Roncalli-leerlingen komen met ideeën om stad en natuur in balans te brengen

9 april 2019

Daar gaat Suzy. De hond van Hielke loopt door Steenbergen. Eendjes, perken met bloemen, auto’s: Suzy komt van alles tegen. Ook hondenpoep. Suzy is een filmster. De blonde labradoodle speelt namelijk de hoofdrol in het filmpje dat Hielke samen met haar klasgenoten Ellemieke, Iris en Birgit heeft gemaakt. Een filmpje dat inzoomt op overlast van hondenpoep én een mogelijke oplossing van dat probleem.

Hielke, Ellemieke, Iris en Birgit zitten in de eindexamenklas vmbo van ’t Roncalli in Bergen op Zoom. Daar deden in totaal 165 leerlingen mee aan het project Natuur in de Stad. Verdeeld over enkele tientallen groepjes gingen ze de stad of het dorp in om dierenoverlast in kaart te brengen, onder andere door bewoners te interviewen. Daarna hadden ze de opdracht om iets te bedenken dat de overlast vermindert en de balans tussen stad en natuur verbetert.

Meer losloopveldjes en de palen met poepzakjes regelmatig bijvullen

De oplossing volgens Hielke, Ellemieke, Iris en Birgit om overlast door hondenpoep tegen te gaan

Vrijdag 22 maart was het moment aangebroken om de resultaten te presenteren. Het was een drukte van belang in ’t Roncalli. Overal vertelden leerlingen over hun onderzoek. Ook deelden ze snoepjes of koekjes uit en lieten ze hun filmpjes zien.

Zoals het filmpje over Suzy. Haar baasje Hielke maakt, samen met Ellemieke, Iris en Birgit, duidelijk wat de strekking is: “Te veel hondenpoep en te weinig natuur.” Aan een oplossing voor het eerste probleem hadden de vier meiden ook gedacht: meer ‘losloopveldjes’ en de palen met poepzakjes regelmatig bijvullen, zodat hondenbezitters niet misgrijpen en dus altijd de uitwerpselen van hun viervoeter kunnen opruimen.

Dierenoverlast

Voor het project Natuur in de Stad nam Stadlander het initiatief, omdat er regelmatig meldingen over dierenoverlast binnenkomen. Gebiedsbeheerder leefbaarheid Frank Ernest: “Natuur en stad of wijk zijn niet altijd goed in balans. Dat is bijvoorbeeld het geval bij woongebouwen waar bewoners brood en etensresten naar buiten gooien. Dat trekt meeuwen en kraaien aan. Die zorgen voor overlast en verjagen andere vogels.”

Stadlander benaderde Natuurpodium, een organisatie voor natuureducatie en duurzaamheid. Natuurpodium liet vervolgens de leerlingen van ’t Roncalli kennismaken met Natuur in de Stad. De jongeren kregen de film ‘De wilde stad’ te zien – over de natuur in Amsterdam – en bekeken een tentoonstelling over het thema. Ook in het klaslokaal was er aandacht voor Natuur in de Stad.

Het is best een uitdaging om de natuur en stad in evenwicht te houden

Maarten Rutten, Natuurpodium

Allemaal als voorbereiding op het onderzoeken van de situatie in de wijken, de interviews, het filmen en het nadenken over verbeteringen. “Met andere woorden: leerlingen, dit is het probleem, help met het verzinnen van een oplossing”, zegt Maarten Rutten van Natuurpodium. “Het is best een uitdaging om stad en natuur in evenwicht te houden.”

In de grote drukke zaal lopen leraren van ’t Roncalli en medewerkers van Stadlander langs de presentaties. Samen met mensen van Natuurpodium en enkele wijkbewoners beoordelen ze het werk van de groepjes.

Hightech prullenbak

Ze zien hond Suzy en de oplossing voor het hondenpoepprobleem in Steenbergen. En ze zien nog veel meer. Zoals de presentatie van Calista, Tessa en Esmee. “In het centrum van Bergen op Zoom is veel overlast van meeuwen en duiven. We hebben een hightech prullenbak als oplossing”, wijst Calista op een vrolijk gekleurd model van karton. “Daar moet het afval in waar de vogels op afkomen. We stimuleren dat met een puntensysteem: elke keer als je afval in de bak doet, krijg je punten en als je genoeg punten hebt kun je die inruilen voor bijvoorbeeld een vogelhuisje.” Door ook een vogelpark te creëren, verdwijnt de natuur niet uit de stad.

Meer vogels, minder muggen: twee vliegen in één klap

Een idee van Harm, Stan, Shelly en Jarno

Harm, Stan, Shelly en Jarno hadden een ander probleem bij de kop genomen: muggenoverlast op de Bergse Plaat. “Als eerste oplossing hadden we het plaatsen van horren. Maar wie gaat dat betalen? Veel te duur, was de conclusie. Toen dachten we: als we nou kleine vogels lokken, zoals roodborstjes, mussen en koolmezen, dan eten die in ieder geval een groot deel van al die muggen op.” Vogels lokken kan met vogelhuisjes. Die kosten 5 euro per stuk, berekenden Harm, Stan, Shelly en Jarno. “Dus dan kun je met weinig geld veel bereiken.” Meer vogels, minder muggen: twee vliegen in één klap.

Lees voor