‘Nieuw Vogelenzang is impuls voor Halsteren’

Of er ook minder positieve dingen over de afrondende fase van project Vogelenzang zijn te zeggen? Nee, Piet Soffers kan niets bedenken. De voorzitter van de dorpsraad is een en al tevredenheid. “Dit is schitterend. Heel goed voor Halsteren”, zegt hij over de aanpak van het dorpshart.

De Wittenhorst was overvol. Heel veel mensen waren woensdagavond 30 januari naar het ontmoetingscentrum gekomen om meer te weten te komen over de toekomst van Vogelenzang. De nabije toekomst, want als alles meezit, ziet het Halsters dorpshart er aan het einde van dit jaar helemaal anders uit.

Het nieuwe dorpsplein

De ogen waren vooral gericht op het ontwerp van het nieuwe dorpsplein. Aannemersbedrijf Gebr. Oomen heeft samen met Geo Infra het ontwerp uitgewerkt. Het idee is een echt dorpshart voor Halsteren, een plek waar je elkaar kunt ontmoeten. Er komt veel groen en een grote centrale boom. “Het zou mooi zijn als mensen straks afspreken bij ‘de boom’”, stelt Niels Goud van Gebr. Oomen.

Zo komt het nieuwe plein eruit te zien.

Op het plein is ook plaats voor Het Lezend Meisje, het bronzen beeldje dat uit angst voor diefstal sinds 2013 niet meer in de buitenlucht leest. De werkzaamheden starten in maart met de herinrichting van het plein. Na de zomer gaan ook de parkeerplaatsen achter de Albert Heijn op de schop.

Kievit

Over de Albert Heijn gesproken, het gebouw Kievit ondergaat ook een flinke metamorfose. Peter Sandee (Stadlander): “Eind vorig jaar hebben we overeenstemming bereikt met de Albert Heijn over de verbouwing. Het hele pand krijgt een nieuwe uitstraling, met twee centrale ingangen.”

Een impressie van de nieuwe Kievit.

Ondertussen is de verduurzaming en verfrissing van appartementencomplex Merel al begonnen en zijn ook de nieuwbouwprojecten ’t Lindeke en de Nachtegaal in volle gang. De tekeningen van alle projecten werden tijdens de informatieavond op de tafels getoond. Er ontstond al snel een geanimeerde sfeer. Er klonk veel waardering voor de vormgeving van deze centrale locatie in Halsteren.

Soffers zei vooral blij te zijn met de doorsteek richting de Steenbergseweg, die aanvankelijk niet in het plan was opgenomen. “We hebben daar als dorpsraad voor geijverd vanwege de bereikbaarheid en de doorstroming. Daarnaast ben ik blij dat Albert Heijn een tweede ingang heeft gekregen, naast de ingang bij de parkeerplaats. Door de tweede ingang ontstaat er een link met de Dorpsstraat. Dat is goed voor de slager, de bakker, de boekwinkel en de andere winkels daar. Positief is ook dat er laad- en losplaatsen komen aan de Dorpsweg.”

Parkeren

Het resultaat op papier is honderd procent in orde, vindt Soffers, al had hij enige zorgen toen het lang duurde voordat Albert Heijn een handtekening zette onder het plan. Die zorgen zijn weg.

Even verderop staat Jan Heijnen, die vlak bij het plangebied woont. Hij heeft andere zorgen. “Het is een prachtig plan, hoor, daar zeg ik niks van, maar ik denk dat het beter was geweest als er een strook parkeerplaatsen voor vergunninghouders was gekomen. Nu komen de parkeerplaatsen op het plein vol te staan met auto’s van bewoners en kan het winkelend publiek daar niet parkeren. Eén ding weet je zeker: er komen steeds meer auto’s bij, zeker als de Leeuwerik straks wordt uitgebreid. Je hebt gewoon meer parkeermogelijkheden nodig.”

Monique Bakker vertelt in de drukke Wittenhorst dat ze eind mei naar ’t Lindeke verhuist. De bouw van dit onderdeel van het nieuwe Vogelenzang vordert gestaag. “Ik kan niet wachten om er te gaan wonen. Alles gelijkvloers en vlak bij de winkels en uitvalswegen – wat wil je nog meer. Het plein wordt heel mooi: een impuls voor het hart van Halsteren. Dit gaat voor opbloei zorgen.”

Lees voor