Pop Up Wijkspreekuren in Noordgeest, Tuinwijk en Meilust van start

11 april 2019

Hij is met een duidelijke vraag naar het Pop Up Wijkspreekuur gekomen. Jamal Hadidouch vindt het in de brandgang achter zijn huis niet veilig als hij ’s avonds laat uit de ploegendienst komt. Er is geen verlichting en dat is niet handig als je er in het donker doorheen moet. ,,Ik heb nu een zaklamp nodig.’’ Gebiedsbeheerder Jack ten Hove gaat meteen ter plaatse kijken, samen met Hadidouch. Zien of er een oplossing mogelijk is, vanuit Stadlander of de gemeente. Hadidouch is blij dat er zo snel gereageerd wordt, dankzij het mobiele wijkspreekuur in zijn buurt. ,,Dit is geweldig.’’

Het is de aftrap van in totaal vier wijkspreekuren in Bergen op Zoom-Noord; de wijken Noordgeest, Tuinwijk en Meilust. Rijsselbergen heet de plek van samenkomst. Een pleintje in Noordgeest met voldoende ruimte om een tent op te zetten. Stadlander, WijZijn, de politie, Thuiszorg West-Brabant, gemeente Bergen op Zoom, de buurtpreventieteams en de wijkcommissie van Noordgeest; allemaal zijn ze aanwezig.

Als gebiedsconsulent en projectleider leefbaarheid bij Stadlander is Anissa Azoul blij met de opkomst van bewoners en deelnemende partijen bij het wijkspreekuur. ,,We willen hier direct in contact komen met de bewoners, weten wat er leeft en speelt. Vragen, klachten en ideeën kunnen we vandaag meteen delen met onze partners in de wijk.’’

Betrokken

De wijken Noordgeest, Tuinwijk en Meilust hebben ieder hun eigen verhaal, maar volgens Anissa springt vooral de betrokkenheid onder bewoners er voor de drie wijken bovenuit. ,,De buurtpreventieteams zijn een groot succes. De vrijwilligers geven aan dat bewoners zich begaan voelen bij hun wijk. Ook de wijkcommissie van Noordgeest is heel actief. Maar dat geldt eigenlijk ook voor alle wijkpartners. WijZijn, politie, gemeente, de wijkzuster Stadlander; we weten elkaar goed te vinden en zijn allemaal erg betrokken bij de wijken in Bergen op Zoom-Noord.’’

We willen weten wat er leeft en speelt

Anissa Azoul, gebiedsconsulent bij Stadlander

Uit onderzoek is bovendien gebleken dat de samenhang tussen bewoners in de wijken groot is. Tijdens het wijkspreekuur wordt duidelijk wat dat in de praktijk betekent. Eén van de aanwezige buurtbewoners houdt bijvoorbeeld zeven tuintjes bij van mensen die dat zelf niet zo goed meer kunnen.

Zichtbaar

Voor veel buurtbewoners is Leo Stoppelen een bekend gezicht. Leo is een van de aanjagers van het buurtpreventieteam. Hij is blij met het Pop Up Wijkspreekuur. ,,Er zijn veel mensen en organisaties die allemaal goede dingen doen voor de wijk. Ze zijn voor de bewoners alleen niet altijd even goed zichtbaar, nu wel.’’

Op het wijkspreekuur kan iedereen rechtstreeks worden aangesproken. Dat is volgens Leo een goede zaak. Zelf is hij in ieder geval erg te spreken over de avond. ,,Twee nieuwe mensen hebben zich aangemeld voor het buurtpreventieteam.’’

Praatje

Niet iedereen komt met een gerichte vraag of idee langs. Hawa Budak woont al vijftien jaar in de buurt, en met veel plezier. ,,Iedereen kent elkaar en praat met elkaar. Kinderen kunnen zonder zorg buiten spelen. Er wordt op hen gelet, ook door anderen.’’ Het wonen in Noordgeest bevalt haar goed. ,,De school en de winkels zijn vlakbij.’’

Hawa is uit nieuwsgierigheid naar het wijkspreekuur gekomen, lacht ze. ,,Ik wilde mijn gezicht laten zien. Je moet elkaar weten te vinden en ik maak graag een praatje met anderen.’’

Ook een vraag of idee voor Noordgeest, Tuinwijk of Noordgeest? Het Pop Up Spreekuur is er nog op:

Dinsdag 16 april, Akeleiveld
Dinsdag 23 april, Berliozstraat
Dinsdag 30 april, Emmauskerk

Van 14:30 uur tot 16:30 uur

Lees voor