Wat is ‘Klaar voor NOM’ of ‘Klaar voor Nul-op-de-Meter’?
Sommige woningen zijn wél heel energiezuinig en goed geïsoleerd. Er wordt alleen geen energie opgewekt voor deze woningen.
Eengezinswoningen en levensloopwoningen
Soms kunnen op het dak van een woning geen zonnepanelen worden gelegd. Of er is niet voldoende ruimte op het dak voor genoeg zonnepanelen om evenveel energie op te wekken, als door de bewoners wordt verbruikt. Verder zijn die woningen even even energiezuinig gebouwd en hebben ze dezelfde duurzame installaties als andere woningen in het blok die Nul-op-de-Meter zijn.
Het enige verschil is, dat er geen energie wordt geleverd door zonnepanelen. Daarom noemen we deze woningen “Klaar voor Nul-op-de-Meter”: zodra deze woningen kunnen worden aangesloten op zonnepanelen (of een andere vorm van energie-opwekking), zijn ze volledig Nul-op-de-Meter.
De huurders van deze woningen betalen geen EnergiePrestatieVergoeding.
Woningen in woongebouwen
Op het dak van een woongebouw is soms niet voldoende ruimte om zonnepanelen te leggen voor alle woningen. Dan moeten we keuzes maken: hoe verdelen we de opgewekte energie?
Dat kan op verschillende manieren:
1. De opgewekte energie wordt gebruikt voor het algemene energieverbruik
Bijvoorbeeld de energie die nodig is voor de lift, verlichting in gangen en galerijen en eventueel ook de verwarming van algemene ruimtes.
Zo profiteren alle bewoners evenveel van de opgewekte energie: zij betalen via de servicekosten niets of heel weinig voor algemeen energieverbruik.
2. De opgewekte energie wordt gebruikt voor het energieverbruik van de duurzame installaties in het woongebouw
Zo profiteren alle bewoners evenveel van de opgewekte energie: zij betalen een lager tarief voor hun verwarming bijvoorbeeld. Daarnaast blijft er soms nog opgewekte energie over. Die kan dan ook over alle woningen worden verdeeld, voor een deel van het huishoudelijke verbruik. Zoals verlichting en huishoudelijke apparaten (bijvoorbeeld: koelkast, tv, wasmachine, waterkoker).
3. De opgewekte energie wordt verdeeld over een aantal woningen
Die woningen krijgen (ongeveer) evenveel opgewekte energie, als door de bewoners wordt verbruikt. Die woningen noemen we dan Nul-op-de-Meter. De bewoners van die woningen betalen een vergoeding aan Stadlander, omdat zij profiteren van de extra investeringen (bijvoorbeeld: aanleg/onderhoud zonnepanelen, energiebesparende maatregelen). Die vergoeding heet EnergiePrestatieVergoeding (EPV).
De andere woningen in het woongebouw zijn even energiezuinig gebouwd en hebben dezelfde duurzame installaties. Het enige verschil is, dat er geen energie wordt geleverd door zonnepanelen. Daarom noemen we deze woningen “Klaar voor Nul-op-de-Meter”: zodra deze woningen kunnen worden aangesloten op zonnepanelen (of een andere vorm van energie-opwekking), zijn ze volledig Nul-op-de-Meter. De huurders van deze woningen betalen geen EnergiePrestatieVergoeding.
4. Een combinatie van 1, 2 en/of 3 – of een andere verdeling
Elk woongebouw is anders. Dus er kan ook elke keer een andere keuze beter, eerlijker of makkelijker zijn. In de advertentie, verhuurbrochure en woonwijzer staat van een woning precies welke keuze voor die woning is gemaakt.
Het wachten is dus op de toekomst. Wanneer zonnepanelen nog beter worden, waardoor er minder panelen of minder grote panelen nodig zijn voor dezelfde hoeveelheid energie. Tot die tijd profiteer je van de voordelen en het comfort van een zeer energiezuinige en goed geïsoleerde woning!