Woningruil

Woon je in een huurwoning van Stadlander, maar past die woning niet (meer) bij je woonwensen? Je kan je dan inschrijven als woningzoekende bij Zuidwestwonen en op zoek gaan naar een andere woning.  
 
Maar denk ook eens aan woningruil : dat is misschien ook een goede oplossing voor je. Bij woningruil spreken twee huurders met elkaar af om van woning te ruilen. Soms kan je zo sneller een andere woning vinden die beter bij je past! 

Van woning ruilen kan niet zomaar: er zijn spelregels voor woningruil. Die regels lees je hieronder: 

STDL Woningruil

Regels bij woningruil:
1. Je mag je woning ruilen met elke andere huurwoning in Nederland. Dus ook met een huurwoning die niet van Stadlander is. 
2. Je moet toestemming hebben van de verhuurders van beide woningen.
3. Ook bij woningruil gelden de regels van Passend Toewijzen.

Hoe zoek je een ruilwoning? 

Het zoeken naar een ruilwoning kan op twee manieren. Die staan hieronder uitgelegd, of kijk in het stroomschema Woning ruilen in de kolom hiernaast. 

Wil je ruilen met een woning in Zeeland of West-Brabant, van één van de corporaties die zijn aangesloten bij Zuidwestwonen?  
  • Stap 1: Meld je woning aan als ruilwoning 
    Ga naar www.zuidwestwonen.nl en klik op de knop: “Ik wil mijn woning ruilen” en vul daarna alle gevraagde gegevens in.
    Jouw verhuurder plaatst een woningruil-advertentie op Zuidwestwonen.nl. 
  • Stap 2: Vind een ruilwoning 
    Ga naar www.zuidwestwonen.nl. Hier lees je alle informatie over woningruil en de spelregels. Via de knop “Beschikbare ruilwoningen” vind je alle woningen die voor woningruil worden aangeboden.
  • Stap 3: Woning gevonden? Vraag toestemming aan beide verhuurders 
    Beide ruilpartners vragen bij hun eigen verhuurder toestemming voor de woningruil. Ga naar www.zuidwestwonen.nl en klik op de knop: “Ik heb een ruilpartner gevonden” en vul daarna alle gevraagde gegevens in.
    Huurt je ruilpartner bij dezelfde verhuurder? Dan moet je toch allebei een aanvraagformulier invullen! 
  • Stap 4: De verhuurder beoordeelt je aanvraag 
    Lees verder onder het kopje: ‘Verhuizen naar een ruilwoning van Stadlander’. 
Wil je ruilen met een woning in een ander deel van Nederland? Kijk op www.huisruilen.nl
  • Stap 1: Bied je woning te ruil aan en vind een ruilwoning 
    Op huisruilen.nl kun je zelf je woning te ruil aanbieden en een ruilwoning vinden. 
  • Stap 2: Vraag toestemming aan beide verhuurders 
    Beide ruilpartners vragen bij hun eigen verhuurder toestemming voor de woningruil. Als huurder van Stadlander vraag je toestemming voor de woningruil via het formulier onderaan deze pagina.
  • Stap 3: De verhuurder beoordeelt je aanvraag 
    Lees verder onder het kopje: ‘Verhuizen naar een ruilwoning van Stadlander’. 

Verhuizen naar een ruilwoning van Stadlander 

Ga jij verhuizen naar een huurwoning van Stadlander? Of gaat je ruilpartner verhuizen naar een huurwoning van Stadlander? Dan is dit nodig voor de aanvraag: 

InschrijvingZuidwestwonen.nl 
Als je wilt verhuizen naar een huurwoning van Stadlander moet zijn ingeschreven zijn als woningzoekende bij www.zuidwestwonen.nl

Alle gevraagde documenten  
We moeten kunnen beoordelen of we de woning aan onze nieuwe huurder passend kunnen toewijzen. Daarom vragen we bij de aanvraag om verschillende documenten.  
Denk aan: 
– Inkomensverklaring (op te vragen bij de Belastingdienst) 
– Loonstroken, uitkeringsspecificaties (van de laatste 3 maanden) 
– Adresuittreksel met woonhistorie (op te vragen bij de gemeente) 
– Verhuurdersverklaring (op te vragen bij je huidige verhuurder) Huur je nu ook al bij Stadlander? Dan is de verhuurdersverklaring niet nodig. 

Zorg dat al deze documenten zijn toegevoegd aan je inschrijving op zuidwestwonen.nl.  
 

Stadlander beoordeelt de aanvraag 

Wij controleren of de woning past bij de nieuwe huurder. Wij kijken daarbij naar de volgende punten: 

  • Inkomen  
    Voor de woning wordt een nieuwe huurprijs bepaald. Dat gebeurt altijd bij een verhuizing. De hoogte van de nieuwe huur moet passen bij het inkomen van de woningruilpartner. Wij houden daarbij rekening met de grenzen voor huurtoeslag en de regels voor Passend Toewijzen
  • Huishoudgrootte  
    De grootte van de woning moet passen bij de grootte van het huishouden van de nieuwe huurder. Bijvoorbeeld: een appartement met één slaapkamer is niet geschikt voor een gezin met kinderen. 
  • Woonhistorie  
    Beide woningruilpartners moeten minimaal één jaar wonen in hun huidige woning. Daarom is een adresuittreksel met woonhistorie nodig. Dat uittreksel kan je opvragen bij de gemeente. 
  • Verhuurdersverklaring  
    Huurt één van de woningruilpartners niet bij Stadlander? Dan is een verhuurdersverklaring nodig. Op die verklaring geeft de verhuurder aan of er huurachterstand is, of is geweest. En of de huurder overlast veroorzaakt, of dat in het verleden heeft gedaan. Je kunt alleen van woning ruilen als het antwoord op die vragen ‘nee’ is. 
  • Doelgroep-woning 
    Soms is een woning bestemd voor een bepaalde doelgroep, bijvoorbeeld senioren. De ruilpartner moet tot die doelgroep horen. 

Let op:een aanvraag wordt alleen in behandeling genomen als beide ruilpartners een aanvraagformulier insturen. Ook moet het formulier helemaal zijn ingevuld en alle documenten moeten compleet zijn. 

De woningruil is goedgekeurd! Wat nu? 

Geven wij toestemming voor de woningruil? Dan behandelen wij de woningruil als een gewone verhuizing. Hieronder vind je een paar belangrijke punten. Wanneer je de huur hebt opgezegd ontvangt je van ons meer informatie. 

  • Huur opzeggen 
    Met je ruilpartner maak je zelf een afspraak over de dag dat jullie gaan verhuizen. Daarna zeg je schriftelijk bij ons de huur op. Daarbij vermeld je duidelijk welke dag je gaat verhuizen en sleutels wisselen. Houd rekening met een opzegtermijn van minimaal 1 maand. 
    Wij plannen dan 2 inspecties in van je woning: een voorinspectie en een eindinspectie.  
    De eindinspectie wordt gepland op de dag van je verhuizing of kort daarvoor. 
  • Voorinspectie 
    Een paar weken voor de verhuizing komt de opzichter langs. De opzichter maakt samen een rondje door de woning, want die moet technisch in orde zijn. Ook wordt gekeken naar zelf aangebrachte veranderingen. Dat zijn wijzigingen in de woning, die de huidige huurder heeft aangebracht. Bijvoorbeeld een douchecabine of een rolluik. Soms moeten die door de huidige huurder worden weggehaald.  

Is er iets kapot in de woning? Dan moet de vertrekkende huurder dat soms ook eerst maken. Al die zaken staan op het rapport van de voorinspectie.  

  • Eindinspectie 
    Bij de eindinspectie controleert de aannemer de woning. Er wordt gekeken of alles wat bij de voorinspectie niet in orde was, nu goed is. Ook worden de meterstanden opgeschreven. Daarna levert de vertrekkende huurder de sleutels in. 
  • Overnames 
    Overnames zijn zaken die een vertrekkende huurder achterlaat in de woning en die een nieuwe huurder graag wil hebben. Het kan dan gaan over gordijnen of een vloer bijvoorbeeld. Jij en de woningruilpartner moeten samen een overnameformulier invullen en ondertekenen. 

Dat overnameformulier moet de vertrekkende huurder aan de aannemer laten zien bij de eindinspectie. 

  • Meer informatie over het verlaten van je woning ontvang je na het opzeggen van de huur. 
 
Huurcontract bij woningruil 

Er wordt een nieuw huurcontact aangemaakt voor de nieuwe huurder. Daarbij zijn een paar extra regels: 

  • Het huurcontract gaat in op de 1e dag van de maand.  
    Je moet vóór die datum allebei verhuisd zijn. Bijvoorbeeld: verhuizen en sleutels wisselen op 28 maart, dan gaat het huurcontract in op 1 april. 

De nieuwe huurder krijgt een contract voor de periode van 1 jaar.  
Daarna gaat het contract automatisch over naar een contract voor onbepaalde tijd (zonder einddatum dus). De nieuwe huurder kan dus pas opzeggen na 1 jaar. Daarbij moet de huurder rekening houden met een opzegtermijn van 1 maand.  
Vertrekt de nieuwe huurder toch eerder en zonder overleg met Stadlander? Dan moet deze huurder toch de huur voor het hele eerste jaar blijven betalen. 


Gebruik het formulier “Woningruil aanvragen” hieronder om je woningruil aan te melden met een ruilpartner uit een ander deel van Nederland.

Ruil je met een woning binnen het werkgebied van Zuidwestwonen? Ga dan naar www.zuidwestwonen.nl en klik op de knop: “Ik heb een ruilpartner gevonden” en vul daarna alle gevraagde gegevens in.


Woning ruilen?
Dat kan op 2 manieren:

  • 1. Ruilen met een woning in Zeeland of West-Brabant, van één van de deelnemende corporaties van Zuidwestwonen.
  • 2. Of ruilen met een andere woning in Nederland.

Hieronder zie je uitgelegd, hoe je dat aanpakt:

Lees voor