Kluspluspunten voor groene Esdoornstraat

15 mei 2018

Geen straat in Gageldonk-West waar momenteel zoveel gebeurt als in de Esdoornstraat. Waar elders in de wijk woningen tegen de vlakte zijn gegaan om plaats te maken voor nieuwbouw, wordt de Esdoornstraat volledig gerenoveerd. Zowel de woningen als de riolering en het straatdek ondergaan een flinke opknapbeurt. En dan zijn er nog de kluspluspunten die de bewoners kunnen inzetten voor het vergroenen van hun (voor)tuin.

“Het was een beetje een allegaartje, hè”, glimlacht meneer Keij, een van de bewoners van de Esdoornstraat. De straat had lang de twijfelachtige eer één van de rommeligste straatjes van Gageldonk-West te zijn. Parkeertekort kenmerkte de smalle straat. Zowel op het wegdek als in de voortuinen stonden auto’s gestald. De versteende uitstraling had ook een keerzijde. Bij flinke regenbuien had dat ook zijn uitwerking en bleef het water langer in de omgeving staan.

Kluspluspunten

Reden voor Stadlander en de gemeente Bergen op Zoom om de Esdoornstraat flink aan te pakken. Naast de renovaties aan de woningen en het volledig vernieuwen van de riolering en wegdek zijn ook de tuinen op de schop gegaan.

Bijzonder: alle bewoners stemden in met het tuinenplan

Om meer parkeergelegenheid in de straat te creëren is het wegdek verbreed, al kostte dat de bewoners wel een deel van hun voortuin. Ter compensatie biedt Stadlander haar huurders kluspluspunten aan, die te besteden zijn aan het aanleg en onderhoud van hun (voor)tuinen. Daarbij valt te denken aan planten, bloemen, aankleding in de vorm van bijvoorbeeld vogelhuisjes of beelden, gereedschap en zelfs manuren om kleine klusjes te laten klaren in de tuin.

Bijzonder: alle huishoudens stemden in met het tuinenplan! Bewoners die bereid zijn extra ‘stenen’ in te leveren voor groen, krijgen zelfs nog extra punten.

Plantjes, bloemen en gereedschap

Mevrouw Jeroense is één van hen. “Het was wel makkelijk, hoor, dat parkeren in de voortuin. We hadden altijd plaats. Maar nu zetten we de auto hierachter, achter de nieuwbouw aan de Lorkstraat”, wijst ze.

Ze heeft haar kluspluspunten inmiddels al besteed: “Plantjes en bloemen voor de tuin en wat gereedschap. We hadden zoveel punten! Het idee is ook echt heel leuk. Ik had eerlijk gezegd ook niet verwacht dat dit doorgezet zou worden. Maar de hele straat knapt er wel van op”, vindt ze.

Netjes houden

Want naast de vrij te besteden punten is iedere voortuin voorzien van een basisinrichting met beukenhaagjes en grind. De plantenbak mogen de bewoners naar eigen inzicht invullen. “Met de buren hebben we al afgesproken om dezelfde bloemetjes te planten”, zegt meneer Keij. “Het wordt echt heel mooi zo. De straat oogt veel ruimer, niet meer zo rommelig.”

De hele straat knapt ervan op

Mevrouw Jeroense, bewoonster Esdoornstraat

Dat vindt ook de familie Claessen: “Ach, we hebben wel enige tijd in de overlast gezeten met alle renovaties, maar het wordt ook zoveel mooier. En nu maar hopen dat de mensen het ook netjes houden”, klinkt het.

Dat laatste is inderdaad een verantwoordelijkheid van de bewoners, legt gebiedsconsulent Youssef El Idrissi van Stadlander uit. “Bij achterstallig onderhoud aan het groen kunnen we de bewoners daar altijd op aanspreken, maar we gaan ervan uit dat iedereen vanaf nu de straat ook netjes wil houden.”

Woningrenovatie

De planten, bloemen en andere producten zijn in bestelling. Naar verwachting worden alle spullen eind mei geleverd. Waar het wegdek inmiddels voorzien is van een nieuw tapijt, lopen de renovaties aan de woningen ook nog even door.

Afgelopen najaar zijn de woningen al voorzien van energiebesparende maatregelen. Een verschil dat meneer Rijsdijk goed merkt. “Het was afgelopen winter een stukje aangenamer in huis”, doelt hij op de isolatie. “Alleen jammer dat de plaatsing van de kozijn wat langer duurt. En binnen zijn er ook nog zaken die aangepakt kunnen worden. Dus wat mij betreft zijn ze voorlopig nog niet klaar.”

In het kort

Waar:
Esdoornstraat, Gageldonk-West

Renovatie:
Energie besparende maatregelen, nieuwe kozijnen, aanbrengen van zonnepanelen

Nieuwe straat:
De smalle Esdoornstraat is verbreed om ruimte te maken voor extra parkeerplaatsen. Daarnaast is er nieuwe riolering aangelegd en zijn er nieuwe bomen (esdoorns) geplant.

Groene tuinen:
Nieuwe voortuinen met beukenhagen en grind. Bewoners ontvangen KlusPlusPunten voor aankleding tuinen.

Bewoners konden zelf bepalen hoe zij hun groene Kluspluspunten wilden inzetten. Deze bewoonster koos voor een aantal fruitbomen.
Inmiddels zien ook de voortuinen er weer kleurrijk uit.
Lees voor