Ik heb schimmel in mijn woning, wat nu?

Heeft u last van schimmel in huis? Dan is het te vochtig in uw woning. U kunt hiervoor een reparatieverzoek indienen, maar vocht en schimmel komen niet altijd door de bouwkundige staat van de woning. U kunt zelf ook veel doen.

Bij ernstige vochtproblemen kunt u last krijgen van schimmel op de muren. Ook kunnen de ruiten aan de binnenkant beslagen zijn (ook bij dubbel glas). Is dat bij u het geval? Dan is het heel belangrijk om goed te ventileren. De hele dag en liefst ook ’s nachts.


Ventileren is: ramen en/of deuren tegen elkaar open zetten, zodat de lucht zich in huis gaat verplaatsen. Droge lucht van buiten komt naar binnen en de vochtige lucht van binnen verdwijnt naar buiten.
Zet dus uitzetraampjes (een vingerdikte) of ventilatieschuiven open, en laat ook de binnendeuren open staan. Heeft u mechanische ventilatie? Laat deze de hele dag aan. Ook nu is het belangrijk om óók een raampje of ventilatieschuif open te zetten. De verwarming mag niet lager staan dan 16 graden Celcius. In een te koud huis wordt het nog vochtiger.

Wat kunt u nog meer zelf doen?
– kook altijd met de afzuigkap aan en laat deze na het koken nog even aan staan
– zet de ventilator of mechanische afzuiging aan (of hoger) tijdens het douchen
– maak de douche droog (wanden en vloer) na gebruik
– droog de was buiten (als dat kan) of in een ruimte met goede ventilatie.

Heeft u dubbel glas en is dit aan de buitenkant beslagen? Dan is er niets aan de hand. Dit is namelijk een eigenschap van het soort glas en trekt gedurende de dag vanzelf weg.
Kijk ook eens op: https://gezondwonen.nl/vocht-en-schimmel. Of klik hier voor onze brochure over Ventileren.

Blijven de problemen? Meld een reparatieverzoek via Mijn Stadlander.

Zoektermen: schimmel, vocht, ventileren, nat, plekken, lekkage, zwart, bruin, reparatie, wanden, vloer, plafond, ventilator, drogen, afzuigkap
Lees voor