#YouthGoals: Meiden onder elkaar in Sporthal Gageldonk

8 maart 2019

Aswoensdag een goede dag om binnen te blijven? Niet voor ruim 60 meisjes uit Gageldonk. Zij beleefden in de sporthal samen een leuke middag met actieve spellen, georganiseerd door de nieuwe jongerencoaches van #Youth Goals. ‘Vandaag zijn wij de baas.’

Motregen in Gageldonk. De vastenavend mag dan net voorbij zijn, maar de krokusvakantie is nog volop bezig. Terwijl er op het veldje aan de Gagelboslaan druk wordt gevoetbald door jongens uit de wijk, zit een stel jonge meiden ongeduldig op de kleine tribune van de gymzaal. Zij mogen zich dadelijk uitleven met ringhockey, trefbal, of aan de gang in de pannakooi of op het springkussen.

Pam Cremer, een 21-jarige student Social Work in Breda, is één van de initatiefneemsters van de middag. Ze komt in haar zwarte trainingspak voor de kinderen staan. ‘Wat leuk dat jullie hier allemaal zijn’, verwelkomt ze hen. ‘Lekker met de meiden onder elkaar.’

Samen zijn en plezier maken, zonder drempels

Jeugdcoach Pam Cremer

Wanneer er vier groepjes gevormd zijn en iedereen naar een hoek van de zaal is begeleid, legt Pam uit wat #Youth Goals inhoudt. ‘Je moet het zien als een proeftuin vanuit de landelijke Maatschappelijke Diensttijd. Jongeren krijgen de kans om hun steentje bij te dragen aan een positieve samenleving. Ik ben één van de coaches die anderen begeleid bij het opzetten
van leuke initiatieven.’

Vandaag probeert ze meisjes van de bank te krijgen. ‘Er werden de laatste jaren helaas steeds minder ontspanningsactiviteiten voor de jeugd georganiseerd. Dat gat proberen we vandaag te dichten. We willen graag elke schoolvakantie zoiets gaan doen. Ook in andere wijken van de stad.’

Dansen en trefballen

De muziek van Rihanna en Beyoncé schalt inmiddels uit de boxen. Bij het trefbal worden de worpen dansend ontweken. Op het springkussen maken enkele meisjes selfies met elkaar. Een paar meter daarvandaan zitten twee peuters aan een kleurplaat van de Disney-film Frozen. Af en toe zet Pams collega Salma het geluid even zachter zodat de groepen kunnen
doorschuiven naar een volgend onderdeel.

‘Dit soort middagen zijn belangrijk voor de leefbaarheid van de wijk’, vertelt Pam tussendoor, ‘want het brengt veel verschillende doelgroepen bij elkaar. Er zijn hier vandaag kinderen van liefst vier lokale scholen in de buurt. Zo stimuleren we dat mensen elkaar ontmoeten. Want dat is de essentie: samen zijn en plezier
maken, zonder drempels.’

Meiden in de meerderheid

De meiden zijn vandaag in de meerderheid, maar toch zijn er ook enkele jongetjes in de hal. De kleine Badrdin bijvoorbeeld, een peuter die met zijn zusje mee is en maar moeilijk kan besluiten in welk spel hij het meest trek heeft. Hij rent met kleine pasjes heen en weer tussen de opblaasbare pannakooi en het springkussen. Zijn moeder houdt op de tribune een oogje in het zeil. ‘Jongens komen meestal toch wel aan hun dagelijkse beweging’, lacht ze.

#Youth Coaches Pam Cremer en Salma Azoul

Lees voor