Koning Willem II Straat, Bergen op Zoom (Fort-Zeekant)
Koning Willem II Straat
Op verschillende manieren werkt Stadlander aan de verduurzaming van haar woningen. Ook voor de woningen in de Koning Willem II Straat hebben we uitgebreid onderzoek gedaan naar verschillende toekomstmogelijkheden.
We zijn tot de conclusie gekomen dat het beste toekomstbeeld ontstaat als we de woningen slopen om plaats te maken voor nieuwbouw. In dit scenario zien we kansen voor meer woningen, meer parkeerplaatsen en meer groen.
We beseffen dat deze boodschap het thuis van onze huurders raakt. Zij zullen moeten verhuizen naar een andere woning. Dat is ingrijpend. We bieden onze huurders daarom een sociaal plan aan. Dit betekent dat we onze huurders begeleiden in de zoektocht naar een andere woning. De huurders krijgen in sommige situaties voorrang op andere woningzoekenden en een vergoeding voor de verhuiskosten. Het sociaal plan gaat in op 1 oktober 2024 en loopt tot 31 maart 2026.
Waarom sloop en geen renovatie?
De woningen in de Koning Willem II Straat hebben een slecht energielabel (E, F of G). Met de overheid is afgesproken dat er in 2029 geen huurwoningen met een E-, F- of G-label meer mogen zijn. Deze woningen moeten verduurzaamd zijn of plaatsmaken voor energiezuinige nieuwbouwwoningen.
Maar er is meer. Al onze woningen moeten technisch in orde zijn. Ook willen we, dat de woningen passen bij de woonbehoefte van onze huurders, nu en in de toekomst. Verder hebben we gekeken naar de kosten en de impact voor onze huurders.
We hebben onderzoek gedaan naar renovatie in bewoonde staat en in onbewoonde staat. In beide gevallen zijn de kosten te hoog, in vergelijking met de kwaliteit die we ervoor terugkrijgen. Sloop en nieuwbouw biedt kansen voor meer woningen, meer parkeerplaatsen en meer groen.
Meer informatie hierover lees je ook in het informatieboekje.
Veel gestelde vragen
ALGEMEEN
We hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de toekomstmogelijkheden voor de woningen. We hebben daarbij gekeken naar de impact voor de huurders, de kwaliteit van de woningen, het aantal woningen, de kosten en de doorlooptijd.
Sloop en nieuwbouw vraagt weliswaar om een grotere investering dan renovatie, maar op de lange termijn is dit goedkoper. Een nieuwbouwwoning gaat minimaal 65 jaar mee. De levensduur van een oudere, gerenoveerde woning is een stuk korter. Sloop en nieuwbouw biedt daarnaast kansen voor meer woningen, meer parkeerplaatsen en meer groen. Onderaan de streep is het dan gunstiger om te slopen en nieuwe woningen te bouwen.
We hebben varianten voor renovatie onderzocht: renovatie in bewoonde staat en renovatie in onbewoonde staat.
Renovatie in bewoonde staat is erg ingrijpend voor de huurders. Zij verblijven dan in de eigen woning of een wisselwoning. Ook is renovatie in bewoonde staat kostbaar. Dit komt, omdat de woning lange tijd bewoond moet blijven. We moeten daarom soms voor andere oplossingen kiezen. De woningen worden voor veel geld opgeknapt, maar voldoet toch niet aan de eisen voor de toekomst. Bijvoorbeeld: de plafonds op de eerste verdieping blijven te laag.
Ook bij renovatie in onbewoonde staat blijven de lage plafonds op de eerste verdieping. Daarmee voldoen de woningen nog steeds niet aan de eisen voor de toekomst. Verder blijft het straatbeeld hetzelfde. We kunnen niet meer kwaliteit toevoegen in de woningen en ook niet in parkeren en groen.
We beseffen dat we met ons besluit het thuis van onze huurders raken. Wij proberen de bewoners daarom zo goed mogelijk te begeleiden en oog te hebben voor hun situatie. Onze consulenten herhuisvesting staan klaar voor onze huurders. Zij gaan met hen persoonlijk in gesprek over hun woonwensen en persoonlijke situatie. Onze ervaring is, dat de meeste bewoners na hun verhuizing weer een fijn nieuw thuis vinden.
Bent u huurder? Dan kunt u uw rechten en plichten nalezen in het sociaal plan. Als u vindt dat Stadlander het sociaal plan niet juist toepast, kunt u schriftelijk een klacht indienen bij Stadlander. Wij behandelen uw klacht volgens onze klantenprocedure. Bent u niet tevreden over de afhandeling van uw klacht? Dan kunt u schriftelijk een bezwaar indienen bij de Regionale Geschillencommissie. Deze commissie toetst of Stadlander het sociaal plan op de juiste manier toepast.
Bent u omwonende? Dan is het goed om te weten dat wij ons houden aan de wet & regelgeving. Wij volgen de ruimtelijke procedures die nodig zijn om de sloop & nieuwbouw mogelijk te maken. Tijdens deze procedures bestaat er de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen. Dit kan pas als de procedures zijn opgestart. Dat is op dit moment nog niet het geval.
SOCIAAL PLAN & VERHUIZEN
SOCIAAL PLAN & VERHUIZEN
Dat staat in het sociaal plan. Onze consulenten herhuisvesting gaan bij deze bewoners langs voor een persoonlijk gesprek. Wij bespreken dan de woonwensen, hoe het huishouden en inkomen eruit zien. Ook helpen wij met de inschrijving bij www.zuidwestwonen.nl, ons woningzoeksysteem. Zolang het sociaal plan loopt, begeleiden wij de bewoners, totdat zij een nieuwe woning hebben gevonden.
Ook na de verhuizing blijven we in contact om te horen hoe de nieuwe woning bevalt.
Het sociaal plan gaat in op 1 oktober 2024. Het heeft een looptijd van 1,5 jaar en eindigt op 31 maart 2026.
We zorgen dat uw woning schoon, heel en veilig blijft. Heeft u een reparatieverzoek? Dan kunt u dat gewoon bij ons melden.
Dingen die u hebt veranderd in of aan uw woning, noemen we Zelf Aangebrachte Veranderingen (ZAV’s). Wanneer u gaat verhuizen, mag u een ZAV meenemen.
U mag de ZAV ook achterlaten in de woning. In sommige gevallen kunt u hiervoor een vergoeding krijgen. U moet dan wel toestemming hebben aangevraagd voor de ZAV. Ook kijken we naar de technische staat en levensduur van de ZAV. Bijvoorbeeld: voor keukenapparatuur is dat 10 jaar, voor keukenkastjes 15 jaar en voor een dakraam 25 jaar.
Meer informatie over ZAV’s en ons ZAV-beleid leest u op deze pagina.
De woonlasten (huurprijs + energielasten) van een nieuwe woning zijn per woning verschillend. Of deze na je verhuizing lager, gelijk of hoger zijn dan de huidige woonlasten, zal dus per huurder verschillen.
Door de Wet Passend Toewijzen zijn er mogelijk huurders die vanwege hun inkomen naar duurdere woningen moeten doorstromen. Wij kunnen de kans dat uw huurkosten hoger zijn helaas niet uitsluiten. Daar staat wel tegenover dat de energielasten mogelijk lager zijn, omdat veel woningen tegenwoordig beter zijn geïsoleerd.
SLOOP & NIEUWBOUW
Het is fijner wonen in een woonomgeving, waar de huizen bewoond zijn. Daarom verhuren we woningen die leegkomen, waar dat kan, via tijdelijke huurcontracten.
Het vertrek van de vaste bewoners en de komst van tijdelijke nieuwe bewoners kan zorgen voor veel roering in de buurt. De gebiedsbeheerders van Stadlander zien daarom extra toe op een schone, hele en veilige leefomgeving. Heeft u een vraag of een idee over uw woonomgeving? Of wilt u iets melden? Neem dan contact op met ons Klanthuis.
Het sociaal plan loopt tot 31 maart 2026. Het is de bedoeling om de woningen aansluitend na het aflopen van het sociaal plan te slopen.
Volgens de Omgevingswet moeten wij onderzoeken welke diersoorten in de buurt wonen, voordat we woningen kunnen slopen. Dit onderzoek is al eerder gestart.
De provincie beoordeelt ons onderzoek en de genomen maatregelen. Hiervoor vragen wij een ontheffing op basis van de Omgevingswet aan. Dit is een goedkeuring om te mogen slopen. In onze planning hebben we hiermee rekening gehouden.
We willen graag meer woningen, meer parkeerplaatsen en meer groen toevoegen aan de Koning Willem II Straat. De komende tijd gaan we aan de slag met een plan voor de nieuwbouw.
We denken aan een mix van woningtypen. Bijvoorbeeld door eengezinswoningen te combineren met beneden- en bovenwoningen. Zo kunnen we een brede groep woningzoekenden een thuis bieden: starters en senioren, gezinnen en alleenstaanden.
In het ontwerp zullen we ook rekening houden met extra parkeerplaatsen en toevoegen van meer groen in de straat.
CONTACT
U kunt ons bellen of WhatsAppen op telefoonnummer 088 – 562 6000, of mailen naar: info@stadlander.nl. Heeft u een vraag over het sociaal plan? Dan kunt u ook rechtstreeks contact opnemen met onze consulenten herhuisvesting via herstructurering@stadlander.nl
U kunt ook een van onze medewerkers van het Gebiedsteam aanspreken. Zij zijn de komende tijd extra aanwezig in de wijk om toe te zien op een schone, hele en veilige leefomgeving. Of kom langs bij het Wijkspreekuur.
Iedere laatste dinsdag van de maand schuift onze woonconsulent aan bij het Wijkspreekuur van WijZijn in de Buurthuiskamer van ’t Fort. In de maand september zullen wij wekelijks aanwezig zijn tijdens het Wijkspreekuur. Heeft u een vraag of een idee, dan kunt u vrij binnenlopen bij het Wijkspreekuur.
Wanneer? dinsdag 3, 10, 17 en 24 september
Hoe laat? 11.00-12.00 uur
Waar? Buurtkamer Fort-Zeekant, Bernadettestraat 4
Vanaf oktober 2024 zijn wij weer iedere laatste dinsdag van de maand aanwezig.
Samenvatting
Status:
In voorbereiding
Woningen:
Sloop: totaal 35 wonignen
Straat:
Koning Willem II Straat
Planning
Sociaal plan:
1 oktober 2024 – 31 maart 2026
Verwachte sloop:
Medio 2026