‘Nieuwe’ flat heet voortaan De Zeester

26 april 2019

Wie vanuit de Markiezaatsweg de wijk Fort-Zeekant inrijdt, kijkt meteen de toekomst in. Want met het zicht op de nieuwbouw aan de Schimmelpennincklaan en Van Slingelandtlaan en de gerenoveerde flat aan de Van Bleiswijkstraat, is het nieuwe straatbeeld voor het Scheldebalkon bepaald. Dinsdag vierden bewoners en Stadlander de afronding van de eerste twee projecten in het gebied.

Dat de betrokkenheid in de wijk groot is, bleek dinsdag maar weer eens uit de grote opkomst van bewoners. “Fort-Zeekant is altijd een hele hechte wijk geweest. Wat wij hier hadden, dat vond je nergens anders in Bergen op Zoom”, vertelt Gonny Andreas, buurvrouw van de vier nieuwe woningen aan de Van Slingelandtlaan.

“Maar toen de huizen om ons heen gesloopt werden en bewoners vertrokken, was het niet meer leuk. We hebben er zelfs aan gedacht om te verhuizen, weg van Bergen op Zoom. Gelukkig zijn we gebleven. Want wat er nu allemaal gebeurt in de wijk, met de nieuwbouw, de renovatie, de nieuwe mensen die hier komen wonen, de betrokkenheid van Stadlander, gemeente, WijZijn. De contacten komen weer terug. We hebben zelfs een buurtapp. Zoals vroeger zal het misschien niet meer worden, maar de wijk gaat wel weer vooruit.”

Over Fort-Zeekant Boeit


Bekijk hier de videoreportage van ZuidWestUpdate.

Nieuwe naam

Die vooruitgang krijgt ook meteen een feestelijk tintje. Want de naamloze flat aan de Van Bleiswijkstraat is het afgelopen jaar volledig vernieuwd. Van nieuwe kozijnen en nieuwe gevels, tot een compleet nieuwe, frisse en moderne uitstraling. Het gebouw is daarnaast ook helemaal geïsoleerd, van energielabel E naar A+. Bij een ‘nieuw’ gebouw hoort ook een nieuwe naam. En dus mochten bewoners uit de wijk stemmen voor een nieuwe naam, die dinsdagmiddag feestelijk werd onthuld. Voortaan heet de flat De Zeester. De naam verwijst naar het oude strandpaviljoen Sterre de Zee, dat even verderop aan de Paulus Buyslaan lag.

Park Belvedère

De Zeester is niet het enige nieuwe in de wijk. Aan de Schimmelpennincklaan en Van Slingelandtlaan bouwde Stadlander 14 Nul-op-de-Meterwoningen. Deze wekken evenveel energie op als een gemiddeld gezin per jaar verbruikt. Ondertussen werken de gemeente en Stadlander ook aan een nieuw bestemmingsplan, dat de nieuwbouw van nog meer energiezuinige en levensloopbestendige woningen mogelijk maakt. Daarbij worden ook straten verlegd en komt er meer ruimte voor groen in de wijk. Zo start de gemeente in mei met het ophalen van ideeën voor de inrichting van het nieuwe Park Belvedère, dat tussen de Van Slingelandtlaan en Casper Fagellaan komt te liggen.

De Zeester: voor en na de renovatie

Juli 2018: zag De Zeester er voor de renovatie uit.
Maart 2019: de nieuwe voorgevel van De Zeester

Wijkspreekuur

Tijdens de onthulling was er ook ruimte voor bewoners om vragen of ideeën te delen tijdens het Pop Up Wijkspreekuur. Dit is een initiatief van Stadlander, WijZijn, de wijkzuster, politie en gemeente. In mei trekt het Pop Up Spreekuur weer langs verschillende locaties in de wijk.

Vanaf dinsdag 4 juni kun je weer wekelijks terecht op het reguliere wijkspreekuur. Deze vindt plaats op het adres Prins Hendrikstraat 18. Het spreekuur is iedere dinsdag van 15.30 uur tot 17.00 uur.

Bezoek onze Pop Up Spreekuren

De komende weken vind je het Pop Up Wijkspreekuur steeds van 15.30 uur tot 17.00 op volgende data en locaties in de wijk:

  • Dinsdag 7 mei              Waalstraat
  • Dinsdag 14 mei            Lourdesplein
  • Dinsdag 21 mei            Koningin Emmastraat
  • Dinsdag 28 mei            Van der Goesstraat
Lees voor