Woningruil

Woon je in een huurwoning van Stadlander, maar past die woning niet (meer) bij je woonwensen? Misschien is woningruil een goede oplossing voor je. Bij woningruil spreken 2 huurders met elkaar af om van woning te ruilen. Dat kan niet zomaar: er zijn regels voor woningruil. Die regels lees je hieronder:

STDL Woningruil

Regels bij woningruil:
1. Je mag je woning ruilen met elke andere huurwoning, ook als die niet van Stadlander is.
2. Je moet toestemming hebben van de verhuurders van beide woningen.
3. Ook bij woningruil gelden de regels van Passend Toewijzen.

Stap 1: zoek iemand die ook van woning wil ruilen
Misschien ken je iemand met wie je wilt ruilen. Ken je niemand? Dan kun je bijvoorbeeld een gratis advertentie plaatsen op de landelijke website www.huisruilen.nl.
Heb je iemand gevonden die met jou van woning wil ruilen? Ga dan eerst elkaars woning van binnen bekijken. Zo weet je zeker of dit de woning is waar je naar op zoek bent. Vraag ook hoe de wijk en buurt is.

Stap 2: controleer of de nieuwe woning past bij jou
Bij elke verhuizing wordt voor een woning de huurprijs opnieuw bepaald. Vraag daarom bij de verhuurder de nieuwe huurprijs op.  Het inkomen en de grootte van het huishouden van de ruilpartners moeten passen bij hun nieuwe woning.

Stap 3: vraag toestemming bij je verhuurder
Beide ruilpartners vragen bij hun verhuurder toestemming voor de woningruil. Vul daarvoor het aanvraagformulier op onze website in.
Huren jullie allebei bij Stadlander? Ook dan moet je allebei een aanvraagformulier invullen!

Dit is nodig voor je aanvraag:
Inschrijving Zuidwestwonen.nl. Wil je verhuizen naar een woning van Stadlander? Dan moet je ingeschreven zijn als woningzoekende bij www.zuidwestwonen.nl.
Alle gevraagde documenten. Bij je aanvraag vragen we om verschillende documenten. Controleer dus of die documenten zijn toegevoegd aan je inschrijving op zuidwestwonen.nl. 

Denk aan:
Inkomensverklaring, loonstroken, uitkeringsspecificaties
– Adresuittreksel met woonhistorie (op te vragen bij de gemeente)
– Verhuurdersverklaring (op te vragen bij je huidige verhuurder).
Huur je nu bij Stadlander? Dan is er geen verhuurdersverklaring nodig.

Stap 4: de verhuurder beoordeelt je aanvraag
Verhuist een woningruilpartner naar een woning van Stadlander? Dan beoordelen wij de aanvraag voor die woning. Wij controleren of de woning past bij de nieuwe huurder.
Wij kijken daarbij naar de volgende punten:

  • Inkomen. Voor de woning wordt een nieuwe huurprijs bepaald. Dat gebeurt altijd bij een verhuizing. De hoogte van de nieuwe huur moet passen bij het inkomen van de woningruilpartner. Wij houden daarbij rekening met de grenzen voor huurtoeslag en de regels voor Passend Toewijzen.
  • Huishoudgrootte. De grootte van de woning moet passen bij de grootte van het huishouden van de nieuwe huurder. Bijvoorbeeld: een appartement met één slaapkamer is niet geschikt voor een gezin met kinderen.
  • Woonhistorie. Beide woningruilpartners moeten minimaal één jaar wonen in hun huidige woning. Daarom is een gemeentelijk uittreksel met adreshistorie nodig.
  • Verhuurdersverklaring. Huurt één van de woningruilpartners niet bij Stadlander? Dan is een verhuurdersverklaring nodig. Op die verklaring geeft de verhuurder aan of er huurachterstand is, of is geweest. En of de huurder overlast veroorzaakt, of dat in het verleden heeft gedaan. Je kunt alleen van woning ruilen als het antwoord op die vragen ‘nee’ is.
  • Doelgroep-woning. Soms is een woning bestemd voor een bepaalde doelgroep, bijvoorbeeld senioren. De ruilpartner moet tot die doelgroep horen.

Let op: een aanvraag wordt alleen in behandeling genomen als beide ruilpartners een aanvraagformulier insturen. Ook moet het formulier helemaal zijn ingevuld en alle documenten moeten compleet zijn.

Stap 5: de woningruil is goedgekeurd! wat nu?
Als wij toestemming geven voor de woningruil, behandelen wij de woningruil als een gewone verhuizing:

  • Voorinspectie. Een paar weken voor de verhuizing loopt de opzichter door de woning, want die moet technisch in orde zijn. Ook wordt gekeken naar zelf aangebrachte voorzieningen: dat zijn wijzigingen in de woning, die de huidige huurder heeft aangebracht. Bijvoorbeeld een douchecabine of een rolluik. Soms moeten die door de huidige huurder worden weggehaald. Als er iets kapot is, moet de vertrekkende huurder dat soms ook eerst maken. Al die zaken staan op het rapport van de voorinspectie.
    • Eindinspectie. Bij de eindinspectie controleert de aannemer of alles wat bij de voorinspectie niet in orde was, nu goed is. Ook worden de meterstanden opgeschreven. Daarna levert de vertrekkende huurder de sleutels in.
    • Overnames. Overnames zijn zaken die een vertrekkende huurder achterlaat in de woning, die een nieuwe huurder graag wil hebben. Het kan dan gaan over gordijnen of een vloer bijvoorbeeld. Jij en de woningruilpartner moeten samen een overnameformulier invullen en ondertekenen.

Huurcontract bij woningruil
Huurcontract. Er wordt een nieuw huurcontact aangemaakt. Het huurcontract gaat in op de eerste dag van de maand.
Contractperiode. Het huurcontract wordt aangegaan voor de periode van 1 jaar. Daarna gaat het contract automatisch over naar een contract voor onbepaalde tijd (zonder einddatum dus). De nieuwe huurder kan dus pas opzeggen na 1 jaar. Daarbij moet de huurder rekening houden met een opzegtermijn van 1 maand. Vertrekt de nieuwe huurder eerder en zonder overleg met Stadlander? Dan moet deze huurder toch de huur blijven betalen voor het hele eerste jaar

Lees voor