Stralen in de bouw

19 februari 2019

‘Laat het ambacht niet verloren gaan.’ Je hoort de noodkreet steeds vaker in de bouwsector. Werk zat, maar het blijkt lastig om aan goede vaklui te komen. Daarom organiseerden Lithos, Stadlander, en de gemeente een bouwkennismakingsdag voor leerlingen.

Op de bouwplaats aan de Ericalaan heerst een gezellig rumoer. Bijna honderd leerlingen van Pomona, Het Kwadrant, en het Markiezaatscollege krijgen te zien wat er zoal te doen is in de bouw. Veel meer dan ze denken. Allerlei bedrijven die betrokken zijn bij de renovatie van Gageldonk-West zijn dan ook aanwezig om uitleg te geven over hun werk.

Zand scheppen

‘Wie heeft er zin om me even te helpen?’, vraagt stratenmaker John aan de aarzelende jongens en meisjes uit groep 4. Kevin steekt zijn hand op en wijst naar Johns collega op de kraanwagen: ‘Ik wil hém anders wel even helpen met zand scheppen.’ Dat mag ook. Wanneer zijn klasgenootje Nikki hem wil afwisselen op de machine, blaast organisator Arjen de Vries net op zijn toeter. ‘Iedereen door naar de volgende ronde, jongens en meisjes!’, roept hij over het terrein. Snel schiet Nikki John aan: ‘Ik kom straks wel terug.’

Striptekenaars

Wanneer de leerlingen even later binnenstappen in een van de toekomstige woningen, worden ze opgewacht door Lieke en Frank van WoonSupportPlus. De twee leggen uit dat voorlichting belangrijk is in de bouw, omdat mensen graag willen weten waar ze aan toe zijn als ze verhuizen. ‘Houden jullie van strips? Goede tekenaars zijn nodig om projecten visueel te maken.’

Sommige vaklui waren drie jaar geleden nog stagiair

Jorg van de Sanden, vastgoedontwikkelaar bij Stadlander

In de pauze staat Jorg van de Sanden (Stadlander) bij de bus van Saplab. ‘Heel leuk om zulke enthousiaste jongeren te zien’, zegt hij. ‘Ik heb best wat namen genoteerd voor een mogelijke stageplaats. Er lopen hier nu ook vaklui die drie jaar geleden nog stagiair waren. Ik denk dat we het beeld van hard werken voor weinig geld hebben kunnen rechtzetten. Werken in de bouw loont en het is iets om mee te stralen!’

De kinderen uit groep 4 gaan enthousiast aan de slag.

Lees voor