Grote belangstelling voor nieuw leven in plan Vogelenzang

Het was een moment waar heel Halsteren naar uit leek te kijken. Omwonenden, geïnteresseerden in de nieuwbouw, winkeliers, leden van de dorpsraad en toevallige passanten. Allemaal kwamen ze woensdag naar de bouwplaats van de Nachtegaal in het plan Vogelenzang voor de officiële start van twee bijzondere nieuwbouwprojecten.

Bijzonder, want de 7 eengezinswoningen aan ’t Lindeke en de 15 appartementen van de Nachtegaal zijn de eerste Nul-op-de-Meterwoningen van Halsteren. Alle woningen zijn bovendien ook levensloopbestendig uitgevoerd, dus geschikt voor verschillende doelgroepen. “En allemaal sociaal. Bedoeld voor mensen met een kleine beurs”, meldt Stadlander-bestuurder Ton Ringersma.

Opknapbeurt Merel
Aan interesse geen gebrek. De tent op de bouwplaats stroomt al snel vol met nieuwsgierige Halsternaren die zich buigen over de plattegronden en impressies van de nieuwbouw. Ook de tekeningen van de vernieuwde Merel worden uitgebreid bestudeerd.

Want in het gebied Vogelenzang vindt niet alleen nieuwbouw plaats, het appartementencomplex Merel ondergaat vanaf oktober een flinke opknapbeurt. Het gebouw krijgt een nieuwe, frissere uitstraling. Daarnaast worden er energiebesparende maatregelen toegepast. De vloeren, wanden en daken worden voorzien van extra isolatie. De ‘warme jas’ zorgt niet alleen voor een lagere energierekening, maar brengt ook meer wooncomfort voor de bewoners met zich mee.

Zichtbaar
Inmiddels is ook de gemeente gestart met de voorbereidingen voor de aanleg van een echt dorpsplein in het hart van Halsteren en zal volgend jaar ook de Kievit, met daarin de Albert Heijn, aangepakt worden. “Als we een jaar verder zijn, ziet het er hier compleet anders uit”, stelt wethouder Patrick van der Velden. “We zijn al een aantal jaar bezig met Vogelenzang. Dat is de afgelopen jaren niet altijd even zichtbaar geweest.”

Knipoog
Daarom gaven wethouder Van der Velden, Stadlander-bestuurder Ringersma en Landré Schrijver van bouwbedrijf Krijger op een ludieke wijze invulling aan de start van alle bouwprojecten. Landré Schrijver, die met zijn bouwbedrijf beide nieuwbouwprojecten en de opknapbeurt van de Merel verzorgt, maakte een knipoog naar de vogels van Vogelenzang. “Een merel heeft een broedperiode van tien tot twaalf dagen. Wij hebben van die dagen maanden gemaakt voor onze voorbereiding.”

Voor hij de sleutel van de bouwplaats mocht ontvangen, moest er nog één laatste horde worden genomen. De sleutel zat verstopt in een groot chocolade-ei. Daar wisten de drie bestuurders gelukkig wel raad mee. Met een paar ferme klappen lieten ze het nieuwe leven uitkomen. En natuurlijk kreeg iedereen een zakje chocola mee naar huis.

Bekijk hier de video.

Lees voor