Wat is WKO (warmte-/koudeopslag)?

Sommige woongebouwen van Stadlander hebben een WKO-installatie. Die installatie zorgt voor de verwarming van je woning in de winter en voor koeling in de zomer. Dat gebeurt via de vloerverwarmingsbuizen in de vloeren in je woning.

WKO is een afkorting van warmte-/koudeopslag. Een WKO-installatie verwarmt en koelt een gebouw door middel van bodemenergie: warmte en kou worden tijdelijk opgeslagen in waterbronnen diep onder de grond.

Onze onderhoudspartner Kuijpers legt in dit filmpje duidelijk de werking van een WKO-installatie uit.

Zomer
In de zomer wordt koud water uit de koude-bron gehaald. Via een warmtewisselaar en de vloerverwarmingsbuizen wordt je woning zo gekoeld. Tegelijkertijd wordt de warmte uit je woning afgevoerd en in de warmte-bron in de bodem opgeslagen voor gebruik in de winter.

Winter
In de winter wordt het warme water weer uit de warmte-bron gehaald. Een warmtepomp warmt het water verder op, zodat het je woning goed kan verwarmen. Het afgekoelde water wordt weer uit je woning afgevoerd en in de koude-bron in de bodem opgeslagen voor gebruik de volgende zomer.

Deze manier van verwarmen en koelen is een duurzame manier. Er wordt veel energie bespaard en is er zo ook minder CO2-uitstoot.

De installatie werkt collectief: dus voor het hele gebouw. Er wordt in het voorjaar en najaar een moment bepaald, wanneer de installatie overgaat op zomer- of winterstand. Dat gebeurt meestal via een sensor, die de buitentemperatuur meet. De zomerstand (koelen) of winterstand (verwarmen) geldt voor alle woningen in het gebouw. Je kan als bewoner dus niet zelf kiezen wanneer de installatie overgaat naar koelen of verwarmen. Tijdens de zomerstand kan je niet meer verwarmen. Als je tijdens de zomerstand (nog) niet wilt koelen, regel je dat via de thermostaatknop in je woonkamer.

Lees voor