polfliet van Stadlander en Tim Eestermans van het ecologisch bureau Regelink dat het onderzoek uitvoert.

Deze dieren dragen bij aan een goede balans van planten en dieren. “Zo eten vleermuizen bijvoorbeeld de vlinders van de eikenprocessierups en muggen”, geven ze als actueel voorbeeld. “En veel mensen vinden het ook leuk om vogels in de omgeving te zien en horen.”

Argwaan

Bij dit soort onderzoek is het lastig te zeggen wanneer de onderzoekers op pad gaan. “We lopen op verschillende plekken en tijden. Mensen hebben snel argwaan als we bezig zijn. Maar als je met ze praat zijn ze erg geïnteresseerd in wat we doen.”

“Als mensen ons zien betekent dat echt niet altijd dat we meteen gaan renoveren of slopen hoor”, benadrukt André. “Soms willen we alleen de aanwezige beschermde planten en dieren in ons werkgebied in kaart brengen. Bijvoorbeeld bij planmatig onderhoud kunnen we deze informatie later gebruiken.” Want door stelselmatig onderzoek te laten doen, weten we beter wat er leeft.

Leefbaarheid

Iedereen kent intussen wel de verhalen over vleermuizen die de sloop van woningen vertragen. “Leegstand is niet goed voor de leefbaarheid van een wijk.” Als er vleermuizen in woningen zitten mogen we pas aan de slag als de provincie ontheffing geeft. Die komt er pas als we een goed plan hebben voor de ‘herhuisvesting’ van mussen, vleermuizen en gierzwaluwen. Daar gaat al met al veel tijd in zitten. Want zomaar een ‘verhuiswagen’ regelen voor deze beschermde soorten is er niet bij!

Meer informatie

Huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen zijn bijzonder nuttige dieren. Wist je dat een gierzwaluw in het broedseizoen tot wel 20.000 insecten per dag kan vangen?

Lees verder

Periode van onderzoek

  • 1 april t/m 15 mei: onderzoek naar huismussen
  • 15 mei t/m 15 juli: onderzoek naar vleermuizen
  • 1 juni t/m 15 juli: onderzoek naar gierzwaluwen
  • 15 augustus t/m 1 oktober: onderzoek naar vleermuizen
Lees voor