Gageldonk in de greep van groen

23 november 2018

In Gageldonk is stilletjes aan een groene revolutie begonnen. Steeds meer bewoners zetten zich in voor meer bloemen en planten in de wijk. Zoals Mike van Schilt. Met wat hulp van zijn buren houdt hij zich bezig met het vergroenen van het Klaproosplein en de omliggende straten. ‘In een groene buurt is het gewoon een stuk prettiger samenleven.’

Deze maand is de herinrichting van het karakteristieke Klaproosplein een feit. Mike woont hier inmiddels zeven jaar in zijn appartement. Wanneer hij uit het raam kijkt, kan hij de werkzaamheden goed volgen. ‘Ik ben erg blij dat er weer drie tuintjes terugkomen op het plein. Een perkje met wilde bloemen, een kruidentuin voor algemeen gebruik en een moestuin waar vooral kinderen van kunnen snoepen. Met aardbeien, aalbessen en kerstomaatjes.’

Ook de aangekondigde speeltuin stemt hem tevreden: ‘De andere speelplekken in de wijk zijn meestal bezet. En kinderen die zichnvervelen, worden zelf ook vaak vervelend.’

Groene beweging

Hij heeft eigenlijk nooit echt groene vingers gehad, maar het ging hem vooral om de leefbaarheid van de buurt. ‘Het is leuk om samen de handen ineen te slaan en je wijk mooier en gezelliger te maken. Dat schept echt een band.’

In een groene buurt is het een stuk prettiger samenleven

Mike van Schilt, bewoner van het Klaproosplein

Met zijn Turkse buurvrouw Selma, bijvoorbeeld, en Ger van Kapsalon Haarmode Maxx. De kapper begon spontaan zijn eigen vergrijsde groenstrook te verfraaien met viooltjes en pluimgras, terwijl Mike en zijn vriendin Laura verderop aan het tuinieren waren.

‘En laatst hebben Carola en Frans net voorbij de bogen een heleboel stekjes salie geplant. Die waren afkomstig van landgoed Mattemburgh en zouden anders op de composthoop zijn verdwenen. Dus ja, je kunt best spreken over een groene beweging in Gageldonk.’

Koude winter

Toch moeten de wijkbewoners nog even geduld hebben. Eerst volgt een koude winter. Mike: ‘In mei gaan we de puntjes op de i zetten en inzaaien, wanneer ook de nieuwe speeltuin definitief wordt geplaatst. 

De bewoners en buren van het Klaproosplein zetten zich in voor een groene omgeving.
Lees voor