De Zoomflat: van ouderensteunpunt tot huiskamer

30 mei 2019

In mei, wanneer organisaties hun jaarverslagen publiceren, kijkt Stadlander in een reeks berichten terug naar de hoogtepunten van 2018. Welke ontwikkelingen hebben een belangrijke rol gespeeld in het werk dat wij doen voor onze huurders? En hoe pakken we dit verder op in 2019?

Op een ochtend in juni 2018 stonden ze op ons kantoor. Twee vrijwilligers van het steunpunt de Zoomflat, gewapend met een dikke map met meer dan 500 handtekeningen. Ze wilden protest aantekenen tegen de plannen van de gemeente Bergen op Zoom en WijZijn om het steunpunt te sluiten. Daarin stonden ze niet alleen. “Ook wij vinden dit niet fijn”, verzekerde onze bestuurder Ton Ringersma hen. Samen met bewoners is gezocht naar een oplossing. Een nieuwe activiteitencommissie voor bewoners van de Zoomflat zag het leven. Inmiddels wordt er weer volop gekaart, gebiljart, samen gegeten en gekletst in de huiskamer van de flat. 

“We waren wel een beetje boos, ja”, grapt Jack de Regt, voorzitter van de activiteitencommissie. Want ‘een beetje boos’ is nogal zacht uitgedrukt. “Het was hier altijd volle bak, heel gezellig met veel mensen uit de buurt. Maar alles moest verhuizen naar De Korenaere. Dat wilde de gemeente graag.” Als gevolg van de nieuwe visie Ontmoeten in de Wijk verhuisden in 2018 alle ouderensteunpunten naar één van de wijkhuizen en moesten ook verenigingen op zoek naar nieuw onderdak. De Zoomflatbewoners, -bezoekers en vrijwilligers kwamen in opstand en haalden meer dan 500 handtekening op. Maar het was tevergeefs. Op 31 december 2018 viel ook het doek voor het steunpunt in de Zoomflat.

Huiskamer

Toch is het allesbehalve stil in de Zoomflat. Sinds 1 januari 2019 zorgt een activiteitencommissie ervoor dat bewoners van de flat elkaar nog altijd kunnen ontmoeten. Met één belangrijk verschil: de activiteitenruimte is er nu alleen voor bewoners van de flat, niet meer voor bezoekers. Gebiedsconsulent Sandra van Riet legt uit waarom dat is: “Stadlander is een sociale huisvester. Onze hoofdtaak is het verhuren van sociale woningen; niet het beheren van een wijkpunt. Dat is valt onder het welzijnswerk van de gemeente, maar die heeft de keuze gemaakt om dat anders te organiseren. Stadlander vindt het wel belangrijk dat de bewoners elkaar kunnen blijven ontmoeten. Daarom stellen we de ruimte beschikbaar als huiskamer voor de bewoners van de flat.”

“We zitten in een stijgende lijn”

Activiteiten

En dat loopt goed, merken Jack de Regt, Frank de Bot en André Bogers die samen de activiteitencommissie vormen. “We zitten in een stijgende lijn. We hebben natuurlijk veel bezoekers verloren. Maar de bewoners weten ons steeds beter te vinden.” Voor hen is een afwisselend programma opgesteld. Maandag, woensdag en vrijdag kunnen zij samen genieten van een gezonde en warme maaltijd. Maandag is er in de ochtend ook een gymclub, ’s middags wordt er gekaart. Ook op woensdag- en vrijdagmiddag komen bewoners er kaarten. Iedere tweede dinsdag van de maand is er een bingo en één keer in de maand vindt er ook een filmavond plaats. 

Uitstekende service

De bewoners zijn erg tevreden over de activiteiten. “De service is uitstekend”, klinkt het uit het eetlokaal. Ook de kaarters zijn blij dat ze nog altijd samen kunnen komen. “Anders zit je toch maar boven op je kamer. Nu ontmoet je mensen en maak je een praatje. Dat is fijn.” Een buurvrouw valt bij: “En het is nog nooit zo schoon geweest. Petje af voor de vrijwilligers die het hier draaiende houden. Ze stofzuigen alles, maken zelf de wc’s schoon en houden de tafels netjes.” 

De activiteitencommissie heeft haar eerste half jaar als pilot er bijna op zitten. Aan het einde van die periode volgt nog een evaluatie met Stadlander. Dan wordt besloten hoe de pilot kan worden omgezet naar een definitieve huiskamer voor de Zoomflat. 

Lees voor